Den vises hjärta gör hans mun klok och främjar lärdom på hans läppar.
Ordspråksboken 16:23

Världen idag

Tom Mortier tog fallet med sin mors dödshjälp till Europadomstolen med hjälp av ADF. Foto: Eva Janzon/Arkiv

Kontroll av belgisk dödshjälp kritiseras av Europadomstolen

Bara en dag före avslöjandet av Shanti De Cortes väg till dödshjälp, offentliggjordes också ett beslut från Europadomstolen angående ett annat belgiskt eutanasifall. Enligt domen brast eftergranskningen av den dödshjälp som den 64-åriga deprimerade Godelieva De Troyer fick.

Nyheter · Publicerad 15:55, 21 okt 2022

Världen idag har vid flera tillfällen, senast i februari i år, berättat om fallet med belgaren Tom Mortiers mamma Godelieva De Troyer.

Den då 64-åriga kvinnan fick dödshjälp 2012 på grund av långvarig depression, trots att hon var fysiskt frisk och trots att hennes psykiater sedan 20 år tillbaka var tveksam till att hon uppfyllde eutanasi-lagens krav.

Den som gav henne dödshjälpen var i stället en cancerläkare, som inte bara var en av Belgiens ledande dödshjälpsförespråkare utan också var med och ledde den federala kommission som granskar att utförd dödshjälp varit förenlig med lagen.

Sonen, som inte fick reda på det hela förrän hans mamma redan var död, kontaktade senare människorättsorganisationen ADF, som tog fallet till Europadomstolen i Strassburg för några år sedan, varpå domen nu meddelades den 4 oktober.

Enligt domstolens pressmeddelande fann de att Europakonventionen om mänskliga rättigheter brutits i ett av fyra granskade avseenden, gällande efterkontrollen av den dödshjälp som Godelieva De Troyer fick.

Dels konstaterar Europadomstolen att den granskande federala kommissionen inte varit tillräckligt oberoende, dels att de brottsutredningar som följde på sonens anmälan tog för lång tid.

Yttre motstånd har aldrig lyckats besegra Kyrkan

Ledare När trycket ökar för den kristna kyrkan i vårt land kan det vara klokt att blicka tillbaka i... fredag 3/2 00:10

Danska S tappar stöd – och kritiseras för slopad bönedag

Danmark. Den danska regeringen har mött stor kritik från framför allt fackrörelsen för ett beslut om att... torsdag 2/2 20:00

Att hålla ihop C blir Demiroks svåra nöt

Ledare Efter att Muharrem Demirok under torsdagen valdes till ny Centerledare, efter Annie Lööfs drygt... fredag 3/2 00:00