Trettonhelgskonferens

Konferens i Kalmar ska bana väg för nordiskt bönehus på Svalbard

Bedjare från fem nordiska länder besökte Svalbard i augusti 2023.

14 bedjare från fem länder besökte Svalbard i augusti i år. Visionen är att etablera ett bönehus på ögruppen, som är jordens nordligaste bebodda plats. I trettonhelgen äger en nordisk bönekonferens rum i Kalmar, som ska skapa enhet för att bana väg för väckelse, men också bli en slags mönstring för bedjare som vill åka upp till Svalbard. 

Publicerad

Fredric Crona är pastor och har även lett Pingst Sveriges nationella förbönsarbete. Numera leder han visionen Bönefacklan och är en av inbjudarna till Nordisk bönekonferens som äger rum i Kalmar den 4–6 januari.

– Vi ber och tror att Gud vill sända en väckelse som ska rulla från Svalbard ner över Norden, vidare genom Europa och tillbaka till Jerusalem, säger han när Världen idag möter honom i ett vintrigt Kalmar.

Inför samlingen i Kalmar har flera personer uttalat profetiska ord om att Gud ska respondera på ödmjuk fasta och bön genom att beröra många människor i Norden. Det berättar Crona som känner stor förväntan inför konferensen. 

Fredric Crona upplever att en ny Andens enhet börjar ta form bland Guds folk. 

Han erinrar om ett annat profetiskt ord som förmedlades av den mycket kände pastorn och författaren Kjell Sjöberg redan 1986. Sjöberg sa att Guds härlighet ska ”explodera” när förebedjare i Norden möter varandra. Detta är en del av bakgrunden till konferensen i Kalmar i trettonhelgen som arrangeras av bönerörelsen Norden 7:14 tillsammans med Bönefacklan. 
Just Andens enhet mellan Nordens länder uppfattas av många bedjare som en nyckel till det Gud vill göra i vår tid, framhåller Fredric Crona.

– Kalmar är särskilt intressant i detta avseende då det är den enda platsen där man lyckats ena alla nordiska länder, framhåller Fredric Crona och tänker på dem historiska Kalmarunionen (1397–1523).

– Vi ber och tror att Gud vill sända en väckelse som ska rulla från Svalbard ner över Norden, vidare genom Europa och tillbaka till Jerusalem.

Fredric Crona framför Kalmarsalen där den nordiska bönekonferensen ska äga rum under trettonhelgen 2024.

Han beskriver också samlingen i Kalmar som en slags mönstring för dem som vill åka upp till Svalbard och tjänstgöra i bön under en vecka i det nordiska bönehus som håller på att etableras där.

Crona besökte själv denna ögrupp i Norra ishavet efter att ha upplevt ett Guds tilltal. Det kom till honom efter att ha hört Lars Enarson, ledare för bönerörelsen Norden 7:14,  läsa Jesaja 62:11 där det står om ”hela jorden”.

– Jag delade min upplevelse av detta med honom och sa att jag tror vi ska åka upp dit för att sända en signal från en av jordens ändar. Lars tände på idén och i augusti var vi 14 personer från fem länder som reste.

Vi upplevde att Herren ledde oss till att göra profetiska handlingar på Svalbard.

Fredric Crona.

– Ibland får man göra till synes små saker, men som är viktiga att göra när Anden manar till det. Vi upplevde att Herren ledde oss till att göra profetiska handlingar på Svalbard, säger Fredric Crona om besöket på Svalbard som är jordens nordligaste bebodda plats.

I oktober besökte Crona på nytt Svalbard i syfte att finna den lokal som ska bli Nordens bönehus på platsen.

– Guds Ande ledde oss på ett fantastiskt sätt till fridens människor som var förberedda. Fortsättningen är ett Andens verk, säger han.

Anden bekänner sig till en kristen enhet som ödmjukar sig inför Guds ord, menar böneledaren Fredric Crona.

Han är förväntansfull och anar att Guds Ande börjat göra något nytt i Sverige och Norden.

– Jag tycker mig se att när Guds folk samlas är samfundsstämplar inte längre intressanta. Det är det enkla lärjungaskapet och efterföljelsen av Jesus som är det intressanta, påpekar han.

Denna anda av ödmjukhet och Andens enhet är också ett anslag för samlingen i Kalmar, förklarar Crona. 

Han lyfter fram Jesusorden som skildras i bibelversen Markus 2:22: ”Ingen öser heller nytt vin i gamla vinsäckar, för när vinet jäser sprängs säckarna, och allt blir förstört, både vinet och säckarna. Nej, nytt vin häller man i nya säckar.”

– Anden bekänner sig till en sann Andens enhet som böjer sig inför Skriften. När Kungen kallar, då är det tid att lägga annat åt sidan. Inte på ett pliktskyldigt sätt, utan för att Gud kallar och rör vid hjärtat.

Böneledaren Fredric Crona ser med förväntan fram emot den nordiska bönekonferensen som ska äga rum i Kalmarsalen.
Fredric Crona berättar att han och många andra bedjare tror att Gud har en mäktig plan för väckelse i Norden. Crona ser fram emot att få välkomna bedjare från flera länder till sin hemstad Kalmar.
Powered by Labrador CMS