Nyheter

Kommer hbtq-frågan gå som ett svärd genom kristenheten?

Vad döljer sig bakom Sveriges nya lagstiftning om utlandsspioneri? Kommer svenska experter medge hur fel de hade om coronaviruset? Och är Niklas Piensohos utspel början på en stor splittring inom frikyrkan? Det är frågor som tas upp i det senaste avsnittet av Veckans nyheter.

Publicerad Uppdaterad

Frågan om homosexualitet får stort utrymme i det senaste avsnittet av Veckans nyheter. Bakgrunden är att Filadelfiakyrkans föreståndare Niklas Piensoho i undervisningsserien ”Brännande frågor” har ifrågasatt den klassiska kristna tolkningen av Bibelns ord om samkönade sexuella handlingar.

Sven Almkvist får i Veckans nyheter frågor om både utvecklingen i Filadelfiakyrkan och den rent teologiska aspekten av det hela.

Även frågan om ifall utvecklingen är ett tecken på den splittring som teologen Anders Gerdmar har pratat om tas upp.

Ett annat ämne som tas upp i Veckans nyheter är den nya spionlag som röstats igenom i Sveriges riksdag och som innebär att den som avslöjar sådana uppgifter som anses skada Sveriges relationer med andra stater kan hamna i fängelse.

Sven Almkvist tror inte att det är en slump att lagen kommer mitt i Sveriges Natoprocess och håller med kritikerna om att den kan leda till att journalister och visselblåsare tystas.

– Finns det skäl att gräva lite i Turkiets behandling av kurder till exempel? Det kanske är tveksamhet nu, säger han.

Det tredje ämnet som tas upp är att svenska experter hade fel om coronaviruset. I början av pandemin, när Sveriges dödstal började skjuta i höjden, sade bland annat Folkhälsomyndigheten att de andra nordiska länderna skulle ”komma ikapp” när det gällde dödstalen. Nu när mer än 2,5 år har gått sedan pandemins start visar det sig att fler personer har dött med covid-19 i Sverige än i alla övriga länder tillsammans.

– Sverige hade en senfärdighet som hette duga, säger Sven Almkvist.

Han är vidare kritisk till att statsepidemiolog Anders Tegnell fick ett så stort ansvar.

– Det var nästan som om både regeringen och journalister abdikerade hela frågan till en person, säger han.

Veckans nyheter är ett program där några av Världen idags aktuella nyheter presenteras och analyseras. Varje fredagseftermiddag kommer det ett nytt avsnitt. Det senaste avsnittet kan ses här ovan – och samtliga avsnitt kan ses på Världen idag play.

Powered by Labrador CMS