Nyheter

Klimatgrupp påverkad av Putin – ökat beroende av rysk gas

Ju mer europeiska länder monterar ned fossil energiproduktion, desto mer beroende kommer de bli av rysk gas, verkar Ryssland resonera. På bilden ses en målning över gasledningen Nord Stream 2. Foto: Stefan Sauer/TT/AP
Ju mer europeiska länder monterar ned fossil energiproduktion, desto mer beroende kommer de bli av rysk gas, verkar Ryssland resonera. På bilden ses en målning över gasledningen Nord Stream 2. Foto: Stefan Sauer/TT/AP
Vladimir Putin. Foto: Andrei Gorshkov/TT/AP
Vladimir Putin. Foto: Andrei Gorshkov/TT/AP
Ju mer europeiska länder monterar ned fossil energiproduktion, desto mer beroende kommer de bli av rysk gas, verkar Ryssland resonera. Foto: Stefan Sauer/TT/AP
Ju mer europeiska länder monterar ned fossil energiproduktion, desto mer beroende kommer de bli av rysk gas, verkar Ryssland resonera. Foto: Stefan Sauer/TT/AP

Ryska bolag har investerat stora summor i klimatgrupper som propagerar för minskad användning av fossila bränslen. Anledningen tros vara att göra Europa mer beroende av rysk gas.– Fåfängt av oss att avveckla inhemsk energiproduktion, menar högerdebattören Henrik Jönsson.

Publicerad Uppdaterad

När det talas om desinformation från Ryssland är det ofta högerradikala krafter som lyfts fram. Men det är inte minst accepterade grupper i medier och offentligheten, såsom miljörörelsen, som har utsatts för påverkan för att gynna ryska intressen. Ryska bolag investerar till exempel stora summor i grupper som bedriver klimatlobbying.

– Medan vi fåfängt tillät idealister att avveckla både vår inhemska energiproduktion och vårt försvar, tog Putin makten över både Europas energimarknad och våra samhällen, säger högerdebattören Henrik Jönsson i en Youtubevideo.

Klima- und Umweltschutz (ung. Klimat- och miljöskyddsstiftelsen) är en organisation som inrättats i den östtyska delstaten Mecklenburg-Vorpommern och som driver flera projekt för att värna miljön. Men enligt stiftelsens stadgar är dess sekundära mål att se till att Nord Stream 2, en rörledning i Östersjön för att transportera rysk gas till Europa utan att gå genom Ukraina, ska färdigställas ”oavsett externa ansträngningar”, skriver nyhetsbyrån Reuters.

Stiftelsen fick enligt Reuters 20 miljoner euro från Nord Stream 2 AG, ett företag som ägs av Gazprom med täta band till Kreml. Företaget meddelade också att man skulle bidra med två miljoner euro årligen.

Det var strax innan den ryska invasionen i Ukraina som Reuters berättade att den tyska S-politikern Manuela Schwesig, rege­ringschef i Mecklenburg-Vorpommern, gått i bräschen för att bilda den statsstödda stiftelsen tillsammans med det ryska energibolaget Gazprom.

Syftet var att hjälpa Moskva att undvika de amerikanska sanktionerna mot Nord Stream 2.

USA har sedan 2019 riktat sanktioner mot projektet eftersom man menat att det ökar risken för rysk aggression mot Ukraina. När Nord Stream 2 färdigställts kan Ryssland nämligen exportera gas till Europa utan att vara beroende av ledningar som går genom Ukraina. Från tyskt och ryskt håll har det dock hävdats att USA är ute efter konkurrensfördelar i energisektorn. Efter Rysslands invasion ändrade Tyskland tvärt sin hållning och skärpte tonen mot Putin.

Det här är inte första gången som Ryssland använt miljörörelsen för att framställa rysk gas som ”en bro” på vägen mot fossilfria energimedel.

2014 rapporterade The Guar­dian att Natos dåvarande generalsekreterare Anders Fogh Rasmussen beskyllde Vladimir Putin för att misskreditera fracking, ett sätt att utvinna naturgas.

– Jag har träffat allierade som kan rapportera att Ryssland, som en del av deras sofistikerade informations- och desinformationsverksamhet, engagerat sig aktivt i … miljöorganisationer som arbetar mot skiffergas – för att upprätthålla Europas beroende av importerad rysk gas, sade Fogh Rasmussen enligt tidningen.

Nato varnade enligt The Guar­dian för att Ryssland använder sina energitillgångar för att sätta press på europeiska länder.

Hur den svenska vägen ser ut för att frigöra sig från beroendet av rysk gas beror på vem man frågar. Miljöpartiets språkrör Per Bolund väckte uppmärksamhet när han på sociala medier nyligen publicerade en bild med budskapet: ”Bekämpa Putin – cykla”. MP:s mål är att totalt sett minska användningen av drivmedel i samhället.

Henrik Jönssons förslag lyder att ”snabbt återuppbygga ett självförsörjande och planerbart energisystem som varken är beroende av rysk gas eller väderförutsättningar”.

Powered by Labrador CMS