Herre min Gud, många är undren du gjort och tankarna du tänkt för oss. Inget kan liknas vid dig.
Psaltaren 40:6

Världen idag

Klimatet nämndes 11 gånger – religionsfrihet 0

De tilltagande kränkningarna av religionsfriheten och förföljelsen av kristna globalt lyste i stort sett med sin frånvaro i regeringens utrikesdeklaration som hölls av Ann Linde (S) i riksdagen på onsdagsmorgonen. Genom replikerna ställdes dock utrikesministern mot väggen gällande relationerna med Israel.

Nyheter · Publicerad 11:55, 13 feb 2020

Bristen på religionsfrihet för både kristna och andra troende har nämnts i flera av de senaste årens utrikesdeklarationer, men nu fanns problemet inte med mer än i generella termer i utrikesdeklarationen.

Utrikesminister Ann Linde (S) tog visserligen upp problemet med en tilltagande antisemitism i världen och konstaterade vid ett annat tillfälle att kristna, kurder och andra minoriteter i Mellanöstern måste skyddas. Men i övrigt fanns inte heller några direkta exempel på de kränkningar och riktade brott mot kristna och andra religiösa som förekommer runtom i världen. 

Den globala uppvärmningen var dock en punkt som togs upp tidigt i deklarationen, där Linde förklarade att Sverige kommer att fortsätta med sin klimatdiplomati och ska bli “världens första fossilfria välfärdsland”. 

Jacob Rudenstrand på Svenska evangeliska alliansen (SEA), konstaterar på Facebook att klimatfrågan togs upp elva gånger.

”Välkommet att @AnnLinde belyser de allt färre kristna och andra minoriteter i Mellanöstern. Ett första steg vore att erkänna folkmordet och göra konkreta satsningar på internationell religionsfrihet (nämns 0 ggr) minst lika mycket som klimatarbetet (nämns 11 ggr)”, skriver han.

Liksom tidigare deklarerades det att S/MP-regeringen ska fortsätta att driva på för att liberalisera abortlagar runt om i världen.

Utrikesministern konstaterade vidare att regeringen etablerar vad de kallar för ”feministisk handelspolitik”. 

Hon uttryckte oro vad gäller världens kärnvapen och fördömde Rysslands annektering av Krim-halvön. Vad gäller Israels konflikt med palestinierna menade utrikesministern att “regeringen stödjer en lösning baserad på folkrätten”. 

Linde beskrev säkerhetsläget i Sahel-området som fortsatt oroande, i synnerhet i Mali, där hon menade att situationen är en “grogrund för radikalisering”. 

Under replikskiftesstunden tog Lars Adaktusson (KD) upp relationen mellan regeringen och Israel. Han undrade hur en normalisering av relationerna ska vara möjlig om den svenska regeringen inte är beredd att ändra sin politik.

Linde försvarade regeringens hållning och uttryckte en förhoppning om en ny inställning från Israels sida efter deras kommande val. 

– Om man kräver att vi ska ta tillbaka vårt erkännande av Palestina, som är grunden för den här ansträngda relationen, då kommer det inte heller att ske, sade hon.

Liberalernas Fredik Malm riktade också blicken mot Mellanöstern i sin replik, där han satte fokus på brott mot mänskliga rättigheter i Turkiet. 

– Det är så stora övergrepp att Sverige och Europeiska unionen faktiskt måste agera. Varför tar inte Ann Linde och Sverige initiativ till att införa MR-sanktioner på EU-nivå mot Turkiet?, frågade Malm. 

Linde sade att de har olika syn på vad som är mest effektivt för att få Turkiet att ändra sig. 

– Turkiet är ett stort och mycket viktigt land och det är viktigt att både vara mycket tydlig i kritiken men också samarbeta när vi kan.

Ett första steg vore att erkänna folkmordet och göra konkreta satsningar på internationell religionsfrihet.

Ökad försäljning på Systembolaget

Konsumtion. Coronapandemin har bidragit till att öka Systembolagets försäljning markant. Försäljningsvolymen... torsdag 16/7 14:28

Rätt underlag krävs för hållbara lösningar

Ledare Så snart som ett fenomen kan kopplas samman med invandringen rör vi oss i Sverige på minerad mark.... onsdag 15/7 00:00

Rapport: Trumps asylpolitik hjälper få förföljda kristna

USA. Rekordfå av världens mest förföljda kristna får asyl i USA, konstaterar en färsk rapport från Open... torsdag 16/7 11:27

John Derneborg: Med stor respekt hade jag förmånen att sitta ner med en åldrad Berthil Paulson

Gästledare När jag var pastor i ett område som kallas Nordmarken i sydvästra Värmland, så var det väldigt... torsdag 16/7 00:10

Palestinier uttalade sig positivt om Israel – greps

Israel. Flera palestinier som nyligen uttryckte sitt stöd för Israels eventuella fulla övertagande av delar... onsdag 15/7 16:23

Kan en kristen bära vapen?

Mot väggen Kan en kristen med gott samvete bära vapen i egenskap av polis eller militär och när så behövs även...

Profetisk rörelse tuktade och befruktade Vineyard

John Wimber och Vineyard i Sverige (del 4/10). Guds helige Ande kom genom profeter med en förnyelsens vind till Vineyardrörelsen. Gud ville fostra...