Nyheter

Klimataktivister blockerade E4:an – hindrade ambulans

Flera klimataktivister har gripits efter att ha hindrat trafiken på E4:an. Bilden är från ett annat sammanhang. Foto: Pontus Lundahl/TT
Flera klimataktivister har gripits efter att ha hindrat trafiken på E4:an. Bilden är från ett annat sammanhang. Foto: Pontus Lundahl/TT
En ambulans som transporterade en svårt sjuk person fastnade i bilköerna på E4:an efter att aktivister limmat sig fast på vägbanan. Foto: Johan Nilsson/TT
En ambulans som transporterade en svårt sjuk person fastnade i bilköerna på E4:an efter att aktivister limmat sig fast på vägbanan. Foto: Johan Nilsson/TT

Aktivister blockerade under måndagsmorgonen E4:an i Stockholm, vilket bland annat gjorde att en ambulans med ett prio ett-ärende blev fast i köerna. På tisdagen slog aktivister till igen.

Publicerad Uppdaterad

Det har stått ambulanser i den här kön, det är en av de viktigaste vägarna till Karolinska sjukhuset

Daniel Wikdahl, Stockholmspolisen

I rusningstrafiken vid 08.20 på måndagsmorgonen blockerade en grupp människor E4:an, strax norr om trafikplats Haga Norra i Stockholm, bland annat genom att limma fast sig på vägbanan. Enligt polisen rör det sig om mellan 10 och 15 personer som blockerat vägen, vilket ledde till stora trafikköer.

Bland dem som fastnade i köerna fanns flera ambulanser.

– Det har stått ambulanser i den här kön, det är en av de viktigaste vägarna till Karolinska sjukhuset, säger Daniel Wikdahl, presstalesperson för Stockholmspolisen till Aftonbladet.

En av ambulanserna ska dessutom ha haft blåljusen på.

– Minst en av ambulanserna befann sig under uttryckning och körde ett prio ett-ärende med en svårt sjuk person i bilen och fördröjdes då på sin väg till sjukhuset, säger Daniel Wikdahl till SVT:s Rapport.

12 personer greps efter händelserna på måndagen.

– Förutom att skriva en anmälan och inleda en förundersökning om sabotage har vi även inlett en förundersökning om blåljussabotage, säger Daniel Wikdahl till Rapport.

Måndagens händelse skapade många reaktioner bland politiker, bland annat på Twitter där KD-ledaren Ebba Busch kallade det för ”omdömeslöst” medan SD-ledaren Jimmie Åkesson menade att det inte är aktivism.

”Det är kriminellt beteende och ska bemötas som sådant”, skrev han på Twitter.

Moderaternas rättspolitiske talesperson Johan Forsell passade på att kräva att lagstiftningen skärps, så att fler kan häktas direkt.

”Det måste bli ett slut på daltandet med så kallade klimataktivister” skrev han.

L-ledaren uppmanade aktivisterna att ställa sig upp.

”Gå och rösta i stället precis som alla vi andra.”

Kampanjgruppen ”Återställ våtmarker” säger sig ligga bakom blockaden av E4:an och livesände måndagens aktion. Tidigare i år marknadsförde klimatrörelsen Extinction Rebellion Återställ våtmarkers kampanj, som enligt deras hemsida ska blockera motorvägar dagligen under en veckas tid ”i samband med valet”.

På Twitter riktades efter måndagens blockad kritik mot att ledande miljöpartister haft samarbete med klimatorganisation Extinction Rebellion. Miljöpartiets språkrör Märta Stenevi gick dock själv ut på måndagen och kallade blockaden för ”fullständigt oacceptabel” och påpekade att människoliv sätts på spel.

Redan på tisdagsmorgonen slog aktivister till på nytt. Den gången vid E4/E20 vid Västberga i Stockholm, vilket orsakade ett totalstopp för trafiken i norrgående riktning.

– En hade limmat fast sig men patrullerna fick bort den personen ganska omgående, sade Daniel Wikdahl till DN på tisdagsmorgonen.

Åtta personer greps på tisdagsmorgonen, misstänkta för sabotage.

Powered by Labrador CMS