Nej, sök först Guds rike och hans rättfärdighet, så ska ni få allt det andra också.
Matteus 6:33

Världen idag

Wuhans virologiska institut omgärdas av stor säkerhet. Foto: Ng Han Guan/AP/TT

Kinesisk expert: Labb kan vara ursprung till coronaviruset

Det kan inte uteslutas att coronaviruset ursprungligen kom från ett laboratorium. Det säger George Gao, tidigare chef för den kinesiska folkhälsomyndigheten i en intervju med brittiska BBC.

Nyheter · Publicerad 22:00, 1 jun 2023

Världen idag har ända sedan början av pandemin rapporterat om uppgifter som pekar mot att covid19-viruset har sitt ursprung i ett laboratorium i Wuhan. I laboratoriet har det sedan mer än tio år tillbaka pågått försök att framställa farliga coronavirus, visar uppgifter i vetenskapliga artiklar.

Kinas regering har avfärdat alla teorier om att viruset kan ha ha haft sitt ursprung i ett laboratorium i Wuhan, och ursprunget till coronapandemin har hittills inte kunnat fastställas.

Men George Gao, som spelade en nyckelroll i Kinas hantering av pandemin, är nu inte lika kategorisk.

– Man kan inte utesluta något, säger han till BBC.

Den tidigare chefen för den kinesiska folkhälsomyndigheten säger även i intervjun att landets regering kan ha tagit teorin om labbläckage mer seriöst än vad officiella uttalanden tydde på. Detta då Wuhans virologiska institut ska ha genomfört någon form av formell undersökning, enligt Gao.

– Regeringen organiserade något, säger han till BBC.

George Gao tillägger dock i intervjun att landets folkhälsomyndighet inte varit inblandad i undersökningen.

Jordskred och våldsvåg kan väcka Sverige till bön

Ledare När Sveriges kristna i söndags bad och fastade skedde det mot fonden av lördagens stora katastrof i... torsdag 28/9 00:10

Akta dig för andlig skräpmat

Ledarkrönika Både samhället och kristenheten är splittrade. Auktoriteter undergrävs, inflationen drabbar vanliga... torsdag 28/9 00:00