Nyheter

Kinakännare: ”Avfärda inte labbteori som konspirationsteori”

Kinakännaren Ola Wong skriver att Kinas propagandaapparat har fått världen att avfärda labbteorin.
Kinakännaren Ola Wong skriver att Kinas propagandaapparat har fått världen att avfärda labbteorin.

Låt inte härskartekniker med anklagelser om konspirationsteorier och rasism undergräva arbetet för att spåra virusets ursprung. Det skriver Kinakännaren Ola Wong i tidskriften Kvartal. Han uppmärksammar en ny studie från MSB, som varnar för att skuldbelägga Kina och som kopplar det till just konspirationsteorier.

Publicerad Uppdaterad

En läcka från det virologiska institutet i Wuhan (VIW) är den troligaste orsaken till pandemin, men Kinas partipropaganda och andra aktörer lyckades tidigt få labbspåret avfärdat som en konspirationsteori. Det skriver Kinakännaren Ola Wong i en krönika i Kvartal.

Han baserar sitt resonemang på en granskande artikel av vetenskapsjournalisten Nicholas Wade i nättidskriften Medium.

”Det Wade beskriver är inte en konspiration utan en olyckshändelse, som ingen velat ta ansvar för”, skriver Ola Wong och förklarar att det är dokumenterat att VIW utförde experiment designade för att skapa coronavirus som kan angripa mänskliga celler.

”Coronaviruset i Wuhan var redan anpassat till människor ... Däremot är det dåligt på att smitta mellan fladdermöss”, fortsätter Wong.

Fredrik Elgh, professor i virologi vid Umeå universitet, anser att Nicholas Wades artikel är trovärdig.

– Det går inte att utesluta en labbincident i Wuhan, det är alldeles för mycket som talar för det, säger han till Kvartal.

I sin krönika hänvisar Ola Wong också till en forskningsartikel av professorn Maria Repnikova, expert på kinesisk propaganda. Hon skriver att covid-19-krisen visar hur skickligt Kinas propagandaarbete har blivit. Till sin hjälp har partiet en väldig medieapparat, forskare, sponsrade inlägg på sociala medier och inflytande över internationella aktörer som WHO.

Wong uppmärksammar även en ny rapport från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB).

Studien ”går så långt som att koppla ihop frågor om virusets ursprung och ansvar för dess spridning med viljan att 'skuldbelägga och peka ut syndabockar', vilket sägs vara ett kännetecken för konspirationsteorier som i sin tur är ett hot mot demokratin”, skriver han.

Men att ställa Peking till svars är inte rasism, menar Wong, som själv har kinesiskt påbrå.

”Att vilja gå till botten med ansvarsfrågor är snarare något som kännetecknar en rättsstat och en anständig historieskrivning.”

Trots allt är besvärande omständigheter och indicier inte samma sak som bevisad skuld, konstaterar Wong.

”Men låt inte fula härskartekniker med svepande anklagelser om konspirationsteorier och rasism undergräva arbetet för att spåra virusets ursprung.”

Powered by Labrador CMS