Ni otrogna, vet ni inte att vänskap med världen är fiendskap mot Gud? Den som vill vara vän med världen blir fiende till Gud.
Jakobsbrevet 4:4

Världen idag

KD-profil om transvården: ”Riskerna borde redovisats tidigare”

Det är glädjande att barn och unga har börjat förstå riskerna med ”könskorrigerande” behandling. Det säger KD-riksdagsmannen Mikael Oscarsson om uppgiften att antalet unga som söker vård plötsligt minskat.

Samtidigt är det beklagligt att dessa risker inte har redovisats bättre förut, menar han.

Nyheter · Publicerad 11:00, 14 maj 2020

I gårdagens Världen idag uppmärksammades den plötsliga minskningen av antalet unga som söker ”könskorrigerande” behandling. Dessa nya siffror presenterades i den senaste delen av Uppdrag gransknings reportageserie om transvården, ”Tranståget – Fortsättningen”.

Bakgrunden är regeringens lagförslag 2018, om att göra könskorrigerande underlivskirurgi tillåten från 15 års ålder utan vårdnadshavares tillstånd. Socialstyrelsen ställde sig bakom förslaget, som möttes av massiv kritik.

Socialstyrelsen fick då i uppdrag att utreda frågan igen och kom denna gång fram till att det finns mer som talar emot än som talar för att möjliggöra de kirurgiska ingreppen före 18 års ålder, något som Världen idag skrev om redan i april.

– Det är ett ingrepp som är irreversibelt. Då bör man rimligen vara säker på att det medför en bestående och betydande nytta för personen, säger Thomas Lindén, avdelningschef på Socialstyrelsen, till Uppdrag granskning.

Riksdagsledamoten Mikael Oscarsson (KD) har drivit frågan om könskorrigerande kirurgi på barn genom bland annat seminarier och debatter i riksdagen. Han gläds åt att färre ungdomar söker ”könskorrigerande” vård, men är kritisk till att patienterna har fått otillräcklig information tidigare.

– Det är väldigt bra att kunskapen om riskerna med behandlingen kommer fram i programmen och att barn och ungdomar börjar förstå detta. Samtidigt är det beklagligt att detta inte redovisats tidigare, säger han.

Oscarsson kommer nu att följa upp frågan i riksdagen.

– Huvudargumentet har varit att om vi inte sänker åldersgränsen så tar de här barnen sina liv, men Uppdrag granskning kunde visa att det inte fanns några vetenskapliga belägg för att så var fallet.

Den medicinska evidens som finns pekar snarare på det motsatta, menar Mikael Oscarsson.

– Det handlar om att ett muntligt påstående från en intressegrupp har lagts in som fakta i en statlig utredning. Det är förfärligt att detta kan hända 2020, när det gäller något så pass allvarligt som en oåterkallelig behandling på barn, säger han.

Mikael Oscarsson kommer nu att begära en ny riksdagsdebatt med socialminister Lena Hallengren.

– Hur kommer regeringen att göra? Planerar regeringen ändå att gå vidare med förslaget att sänka åldersgränsen för könsbyte till 15 år? undrar han.

Det är väldigt bra att kunskapen om riskerna med behandlingen kommer fram i programmen och att barn och ungdomar börjar förstå detta.

Sverige ska införa fängelser för ungdomar

Brott. Regeringen går vidare med att inrätta ungdomsfängelser. Kriminalvården får nu i uppdrag att påbörja... fredag 29/9 19:00

USA behöver lyfta sig inför nytt presidentval

Ledare Så hänger då det offentliga USA återigen halvvägs ut över stupkanten efter politisk osämja. Och med... fredag 29/9 00:10

Kyrkor i Fruängen och Storvreta öppnar upp efter våldsvågen

Krisstöd. Efter att en person skjutits till döds utomhus vid Mälarhöjdens IP ordnas nu krisstöd på flera sätt... fredag 29/9 15:00

Möta lejonen – bättre alternativ än att sluta be

”Det är gripande, uppmuntrande och förkrossande att läsa om hur heliga gudsmän och gudskvinnor förr... fredag 29/9 14:00

Skyttedals drogutspel blev hennes fall

Ledare Många höjer förstås på ögonbrynen över att en europaparlamentariker som Sara Skyttedal (KD) väljer... fredag 29/9 00:00