Ingen människa kan bestå genom ondska, men de rättfärdigas rot kan inte rubbas.
Ordspråksboken 12:3

Världen idag

KD-profil byter parti – möts av förståelse hos Adaktusson

KD har lämnat sina rötter och driver frågor utifrån vad som är populistiskt. Det menar partiets tidigare riksdagsledamot Rolf Åbjörnsson som nu lämnar KD för att bli rättspolitisk talesperson för Medborgerlig samling.

Beslutet möter förståelse hos KD-politikern Lars Adaktusson.

Nyheter · Publicerad 11:00, 25 aug 2022

Den tidigare riksdagsledamoten Rolf Åbjörnsson var under många år talesperson i rättspolitiska frågor för Kristdemokraterna och arbetade bland annat tätt tillsammans med tidigare partiledaren Alf Svensson. Nu lämnar han par­tiet, och han gör det genom att rikta hård kritik inte minst mot Ebba Busch.

”Mitt gamla parti, Kristdemokraterna, har inte längre en kristdemokrat som ledare. Ebba Busch driver egenmäktigt frågor som är populistiska och tillfredsställer media, utan förankring i par­tiet”, skriver Rolf Åbjörnsson i sin debattartikel i Expressen, där han tillkännager att han övergår till Medborgerlig samling där han blir rättspolitisk talesperson.

I Expressen skriver han vidare att Ebba Busch ”hellre följer en tillfällig opinion än söker stöd i partiet”.

”Jag ska villigt medge att partiledningens hantering av den respekterade vice partiledaren och utrikespolitiska talespersonen Lars Adaktusson blev ögonblicket då min lojalitet gick förlorad”, skriver han och menar att det som gjordes mot Lars Adaktusson ”är och förblir oefterrättligt”.

Det som Åbjörnsson syftar på är att partiledningen inte backade upp Adaktusson under den mediestorm som uppstod då det framgick att Adaktusson under sin tid i Europaparlamentet hade röstat mot ett antal skrivelser om abort, med förevändningen att han inte ansåg att abortfrågan skulle tas upp på EU-nivå. Partiledaren Ebba Busch riktade i stället viss kritik mot Adaktusson.

Rolf Åbjörnsson menar vidare att KD i dag saknar den bas i stabila värderingar som en gång utgjorde partiets grundstenar.

”Därför måste jag lämna partiet. Jag fyller 81 nästa vecka. Livet är för kort för att vänta på att rätt beslut fattas av någon annan”, skriver han i Expressen.

På sin Facebooksida skriver Lars Adaktusson själv om Rolf Åbjörnssons beslut att lämna KD.

”Det är, för att uttrycka det försiktigt, fullt möjligt att fler känner som Åbjörnsson”, skriver han och fortsätter:

”Hastiga åsiktsbyten, ideologisk inkonsekvens och en rad mer eller mindre ogenomtänkta utspel har resulterat i en icke obetydlig samling vilsna kristdemokrater.”

Lars Adaktusson beskriver det hela som ”djupt beklagligt”.

”Med krig i Sveriges närområde, med försämrat säkerhetsläge i omvärlden och tilltagande oro på hemmaplan behövs ett starkt, tydligt och trovärdigt kristdemokratiskt parti”, skriver han.

Adaktusson tycker att hela valrörelsen har blivit endimensionell, och riktar alltså även kritik mot andra partier.

”Snabba utspel och uppmärksamhet i stunden prioriteras, medan ideologi, genomarbetade lösningar och det långsiktigt bästa får stå tillbaka”, skriver han.

Världen idag har sökt Ebba Busch för att höra hur hon ser på kritiken, men hade vid denna tidnings pressläggning inte fått svar.

Det är, för att uttrycka det försiktigt, fullt möjligt att fler känner som Åbjörnsson

Palestinier kastade sten mot tyska turister i israelisk bil

Samarien. När två tyska turister körde in i staden Nablus i Samarien i lördags misstogs de för att vara... onsdag 22/3 15:00

Evangeliets erbjudande är en ny identitet i Kristus

Ledare I centrum av det kristna evangeliet står något som förr brukade beskrivas som det ”saliga bytet”:... onsdag 22/3 00:10

Fler förhandlingar förlänger konflikten

Israelkrönika Mönstret känns välbekant: Precis före den muslimska fastemånaden ramadan organiseras ett regionalt... onsdag 22/3 00:00