Var ständigt vakna och be om kraft att undfly allt som ska ske och kunna bestå inför Människosonen.
Lukasevangeliet 21:36

Världen idag

Rättigheter som yttrandefrihet, religionsfrihet och föreningsfrihet har formats i samhällen som vilar på kristen grund, skriver KD:s partiledare Ebba Busch Thor i en debattartikel. Foto: Henrik Montgomery/TT

KD-ledaren efterlyser kristna värderingar i förorten

I vilken sorts samhälle lever man bäst som kvinna eller homosexuell? Det frågar sig KD-ledaren Ebba Busch Thor i en debattartikel i Expressen. ”Chansen är stor att svaren pekar ut samhällen byggda på kristen grund”, skriver hon och efterlyser kristna värderingar i förorten.

Nyheter · Publicerad 10:01, 2 maj 2019

Att fyra av tio svenskar i dag tycker att det är viktigt att samhället bygger på kristna värderingar, uppmärksammas av KD:s partiledare Ebba Busch Thor i en debattartikel i Expressen. Precis som statsvetaren Magnus Hagevi tror KD-ledaren att detta kan ha med asylinvandringen att göra.

”När invandringen växte, och utanförskapet med den, blev det uppenbart att integration bara kan ske om det finns något beständigt att integreras in i”, skriver Ebba Busch Thor.

Hon påpekar att svenskar under många år har sett det kristna arvet som något påtvingat –  som en ”jobbig föräldrageneration vars gammalmodiga krav står i vägen för frihet”.

”Men föräldrar ställer inte bara krav. De ger möjligheter också”, skriver KD-ledaren.

Hon gör därefter en koppling mellan de fri- och rättigheter som vi har i Sverige, och kristendomen.

Rättigheter som yttrandefrihet, religionsfrihet och föreningsfrihet har formats i samhällen som vilar på kristen grund, skriver hon och menar att det även gäller individualism, jämställdhet och den sexuella frigörelsen.

Sedan ställer hon sig några retoriska frågor:

”I vilken sorts samhälle lever du bäst som kvinna? Var är det bäst att vara homosexuell? I vilken del av världen är det enklast att tillhöra en religiös minoritet?”

”Resultaten är inte huggna i sten, och det finns avarter, men chansen är stor att svaren pekar ut samhällen byggda på kristen grund”, svarar Ebba Busch Thor.

Hon vidhåller sedan att den kristna världen har starkare ekonomisk utveckling.

”Var har du störst möjligheter att förverkliga dig själv? Oavsett om du är lesbisk ateist, muslimsk djurrättsaktivist eller feministisk folkpartist lär svaret bli samma: i ett land byggt på kristen grund”, skriver hon.

Enligt Ebba Busch Thor visar utvecklingen i förorterna vad som händer när de traditionella värderingarna försvinner. Mellan raderna i artikeln efterlyser hon därför kristna värderingar i förorten.

Att bejaka judisk kristen etik och västerländsk humanism är en garanti för möjligheten att ha en liberal livsstil, menar hon.

Ebba Busch Thors artikel möter kritik.

”Vi har knappast just kristendomen att tacka för att de mänskliga fri- och rättigheterna, den liberala demokratin och den jämställda individualismen har vuxit fram just i Europa och USA”, skriver S-debattören Daniel Färm i en replik.

Han menar att dessa fri- och rättigheter i stället har sitt ursprung i den sekulära och humanistiska upplysningen.

”De idéerna har sedan drivits vidare av progressiva politiska krafter som socialdemokrater, gröna, vänsterpolitiker och socialliberaler”, skriver han.

I landet lagom vill vi varken dansa eller gråta.

Ledarkrönika Den religiösa eliten på Jesu tid skakade på huvudet åt den oborstade Johannes Döparen. Den där högljudda ökenprofeten som med skarpa ord vågade...

Med Gud finns det hopp mitt i virusoron

Ledare För varje dag rapporteras just nu allt fler smittade och avlidna av Coronaviruset. Samtidigt är det fortlöpande allt fler gränser som stängs, allt...

Om en man har flera fruar och blir frälst – hur gör man då?

Mot väggen Många personer i Gamla testamentet hade flera fruar, hur ska man se på det? Var det vanligt även på Nya testamentets tid? Och vad händer när en...

Med musik till alla folk

Missionsglimten På söndagkvällen klockan 23, efter läggdags för en trött småbarnsförälder, ringer telefonen. ”Vi kan spela in Paul Clement, en av Tanzanias största...

Skapa utrymme och ge plats för den generation som kommer efter oss.

Inför söndag Ps.31:2–6 Under några härligt intensiva dagar har jag haft den stora förmånen att få vara i Hemsedal tillsammans med drygt femtio tonåringar. Vilken...

Pengar att spara på rätt bredband

Vardag Bredbandspriserna sjönk marginellt förra året. Men det finns pengar att spara. Prisskillnaderna mellan operatörerna är fortfarande stora.

Med musik till alla folk

Missionsglimten På söndagkvällen klockan 23, efter läggdags för en trött småbarnsförälder, ringer telefonen. ”Vi kan spela in Paul Clement, en av Tanzanias största...

Om en man har flera fruar och blir frälst – hur gör man då?

Mot väggen Många personer i Gamla testamentet hade flera fruar, hur ska man se på det? Var det vanligt även på Nya testamentets tid? Och vad händer när en...