Jesus sade än en gång till dem: ”Frid vare med er! Som Fadern har sänt mig sänder jag er.”
Johannesevangeliet 20:21

Världen idag

Rättigheter som yttrandefrihet, religionsfrihet och föreningsfrihet har formats i samhällen som vilar på kristen grund, skriver KD:s partiledare Ebba Busch Thor i en debattartikel. Foto: Henrik Montgomery/TT

KD-ledaren efterlyser kristna värderingar i förorten

I vilken sorts samhälle lever man bäst som kvinna eller homosexuell? Det frågar sig KD-ledaren Ebba Busch Thor i en debattartikel i Expressen. ”Chansen är stor att svaren pekar ut samhällen byggda på kristen grund”, skriver hon och efterlyser kristna värderingar i förorten.

Nyheter · Publicerad 10:01, 2 maj 2019

Att fyra av tio svenskar i dag tycker att det är viktigt att samhället bygger på kristna värderingar, uppmärksammas av KD:s partiledare Ebba Busch Thor i en debattartikel i Expressen. Precis som statsvetaren Magnus Hagevi tror KD-ledaren att detta kan ha med asylinvandringen att göra.

”När invandringen växte, och utanförskapet med den, blev det uppenbart att integration bara kan ske om det finns något beständigt att integreras in i”, skriver Ebba Busch Thor.

Hon påpekar att svenskar under många år har sett det kristna arvet som något påtvingat –  som en ”jobbig föräldrageneration vars gammalmodiga krav står i vägen för frihet”.

”Men föräldrar ställer inte bara krav. De ger möjligheter också”, skriver KD-ledaren.

Hon gör därefter en koppling mellan de fri- och rättigheter som vi har i Sverige, och kristendomen.

Rättigheter som yttrandefrihet, religionsfrihet och föreningsfrihet har formats i samhällen som vilar på kristen grund, skriver hon och menar att det även gäller individualism, jämställdhet och den sexuella frigörelsen.

Sedan ställer hon sig några retoriska frågor:

”I vilken sorts samhälle lever du bäst som kvinna? Var är det bäst att vara homosexuell? I vilken del av världen är det enklast att tillhöra en religiös minoritet?”

”Resultaten är inte huggna i sten, och det finns avarter, men chansen är stor att svaren pekar ut samhällen byggda på kristen grund”, svarar Ebba Busch Thor.

Hon vidhåller sedan att den kristna världen har starkare ekonomisk utveckling.

”Var har du störst möjligheter att förverkliga dig själv? Oavsett om du är lesbisk ateist, muslimsk djurrättsaktivist eller feministisk folkpartist lär svaret bli samma: i ett land byggt på kristen grund”, skriver hon.

Enligt Ebba Busch Thor visar utvecklingen i förorterna vad som händer när de traditionella värderingarna försvinner. Mellan raderna i artikeln efterlyser hon därför kristna värderingar i förorten.

Att bejaka judisk kristen etik och västerländsk humanism är en garanti för möjligheten att ha en liberal livsstil, menar hon.

Ebba Busch Thors artikel möter kritik.

”Vi har knappast just kristendomen att tacka för att de mänskliga fri- och rättigheterna, den liberala demokratin och den jämställda individualismen har vuxit fram just i Europa och USA”, skriver S-debattören Daniel Färm i en replik.

Han menar att dessa fri- och rättigheter i stället har sitt ursprung i den sekulära och humanistiska upplysningen.

”De idéerna har sedan drivits vidare av progressiva politiska krafter som socialdemokrater, gröna, vänsterpolitiker och socialliberaler”, skriver han.

Ensamheten – den farliga baksidan av restriktionerna

Ledare Coronapandemin har nu passerat ett år som världsdominerande skeende. Restriktioner och... lördag 27/2 00:00

Präst åtalas – fritog man i resväska

Gävle. Två kvinnor, varav en präst, åtalas misstänkta för att ha smugglat ut ett man i en resväska från... lördag 27/2 17:00

Biverkningar av mindfulness viktig väckarklocka för Sverige

Ledare 20 000 personer med sviter av mindfulness hörde förra året av sig till organisationen Cheetah House... torsdag 25/2 00:10

Många döda i president Bidens första attack

Syrien. USA har genomfört ett anfall mot anläggningar i östra Syrien, som uppges användas av Iranstödd... lördag 27/2 09:00

Hur Israel än agerar i vaccinfrågan skulle det anses fel

Israelkommentar Det faktum att staten Israel, i likhet med alla andra länder i världen, enbart erbjuder...
Följ Världen idag i sociala medier