Herren ska bevara dig från allt ont, han ska bevara din själ. Herren ska bevara din utgång och din ingång, från nu och till evig tid.
Psaltaren 121:7-8

Världen idag

KD-ledamöter beredda rösta nej till aborträtt i grundlagen

Två KD-ledamöter, Hans Eklind och Mikael Oscarsson, uppger för Världen idag att de kommer att rösta nej till ett eventuellt förslag att skydda abort i grundlagen.

Nyheter · Publicerad 07:00, 6 apr 2023

Tidöpartierna ska utreda om aborträtten ska skrivas in i grundlagen. Det beslutet står både Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna bakom, trots att SD tills nyligen ville sänka abortgränsen, och trots att KD i sina grunddokument skrivit in att det är rätten till liv som bör skyddas.

Det förslag som just nu utreds på regeringskansliet gäller ett grundlagsskydd i regeringsformen.

”Även om aborträtten är helt ohotad i Sverige i dag är det en viktig signal att den här rätten ges starkast möjliga skydd”, skrev partierna i en debattartikel i Expressen den 9 mars.

En av undertecknarna var sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson (KD). Världen idag sökte då henne för att fråga hur detta förslag går ihop med KD:s grunddokument om att abort innebär att släcka ett liv och att det är rätten till liv som bör grundlagsskyddas. KD-ministern ville dock inte svara på Världen idags frågor.

Världen idag har kontaktat ett antal riksdagsledamöter i KD och SD som tidigare visat intresse för att värna det ofödda livet för att höra hur de tänker rösta om utredningen kommer fram till att ett grundlagsskydd vore det bästa.

Roland Utbult (KD) svarar i ett mejl att utredningen i frågan var väntad, då den följer Tidöavtalet mellan samverkanspartierna i regeringen.

– Låt oss först se vad utredningen kommer fram till och hur kristdemokraterna i regeringen ställer sig till utredningens förslag. Sedan kan du ställa frågan och då har jag att följa mitt hjärtas inre röst, svarar han gällande omröstningen.

Magnus Jacobsson (KD) har svårt att se att utredningen skulle kunna föreslå ett grundlagsskydd för aborträtt.

– Rent principiellt är jag mycket tveksam till att lyfta in enskilda vårdfrågor i grundlagen, eftersom den syftar till att reglera hur landet styrs. Utöver det har jag svårt att uttala mig innan det finns något konkret att ta ställning till, säger han.

Hans Eklind, KD:s förste vice gruppledare, och Mikael Oscarsson (KD), har kommit in med likalydande uttalanden.

– Utredningen är en del av Tidöavtalet. Grundlagar handlar om hur, inte vilka, beslut som ska fattas. Förutsätter att en sådan utredning visar att vi inte ska skriva in en viss lag eller policy i grundlagen, svarar de via mejl.

När det gäller omröstningen uppger de att de tänker följa partilinjen som klargörs i KD:s medicinsk-etiska program: ”Rätten till liv är den grundläggande förutsättningen för övriga mänskliga rättigheter.”

– Motsatsen är inte partiets hållning. Kristdemokraterna står bakom den nuvarande abortlagstiftningen som ger kvinnor rätt till laglig abort sedan 1975. En stor majoritet av svenskarna och samtliga politiska partier i riksdagen vill slå vakt om denna aborträtt. Få, om någon, lag sitter säkrare i Sverige än abortlagen, betonar de.

– Kommer det likväl ett förslag, om att rätt till abort ska skrivas in i grundlagen, kommer jag därför att rösta nej, svarar alltså både Hans Eklind och Mikael Oscarsson.

Vid en partiledarutfrågningen i SVT under höstens valrörelse, lovade partledare Ebba Busch att samtliga partikamrater skulle rösta för en grundlagsskyddad aborträtt.

SD bytte nyligen linje i abortfrågan och har företrädare i partitoppen som föreslagit både sänkt abortgräns och samvetsfrihet för barnmorskor.

Världen idag har även kontaktat KD-ledamöterna Gudrun Brunegård och Magnus Oscarsson samt SD-ledamöterna Alexander Christiansson och Julia Kronlid, men vid denna tidnings pressläggning inte fått svar från dem.

Migrationsfrågor kräver klokskap snarare än känsloreaktioner

Ledare All politik och myndighetsutövning innebär att försöka finna rätt balans mellan flera olika... lördag 30/9 00:10

USA behöver lyfta sig inför nytt presidentval

Ledare Så hänger då det offentliga USA återigen halvvägs ut över stupkanten efter politisk osämja. Och med... fredag 29/9 00:10