Herren har blivit min borg, min Gud är min tillflykts klippa.
Psaltaren 94:22

Världen idag

Utbildningsminister Anna Ekström (S) uttryckte ingen ånger över att hon använt ordet ”giftcocktail” om konfessionella friskolor. Foto: Jonas Ekströmer/TT

KD-ilska mot Ekströms ”giftcocktail”

– Är ministern beredd att nyansera sina generaliserande utspel? Det frågade Gudrun Brune-gård (KD) utbildningsminister Anna Ekström i riksdagen efter att statsrådet beskrivit konfessionella friskolor i termer av en ”giftcocktail”.

Nyheter · Publicerad 10:13, 2 dec 2019

Som Världen idag nyligen berättade påstod inrikesminister Mikael Dam­berg och utbildningsminister Anna Ek­ström, båda S, i en debattartikel i Expressen att bristfälliga kontroller och möjligheten att starta konfessionella friskolor skapat en ”gift­cocktail”.

En som reagerat starkt på ministrarnas utspel är Gudrun Brunegård (KD). Vid en frågestund i riksdagen ställde hon Ekström till svars, men valde medvetet att inte använda sig av det kritiserade uttrycket eftersom hon anser det så motbjudande att det inte borde upprepas i riksdagens talarstol, skriver hon i ett mejl till Världen idag.

– Regeringen måste skilja agnarna från vetet. Syftet uppnås inte genom att stoppa konfessionella friskolor. Skolor som göder religiös extremism kan agera under ett neutralt yttre, sade Brunegård, och betonade att generaliserande utfall drabbar de många skötsamma konfessionella skolorna.

Anna Ekström svarade inte på frågan om sin retorik, men medgav att problemet inte berör bara konfessionella skolor.

– Det är inte begränsat till det som ibland kallas för religiösa friskolor, sade hon.

Ekström påpekade också att det inte föreligger några förslag att stänga befintliga konfessionella skolor, utan att ”skärpa reglerna” och införa ett ”stopp för nyetablering av religiösa fri­skolor”.

Hennes eget parti har dock varit tydliga med att man vill förbjuda alla friskolor på konfessionell grund, något man drev som en av sina främsta frågor under valrörelsen.

Missionskonferens för unga genomförs på 15-tal platser

Engage. Årets ungdomsinriktade missionskonferens Engage, lördagen den 7 november, kommer att äga rum på... lördag 31/10 12:00

Jeremy Corbyn stängs av efter rapport om antisemitism

Storbritannien. Den förre Labourledaren Jeremy Corbyn har blivit avstängd av partiet. Bakgrunden uppges vara hur... lördag 31/10 09:00

Herren och hoppet om ett liv i evighet, ansikte mot ansikte med honom, är värt allt!

Inför söndag Ps 126 Den kommande helgen smakar himmelskt, med både helgonen och vårt evighetshopp i fokus. Redan... torsdag 29/10 00:10