Stor frid har de som älskar din undervisning, inget kan få dem på fall.
Psaltaren 119:165

Världen idag

Utbildningsminister Anna Ekström (S) uttryckte ingen ånger över att hon använt ordet ”giftcocktail” om konfessionella friskolor. Foto: Jonas Ekströmer/TT

KD-ilska mot Ekströms ”giftcocktail”

– Är ministern beredd att nyansera sina generaliserande utspel? Det frågade Gudrun Brune-gård (KD) utbildningsminister Anna Ekström i riksdagen efter att statsrådet beskrivit konfessionella friskolor i termer av en ”giftcocktail”.

Nyheter · Publicerad 10:13, 2 dec 2019

Som Världen idag nyligen berättade påstod inrikesminister Mikael Dam­berg och utbildningsminister Anna Ek­ström, båda S, i en debattartikel i Expressen att bristfälliga kontroller och möjligheten att starta konfessionella friskolor skapat en ”gift­cocktail”.

En som reagerat starkt på ministrarnas utspel är Gudrun Brunegård (KD). Vid en frågestund i riksdagen ställde hon Ekström till svars, men valde medvetet att inte använda sig av det kritiserade uttrycket eftersom hon anser det så motbjudande att det inte borde upprepas i riksdagens talarstol, skriver hon i ett mejl till Världen idag.

– Regeringen måste skilja agnarna från vetet. Syftet uppnås inte genom att stoppa konfessionella friskolor. Skolor som göder religiös extremism kan agera under ett neutralt yttre, sade Brunegård, och betonade att generaliserande utfall drabbar de många skötsamma konfessionella skolorna.

Anna Ekström svarade inte på frågan om sin retorik, men medgav att problemet inte berör bara konfessionella skolor.

– Det är inte begränsat till det som ibland kallas för religiösa friskolor, sade hon.

Ekström påpekade också att det inte föreligger några förslag att stänga befintliga konfessionella skolor, utan att ”skärpa reglerna” och införa ett ”stopp för nyetablering av religiösa fri­skolor”.

Hennes eget parti har dock varit tydliga med att man vill förbjuda alla friskolor på konfessionell grund, något man drev som en av sina främsta frågor under valrörelsen.

Räcker det inte att bara vara en god människa?

Mot väggen Varför måste man tro på Gud – räcker det inte bara med att vara en god människa? /Sandra