Stor frid har de som älskar din undervisning, inget kan få dem på fall.
Psaltaren 119:165

Världen idag

Utbildningsminister Anna Ekström (S) och inrikesminister Mikael Damberg (S) har inte mycket till övers för konfessionella friskolor. Foto: Stina Stjernkvist/TT

S-ministrar kallade konfessionella skolor för ”giftcocktail”

Konfessionella friskolor är som en ”giftcocktail”. Det uttalandet från utbildningsminister Anna Ekström och inrikesminister Mikael Damberg nyligen, får nu stark kritik från Kristna friskolerådet. – Det är regeringen som satt ihop en giftcocktail, menar ordförande Bo Nyberg.

Nyheter · Publicerad 06:00, 27 nov 2019

Att det är möjligt att starta konfessionella friskolor i Sverige och att det gjorts ”undermåliga kontroller av vem som driver dem” har kommit att bli ”en giftcocktail”.

Det menar S-ministrarna i en debattartikel i Expressen. Egentligen handlar dock texten om islamism och problem i en specifik skola. Damberg och Ekström skriver att ”svensk skola inte ska vara en frizon för extremism och radikalisering”.

”Skolan är inte till för att föräldrar ska kunna säkerställa att deras barn får ’rätt’ religiös fostran”, menar de.

Bo Nyberg på Kristna friskolerådet är upprörd över hur ministrarna uttrycker sig.

– Den här texten är inte verklighetsförankrad. Den faller tillbaka på dem själva. Vilka är det egentligen som håller på att sätta ihop en giftcocktail? frågar han sig, och påpekar att det är regeringen som bär ett tungt ansvar för segregationen och islamismens inflytande i det svenska samhället.

Regeringen har bland annat fått hård kritik för hanteringen av de radikala imamer som skulle utvisas men som fått stanna. Då har ministrar hänvisat till internationella konventioner.

Men i fråga om rätten till utbildning på konfessionell grund som konventionerna också slår fast, verkar dessa plötsligt inte väga så tungt, påpekar Bo Nyberg.

– Det är uppenbart att regeringen försöker förflytta fokus i diskussionen och vill skylla problemen på alla konfessionella skolor och stigmatisera dessa.

Bo Nyberg menar att det är ett försök att smita från sitt ansvar när politikerna i stället borde prata om utvecklingen där kriminalitet och våld i Sveriges skolor är ett snabbt växande problem.

– Vi kan inte hålla på med pseudoproblematik längre. Mindre än en procent av Sveriges skolor är konfessionella, någon promille av den procenten missköter sig. Att försöka utmåla alla konfessionella skolor som rot till problemen, det är verkligen fräckt.

– Det här är ett riktigt botten­napp från ministrarna, menar Nyberg.

Det är uppenbart att regeringen försöker förflytta fokus i diskussionen och vill skylla problemen på alla konfessionella skolor och stigmatisera dessa.

Räcker det inte att bara vara en god människa?

Mot väggen Varför måste man tro på Gud – räcker det inte bara med att vara en god människa? /Sandra