Det var år 1529 som Martin Luthers lilla katekes publicerades för första gången. Martin Luther hade då upptäckt de problem som fanns i kyrkan och den okunskap som fanns om den kristna läran bland vanligt folk.
– Martin Luther ställde sig frågan: Vad är det jag menar att kyrkan ska lära ut? Han samlade kärnpunkterna i det som skulle bli katekesen, berättar Ulrik Josefsson, teolog och utbildningsföreståndare för Akademi för ledarskap och teologi (ALT).
För Martin Luther var det viktigt att folket förstod den kristna förkunnelsen. Katekesen blev grunden för det människor skulle komma att tro på. Från 1600-talet fram till början av 1900-talet var Luthers lilla katekes en självklar del av varje svensks liv.
– Att utbilda folket var, enligt Luther, inte bara prästens roll. Katekesen lärde att alla som är döpta är präster – bonde såväl som dräng. Från 1600-talet blev husfaderns roll att utbilda sitt gårdsfolk. Husandakten blev viktig och här fick katekesen en avgörande roll, förklarar Ulrik Josefsson.
Med jämna mellanrum kom prästen på besök och genomförde de omtalade husförhören, där kunskaperna i både Bibeln och Luthers katekes prövades.
– Katekesen lade grunden till hela den svenska mentaliteten. Det är få böcker som har präglat den svenska självförståelsen som Luthers katekes, säger Ulrik Josefsson.
Från mitten av 1800-talet, då skolan blev obligatorisk, till skolreformen år 1919 var katekesen en av de huvudsakliga läroböckerna.
– Jag skulle säga att en åttaåring vid denna tid kunde mer om den kristna läran än en gymnasist kan i dag, säger Ulrik Josefsson.
Utantillärning var en självklarhet för svenskarna.
– I dag har vi inte den typen av detaljkunskap. Vi kan kolla upp allt på Google. Vi pratar mer om källkritik och hur vi ska ta ställning i olika frågor. Det tänket hade de inte på den tiden.
Kunde svenskarna bara katekesen utantill, eller påverkade den också deras praktiska handlande?
– Hela samhället byggdes utifrån en luthersk utgångspunkt, men även varje enskild person påverkades av katekesen. Till exempel när det gällde arbetet. ”En bonde ska inte bara vara en bonde för att få stora skördar, utan för att Gud har kallat honom till det. En dräng ska inte bara vara dräng för att få lön, utan för att det är hans kallelse” stod det. Katekesen lärde människor: Det jag gör i min vardag, det gör jag för Gud.
Även om Ulrik Josefsson menar att Luthers katekes kanske präglat det svenska samhället mer än själva Bibeln, så påpekar han att katekesen aldrig stod över Bibeln.
– Katekesen fastslår att Bibeln är viktigast. ”Sola scriptura” – ”Bara Bibeln.”
Har katekesen något att säga oss i dag?
– Absolut. I en tid där vi lever mycket i ljuset av oss själva kan Luthers katekes lära oss att leva våra liv i ljuset av Gud.