Din rättfärdighet når upp till himlen, Gud, du har gjort stora ting. Gud, vem är som du?
Psaltaren 71:19

Världen idag

Känd bibelberättelse hbtq-tolkas av stift

Enhörnings-tv är Västerås stifts programserie på Youtube för unga hbtq-personer. I det senaste avsnittet används Bibelns berättelse om hur Jesus uppväcker Lasarus från döden som argument för utlevd homosexualitet. Jesus vill att vi ska ”komma ut”, menar programledarna.

Nyheter · Publicerad 10:00, 7 dec 2021

Västerås stift har ett återkommande program på Youtube med andakter för unga hbtq-personer, som går under namnet Enhörnings-tv. I den senaste delen av programserien jämförs tillvaron som hbtq-person med Bibelns berättelse om Lasarus i graven.

– En del av oss som är norm­överskridande i vår sexualitet och identitet bär med oss tunga och ibland svåra erfarenheter av att behöva begrava eller stänga inne sidor av oss själva för att få räknas eller för att få vara med, säger Cecilia Redner, stiftsadjunkt för barn- och ungdomsfrågor i programmet.

Stiftsadjunkten Hans Degréus talar om kristna röster som menar att kristna hbtq-personer inte får leva ut sin sexualitet och inte ifrågasätta den vid födseln givna könstillhörigheten.

– Som om vi har möjlighet att plocka bort fundamentala, grundläggande delar av vår identitet utan att på något sätt dö, säger han.

Med hänvisning till att Jesus ropade ”Kom ut!” till Lasarus hävdar programledarna att Jesus vill att människor ska ”komma ut” som hbtq-personer.

Budskapet i programmet är att ”Gud skapade oss precis som de vi är, med alla våra sidor, och såg att det var gott”.

På slutet tänder Cecilia Redner ett ljus som ser ut som en enhörning och ber.

Teologen och bibelläraren Anders Gerdmar har skrivit boken Hbtq och Bibeln, där han redogör för en klassisk syn på vad Bibeln säger om samkönade relationer. Världen idag ber honom om en kommentar till Västerås stifts tolkning av detta bibelsammanhang.

– Det är inte svårt att känna med människor som mår dåligt och kämpar med sin sexualitet, men det hjälper inte att förvränga vad Guds ord säger, anser han.

– Bibeln fördömer homosexuella handlingar och församlingen behöver ge unga en klar vägledning om detta, samtidigt som vi behöver vara fyllda av Guds kärlek till människor som lider.

Anders Gerdmar menar att det inte handlar om våra egna åsikter utan om att Gud visste vad han gjorde när han skapade oss till man och kvinna och visade vägen för hur människor kan leva tillsammans sexuellt.

Världen idag har tidigare skrivit om stiftets skrift ”Överlevnadsguide för kristna queerkids” och om ett öppet brev som stiftet riktade till transpersoner och som bland annat uttrycker att det behövs ”en bred solidarisk feminism som bekämpar trånga könsnormer”.

Världen idag har sökt Västerås stift för en kommentar, men hade vid denna tidnings pressläggning inte fått något svar.

Det är inte svårt att känna med människor som mår dåligt och kämpar med sin sexualitet, men det hjälper inte att förvränga vad Guds ord säger.

När föräldrarnas betydelse erkänns kan skolan bli bättre

Ledare För några decennier sedan hade det varit otänkbart att grovt våld, allvarliga trakasserier och... torsdag 27/1 00:10

Planen som skapar en palestinsk stat utan att följa några avtal

Israelkommentar Oslo-avtalen var de fredsavtal som Israel och PLO slöt under 1990-talet, vilka ledde fram till... torsdag 27/1 00:10

Ebba Busch mötte Bränsleupproret

Energipolitik. KD meddelade nyligen att partiet vill sänka reduktionsplikten för diesel så att dieselpriserna blir... torsdag 27/1 09:00

Nu är OS-truppen spikad

Sport. Den svenska OS-truppen är spikad. Skicrossåkaren Eliott Baralo, 23, och alpinåkaren Charlotta... torsdag 27/1 05:00

Jesus är hoppet självt

Inför söndag En Trisslott. Hoppas, hoppas … neeej, det blev bara två ”en miljon”! Jag hade ju behövt tre... torsdag 27/1 00:00

Rysslands invasionshot av Ukraina följer ett mönster

Nyhetskommentar Med över 100 000 ryska soldater utplacerade med krigsmateriel längs den ukrainska gränsen sätter... torsdag 27/1 00:00

Senaste nytt

    Rysslands invasionshot av Ukraina följer ett mönster

    Nyhetskommentar Med över 100 000 ryska soldater utplacerade med krigsmateriel längs den ukrainska gränsen sätter...
    Följ Världen idag i sociala medier