Abortfrågan

Känd abort­­motståndare: Stor­bank har stängt mitt privat­konto

Storbanken Nordea har stängt konton tillhörande den abortkritiska föreningen MRO respektive dess ordförande Mats Selander.

Nordea har tidigare avslutat den abortkritiska föreningen Människorätt för oföddas (MRO) förenings­konto. Nu berättar MRO:s ordförande Mats Selander att storbanken stängt hans privata konto med hänvisning till otillräcklig kundkännedom.

– Jag har inte fått ett enda begripligt svar på frågan om varför, säger Selander till Världen idag.

Publicerad Uppdaterad

Mats Selander spekulerar i att Nordeas stängning av MRO:s förenings­konto, som Världen idag tidigare skrivit om, kan ha att göra med att föreningen överfört pengar till en prolifeorganisation i Pakistan. När banken stängde föreningens konto såg Selander, väl medveten om att det inte såg bra ut, ingen annan lösning än att tömma sitt privata sparkonto och sätta föreningens pengar där.

– Vi har varit transparenta, kassören har fått konto­utdragen, säger han.

I oktober i år ställde Nordea några frågor gällande transaktioner till Mats Selanders konto.

– Jag redogjorde för gåvor från personer som stödjer MRO:s vision och arbete. I efterhand märkte jag att jag missat att ge en uppgift som rörde ett annat konto, som inte hade med den här saken att göra, säger han.

Selander hävdar att Nordeas påstående om otillräcklig kundkännedom inte är med sanningen överensstämmande.

– Jag har inte fått ett enda begripligt svar på frågan om varför, säger han.

Storbanken Nordea har stängt Mats Selanders privata bankkonto.

Selander har svårt att komma runt tanken om att hans offentliga engagemang för ofödda barns liv och mot aborter har med saken att göra.

– Många betraktar mig som en konstig person som frontalkrockar med etablissemanget.

Världen idag har varit i kontakt med Nordea som uppger att man på grund av banksekretessen inte kommenterar enskilda ärenden samt att man följer regelverket, med krav på god kund­kännedom.

– Om vi upplever att något beteende eventuellt bryter mot regelverk har vi en dialog med våra kunder. Exempelvis begär in kompletteringar som vi har en skyldighet att göra. Om vi inte når varandra i den dialogen kan vi komma att begränsa eller avsluta aktuell kund­relation, säger Hugo Laigar, press­kommunikatör på Nordea, i ett mejl till Världen idag.

Mats Selander har nu anlitat advokat.

– Om Nordea inte ändrar sig måste vi dra dem inför rätta. Inför domstol har banken bevisbördan. Då kanske jag får reda på vad som verkligen ligger bakom, säger han.

Mats Selander höjer sin röst för de ofödda barnen.

MRO har välkomnats som kund i en mindre bank och Selander har privata konton i andra banker. Frågan är större än honom själv och MRO, betonar han.

– Att en bank kan kasta ut kunder utan att ens behöva förklara varför, det leder till en rättsosäkerhet som blir obehaglig. Utan bankkonto blir man oerhört handikappad i vårt moderna samhälle.

Powered by Labrador CMS