Nyheter

Kamala Harris vid klimattal: ”Minska befolkningen”

USA:s vice president Kamala Harris fick stor uppmärksamhet efter ett uttalande förra veckan om att ”minska befolkningen”.
USA:s vice president Kamala Harris fick stor uppmärksamhet efter ett uttalande förra veckan om att ”minska befolkningen”.

Minska befolkningen för att motverka klimatförändringar. Det sade USA:s vice president Kamala Harris vid ett tal förra veckan, något som snabbt fick stor spridning. Men enligt Vita huset var alltihop en felsägning.

Publicerad Uppdaterad

USA:s vice president Kamala Harris höll förra veckan ett tal vid Coppin State University i Baltimore – ett tal som skulle handla om behovet av att bygga upp en ”ren energi-ekonomi”. I talet beskrev hon Demokraternas planerar på att reducera utsläppen av växthusgaser med hälften till 2030 och nå netto-noll utsläpp till 2050.

Under talet sade hon också något som fick flera att haja till.

– När vi investerar i ren energi och elektriska fordon och minskar befolkningen, så kan fler av våra barn andas ren luft och dricka rent vatten, sade hon vid talet, något som direkt följdes av applåder från den ansamlade publiken.

Uttalandet fick snabbt spridning, bland annat då politiker på USA:s högerkant snabbt spred det vidare.

”Är du befolkningen som hon vill minska?” frågade sig kongressledamoten Thomas Massie på Twitter.

Även republikanen Marjorie Taylor Greene avlossade liknande salvor på Twitter efter Harris uttalande.

”Vad menar du med att minska befolkningen? Abort? Assisterade självmord?” frågade hon på Twitter, medan komikern Terrence K Williams kallade uttalandet för ”galet” och något som hela USA borde få kännedom om.

Den konservative politiske kommentatorn Tomi Lahren kommenterade också Kamala Harris uttalande.

– Det här är en av de där ’republikanska konspirationsteorierna’ som du sagt så länge, att Demokraterna vill minska befolkningen, och så sade hon det bara rakt ut, sade hon i Fox News.

Men Vita Huset menar att alltsammans bara en felsägning. Enligt ett transskript av talet, som publicerats på Vita Husets hemsida, var det meningen att Kamala Harris skulle säga ”pollution” [föroreningar] och inte ”population” [befolkning]. I transkriptet har det markerats genom att ”pollution” strukits över och ersatts av ”population” för att markera felaktigheten.

Kamala Harris har på senare tid blivit viral vid flera tillfällen efter uppmärksammade uttalanden, bland annat då hon hade svårt att beskriva artificiell intelligens (AI) nyligen.

Inom klimatrörelsen finns det röster som de facto vill se en minskning av jordens befolkning för klimatets skull.

Powered by Labrador CMS