Det är Herrens nåd att det inte är ute med oss, att det inte är slut med hans barmhärtighet. Den är ny varje morgon, stor är din trofasthet.
Klagovisorna 3:22-23

Världen idag

Julia Kronlid om nya posten och hånen: Jag har fått enormt stöd

– Det har varit tufft.

Det säger SD-politikern Julia Kronlid till Världen idag angående attackerna mot hennes tro i samband med att hon skulle väljas till riksdagens andre vice talman. Hon berättar samtidigt att hon överväldigats över det stöd hon fått.

Nyheter · Publicerad 10:30, 29 sep 2022

Efter en lång dag i riksdagen med upprop samt talmansomröstningar fick Världen idag under måndagskvällen en pratstund med nyvalde andre vice talmannen Julia Kronlid.

– Det har varit en lång dag. Jag är djupt hedrad över att få det förtroendet. Det känns väldigt, väldigt stort och lite overkligt, säger hon.

Julia Kronlid har varit riksdagsledamot för SD sedan 2010. Hon är uppvuxen i en kristen familj i småländska Vetlanda och minns med glädje sina unga år i stadens alliansförsamlings gemenskap.

– Min kristna tro är en del av mitt liv och en del av mig. Tron är en styrka som betytt och betyder mycket även när det stormar runt en.

I dag är Julia Kronlid medlem i Svenska kyrkan men går även till pingstförsamlingen Grindtorps­kyrkan i Täby.

– Jag har stor respekt för Svenska kyrkan. Men jag har haft min uppväxt inom frikyrkan, det är där jag känner mig hemma. Grindtorpskyrkan tycker jag påminner mycket om min barndoms kyrka, jag trivs bra där och hoppas det är okej att göra det i Sverige 2022.

Kronlid ser fram emot att få arbeta tillsammans med kristna talmannen Andreas Norlén (M), som är en förebild för henne.

– Jag ser fram emot att arbeta med talman Andreas Norlén och resten av hela talmanspresiditet, förste vice talman Kenneth G Forslund (S) och tredje vice talman Kerstin Lundgren (C).

När det stod klart att Julia Kronlid var nominerad till posten som andre vice talman startade ett drev i medier samt på sociala medier. Journalister, debattörer och politiker till vänster gick i gång på alla cylindrar och deltog i drevet som inte sällan landade i hånfullt dumförklarande av en människa som har en övertygelse om att Gud är arkitekten bakom skapelsen.

Detta trots att Julia Kronlid inte blandat in något sådant i sitt politiska uppdrag.

Hon hånades även för att på olika sett ha gett uttryck för att foster är skyddsvärda individer. MP-politikern Annika Hirvonen toppade det hela genom att strax före omröstningen leverera ett verbalt angrepp från riksdagens talarstol.

– Det har varit tufft, även om jag inte läser allt, säger Julia Kronlid.

Hon påpekar att det inte bara var hon själv, utan många, som reagerade på Miljöpartiets angrepp.

– Jag har fått ett enormt stöd av politiker från olika partier, det var verkligen överväldigande, säger hon.

Dagen efter talmansomröstningen var det tid för riksmötets öppnande, en högtid som inleddes med gudstjänst i Storkyrkan i Gamla stan. Dagen till ära valde Julia Kronlid att ge en hyllning till sitt barndoms landskap, Småland.

– Jag klädde mig i en småländsk folkdräkt. Det var första gången som jag tog på mig en sådan, berättar hon.

I Storkyrkan fick hon – tillsammans med kungafamiljen och de församlade politikerna – stämma in i psalmsång och bönen Fader vår.

Tron är en styrka som betytt och betyder mycket även när det stormar runt en.

Franska styrkor lämnar Niger

Niger. Frankrike drar tillbaka sina styrkor från Niger. Även ambassadören kallas hem från landet, som... måndag 25/9 22:00

Lång process väntar för att laga avklippta E6:an: ”En pulsåder”

Olycka. Den avklippta E6:an är en ”pulsåder som gått av”, enligt Stenungsunds kommun. Att reparera vägen... måndag 25/9 19:00

Belgisk kvinna kvävdes med kudde under dödshjälp

Belgien. En belgisk kvinna som begärt dödshjälp kvävdes till döds med en kudde när den dödliga dosen... måndag 25/9 16:00