Alla som drivs av Guds Ande är Guds barn.
Romarbrevet 8:14

Världen idag

Journalist hånas av kända profiler efter förortsbesök

Journalisten Joakim Lamotte publicerade nyligen en video från den invandrartäta förorten Kronogården i Trollhättan. Där ser man flera män som orsakar stora problem och bland annat slår Lamotte. Flera medieprofiler har dock valt att göra narr av att journalisten var rädd att han skulle dö, snarare än att lyfta den problematik han rapporterar om.

Nyheter · Publicerad 21:00, 16 dec 2019

Joakim Lamotte var tidigare anställd på SVT men arbetar i dag genom stöd från privatpersoner och publicerar på Facebook.

Nyligen besökte han Kronogården för att prata med invånare om situationen i det utsatta området. På filmklippet syns flera personer, många maskerade, som skapar tumult och omringar Lamotte och skymfar honom. Delar av hans utrustning blir också stulen. Han blir slagen och uppger efteråt att han fruktade för sitt liv.

Lokaltidningen Ttela var också plats och deras utsända hotades, något som tidningen har polisanmält. Lamotte anser att det var för få poliser utsända och att situationen var obehaglig.

Han berättar på Facebook att han inför sin avresa skrivit ett tidsinställt inlägg på Facebook som ska publiceras om han inte kommer hem levande.

”Ett avskedsbrev. Det kanske låter drastiskt, men jag har fått information om att personer i Trollhättan planerar att plocka mig”, skriver han.

Efter tumultet blir Lamotte intervjuad i brittiska BBC:s dagliga podcast The Newsroom. Men i etablerade svenska medier är det relativt tyst.

”Knappt någon av mina journalistkollegor har kontaktat mig efter händelserna i Trollhättan”, skriver han.  

Däremot sprider flera kända profiler på sociala medier hashtaggen #avskedsbrev, där de raljerar över Lamottes oro.

”Ska till tvättstugan denna söndag kväll med ett lass lakan som behöver tvättas och manglas men jag har skrivit ett tidsinställt #avskedsbrev ifall något skulle hända mig där nere”, skriver till exempel Alexandra Pascalidou på Twitter.

”Ska till återvinningen med plast och fiskbulleburkar. Har ett tidsinställt #avskedsbrev om jag inte kommer tillbaka”, skriver Daniel Sjölin, redaktör på Expressen kultur, på Twitter.

Mats Erikson, topp inom fackförbundet LO, går steget längre och menar att han har ”mer sympati för ’snorungarna’ i Kronogården än för swishtiggaren Lamotte”.

Joakim Lamotte har kritiserats för ensidighet och främlingsfientlighet. I en krönika i Aftonbladet menade Robert Aschberg att det Lamotte gör är att springa omkring ”på någon ort där det har varit bråk som kan relateras till invandring. Ofarligt, men han hukar, ser sig om hela tiden som vore han jagad i en krigszon”.

Aschberg anklagade Lamotte för att tjäna pengar på ”teater” och ”aktivism”.

På Facebook skriver Lamotte att eftersom Aschberg anser att arbetet är ofarligt så bjöd han med honom till Kronogården.

”Men han dök aldrig upp.”

Knappt någon av mina journalistkollegor har kontaktat mig efter händelserna i Trollhättan.

Reaktionerna på Paludan illustrerar värderingsglapp

Nyhetskommentar När jag satt på en parkbänk i Stadsparken i Borås ett par timmar innan Rasmus Paludan skulle dyka... lördag 14/5 00:10

Ryska specialförband pekas ut som hot

Sverige. Ryska specialförband som genomför sabotage eller insatser med kryssningsrobotar. I den... söndag 15/5 18:00

Ny metod väcker hopp om att läka hjärtskador

En ny typ av cellterapi har potential att läka skador på hjärtat efter en infarkt, enligt cell- och... söndag 15/5 15:00

Polisen varnade för våld – sju veckor före

Brott. Polisens underrättelseenhet varnade redan i februari för att det skulle kunna uppstå våldsamheter i... söndag 15/5 12:00

Svagt svenskt stöd för nya EU-vallagar

EU. Bara en av Sveriges 21 Europaparlamentariker ställer sig bakom en föreslagen reform av EU:s... söndag 15/5 07:00

Degraderad Skånberg dåligt för KD

Ledare Än en gång inleder riksdagsledamoten Tuve Skånberg (KD) en personvalskampanj. I många tidigare... lördag 14/5 00:00

Lärjungaträning i Kambodja

Missionsglimten Skumpande på småvägar anländer vi till den lilla byn. Vi ska ha en workshop om lärjungaskap.... lördag 14/5 00:00

Man ska inte tillåta sig behandlas som en slagpåse

Israelkommentar Israel har känsliga säkerhetsintressen i Syrien, där relationer med Ryssland måste hanteras på ett...
Följ Världen idag i sociala medier