Och Gud har makt att ge er all nåd i överflöd, så att ni alltid och i allt har nog av allt och kan ge i överflöd till varje gott verk.
2 Korintierbrevet 9:8

Världen idag

Journalist hånas av kända profiler efter förortsbesök

Journalisten Joakim Lamotte publicerade nyligen en video från den invandrartäta förorten Kronogården i Trollhättan. Där ser man flera män som orsakar stora problem och bland annat slår Lamotte. Flera medieprofiler har dock valt att göra narr av att journalisten var rädd att han skulle dö, snarare än att lyfta den problematik han rapporterar om.

Nyheter · Publicerad 21:00, 16 dec 2019

Joakim Lamotte var tidigare anställd på SVT men arbetar i dag genom stöd från privatpersoner och publicerar på Facebook.

Nyligen besökte han Kronogården för att prata med invånare om situationen i det utsatta området. På filmklippet syns flera personer, många maskerade, som skapar tumult och omringar Lamotte och skymfar honom. Delar av hans utrustning blir också stulen. Han blir slagen och uppger efteråt att han fruktade för sitt liv.

Lokaltidningen Ttela var också plats och deras utsända hotades, något som tidningen har polisanmält. Lamotte anser att det var för få poliser utsända och att situationen var obehaglig.

Han berättar på Facebook att han inför sin avresa skrivit ett tidsinställt inlägg på Facebook som ska publiceras om han inte kommer hem levande.

”Ett avskedsbrev. Det kanske låter drastiskt, men jag har fått information om att personer i Trollhättan planerar att plocka mig”, skriver han.

Efter tumultet blir Lamotte intervjuad i brittiska BBC:s dagliga podcast The Newsroom. Men i etablerade svenska medier är det relativt tyst.

”Knappt någon av mina journalistkollegor har kontaktat mig efter händelserna i Trollhättan”, skriver han.  

Däremot sprider flera kända profiler på sociala medier hashtaggen #avskedsbrev, där de raljerar över Lamottes oro.

”Ska till tvättstugan denna söndag kväll med ett lass lakan som behöver tvättas och manglas men jag har skrivit ett tidsinställt #avskedsbrev ifall något skulle hända mig där nere”, skriver till exempel Alexandra Pascalidou på Twitter.

”Ska till återvinningen med plast och fiskbulleburkar. Har ett tidsinställt #avskedsbrev om jag inte kommer tillbaka”, skriver Daniel Sjölin, redaktör på Expressen kultur, på Twitter.

Mats Erikson, topp inom fackförbundet LO, går steget längre och menar att han har ”mer sympati för ’snorungarna’ i Kronogården än för swishtiggaren Lamotte”.

Joakim Lamotte har kritiserats för ensidighet och främlingsfientlighet. I en krönika i Aftonbladet menade Robert Aschberg att det Lamotte gör är att springa omkring ”på någon ort där det har varit bråk som kan relateras till invandring. Ofarligt, men han hukar, ser sig om hela tiden som vore han jagad i en krigszon”.

Aschberg anklagade Lamotte för att tjäna pengar på ”teater” och ”aktivism”.

På Facebook skriver Lamotte att eftersom Aschberg anser att arbetet är ofarligt så bjöd han med honom till Kronogården.

”Men han dök aldrig upp.”

Knappt någon av mina journalistkollegor har kontaktat mig efter händelserna i Trollhättan.

FN:s falska anklagelser om vattenapartheid i Israel

Israelkommentar Den 23 september publicerade Kontoret för FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter (OHCHR) en... torsdag 28/10 00:00

Gud har vida överträffat många av våra djärvaste drömmar.

Ledarkrönika Den här hösten firar vår församling ”Kungsporten 20 år”. Vi gör det vid två tillfällen. I söndags... torsdag 28/10 00:00

Träd fram kristna kvinnor i era partier

Efter andra världskriget motsatte sig Socialistpartiet i Frankrike att ge kvinnor rösträtt med... torsdag 28/10 00:00

Efter kritiken – domstol skärper regler om jäv

Barnmorskemålen. Det svenska barnmorskemålet är bara ett av flera fall som Europadomstolen haft på sitt bord där det... onsdag 27/10 11:28

Den som söker sig till korset har rätt att få möta frälsningens budskap.

Inför söndag För en tid sedan upplevde jag att Gud besökte den kyrka som jag var del av genom människor vars... torsdag 28/10 00:10

Brott mot spelreglerna måste få konsekvenser

Israelkrönika Rina Shnerb var 17 år gammal när hon den 23 augusti 2019 mördades på vägen till källan Ein Bubin i...
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier