Saliga är de som vandrar i fullkomlighet, som lever efter Herrens undervisning.
Psaltaren 119:1

Världen idag

Josef Barkenbom utesluten ur pastorsnätverk: ”Jättetråkigt”

Josef Barkenbom blev tidigare i år arbetsbefriad av Solna pingstförsamling där han arbetat som pastor, efter att han gjort ett ironiskt uttalande angående omvändelseterapi för hbtq-personer. Nu har Barkenbom även blivit utesluten ur nätverket Pingst Pastor.

Nyheter · Publicerad 10:58, 25 nov 2022

”Jag har tydligen blivit utesluten ur Pingst Pastors nätverk. Varit med sen 2005. Mitt konto har blivit avaktiverat och ingen har sagt något. Så från Pingst centralt så har man aktivt gått in och avaktiverat mig”, skriver Josef Barkenbom på Instagram och tillägger att han inte upplever att agerandet är pastoralt av ett pastorsnätverk.

Det var i somras som Världen idag berättade att Barkenbom arbetsbefriades från sin tjänst i Solna pingstförsamling. Bakgrunden var att han hade gjort satir över det omdiskuterade begreppet omvändelseterapi.

”Jag vill inbjuda dig till omvändelseterapi i Pingstkyrkan i Solna. Vi ... kommer att erbjuda terapi att omvända sig till Jesus ... Oavsett vad Aftonbladet, Expressen, liberaler och socialdemokrater tycker om att man får omvända sig till 'ditten och datten' och så där. Oavsett vem du är, vem du är kär i”, sade Barkenbom bland annat och sade även skämtsamt att deltagarna är fria att omvända sig ”från kaffe till saft” eller tvärtom.

Inlägget väckte reaktioner och uppskattades inte av arbetsgivaren.

”[Det är] djupt olyckligt att en enskild persons inlägg på sociala medier har fått människor att ta illa vid sig”, hette det då i ett uttalande på Solna pingstkyrkas webbsida av församlingens föreståndare och pastor Manuel Henriquez.

En förutsättning för att vara en del av pastorsnätverket inom pingströrelsen är att man har förtroende från en lokal församling. I det här fallet handlar det dock om en schism där Barkenbom dessutom uppger att han formellt sett fortfarande är anställd. Han tycker att det är fel om man från Pingst centralt går in och väljer sida i en konflikt och han menar att praxis är att man kvarstår två år i nätverket efter en avslutad tjänst.

– Det här är jättetråkigt. Jag har uppskattat gemenskapen med vänner och pastorer och det har betytt mycket för mig. Jag är bekymrad över det som händer, säger han till Världen idag.

På sitt Instagramkonto får han stöd från många som tycker att man inom pingst i detta fall agerat felaktigt, medan vissa anser att det är naturligt att han inte ingår i nätverket eftersom han för tillfället inte verkar som pastor i en församling.

Världen idag har varit i kontakt med Pingst FFS centralt som meddelar att de i nuläget inte har några kommentarer.

Till tidningen Dagen bekräftar dock Dan Salomonsson, pastor i Uppsala pingstförsamling och geografisk regionledare för pingstpastorer i området, att Barkenbom har uteslutits.

– Han hade inte längre den lokala församlingens förtroende, säger Salomonsson till tidningen.

Salomonsson uppger att han informerat Josef Barkenbom om uteslutningen i samband med Nyhemsveckan i somras. Den bilden delar dock inte Barkenbom.

– Han sade till mig att det var vissa som inte ville att jag skulle vara med, men jag trodde inte att det automatiskt innebar att det skulle bli så, säger han och understryker att flera kollegor hört av sig och uttryckt sitt stöd.

– Det känns konstigt att bli bortplockad när det handlar om en schism, det är ju då man behöver ett nätverk som allra mest, säger Josef Barkenbom.

Sanningen om universums orsak och moralens källa finns i Bibeln

Ledare Vad är sanning? Finns det en objektiv sanning, eller är sanningen flytande och temporär? Eftersom... lördag 26/11 00:10

Tre skäl till Kinas hårda covidregler

Covid. Som en annan planet. Så beskriver kineser fotbolls-VM som pågår i Qatar och som visas på statliga... måndag 28/11 12:50

Dubblad ISK-skatt – trots löfte från regeringen

Budget. Skatten på ISK-sparande blir dubbelt så hög nästa år på grund av att statslåneräntan höjs.... måndag 28/11 10:00