Vår själ väntar på Herren, han är vår hjälp och vår sköld. I honom gläder sig vårt hjärta, vi förtröstar på hans heliga namn.
Psaltaren 33:20-21

Världen idag

Män ska inte trycka ner sin manlighet, utan använda den till något positivt, menar den kände psykologiprofessorn Jordan Peterson. Foto: Wikimedia

Jordan Peterson till kyrkan: Hög tid att nå de unga männen

Kyrkan måste bli bättre på att fånga upp unga män och visa dem vad deras livsuppgift är. Det är Jordan Petersons budskap i ett videoklipp.

– Sluta rädda planeten – ta hand om själar innan det är för sent, säger han.

Nyheter · Publicerad 14:55, 27 jul 2022

Den kanadensiske psykologiprofessorn Jordan Peterson är ingen uttalad kristen profil, men hans föreläsningar om Bibeln har fått miljontals visningar och han har själv berörts till tårar av ett samtal om Jesus. I ett videoklipp på sin populära Youtubekanal riktar han sig nu direkt till den kristna kyrkan.

– Det är så klart helt förmätet av mig att våga skriva och sända en video med rubriken ”Budskap till de kristna kyrkorna”, men jag ska göra det ändå eftersom jag har något att säga och det behöver sägas, inleder Peterson.

Han berättar därefter att hans föreläsningar om Bibelns skildringar av skapelsen och den första mänskligheten har nått såväl kristna som muslimer, judar och ateister, men att en majoritet av dem har varit unga män. En orsak till detta är, enligt Peterson, att män i västvärlden omgärdas av diverse lögner och att hans föreläsningar blivit en motpol till dessa.

På grund av ”ohjälpsamma idéer” som spär på en falsk skuld ”möter våra unga människor en demoralisering som kanske saknar motstycke”, säger Jordan Peterson.

Han menar att det handlar om idéer som att människan är ett hot mot jorden, att mänsklig kultur i väst präglas av en patriarkal själviskhet och att manliga ambitioner är grundorsaken till förtryck och förstörelse, och att dessa idéer leder till att män – ända från barnsben – trycker ner sin manlighet.

Jordan Peterson tycker att det är hög tid att kyrkorna kliver fram och blir en tydlig motpol till dessa idéer.

– Sluta strida för social rättvisa, sluta rädda planeten. Ta hand om själar – det är vad ni är kallade att göra. Gör det nu, innan det är för sent. Timmen är sen, säger han.

Så vad är det då som kyrkan ska undervisa männen om, enligt Peterson? Jo, med en biblisk anspelning säger han att kyrkan ska lära dem att de ”har en kvinna att hitta, en trädgård att gå i, en familj att ta hand om, en ark att bygga, ett land att inta, en stege till himlen att bygga” och att de ska ”möta livets yttersta, mest fruktansvärda, katastrof med sanning, i överlåten kärlek och utan fruktan”.

Jordan Peterson har inte bara råd kring hur kyrkorna ska undervisa männen teologiskt, utan även hur de ska gå till väga rent praktiskt.

– Bjud in unga män. Sätt upp en anslagstavla där det står: ”Unga män är välkomna här”. Skriv ut flygblad, lägg dem i en låda vid anslagstavlan och markera flygbladen med en pil följd av orden: ”Mer information om att delta hittar du här”, säger han.

Han har även ett budskap till unga män som känner sig skeptiska till kyrkan.

– Vad har du annars? Du kan överge kyrkorna i din cynism och misstro. Du kan narcissistiskt och solipsistiskt säga till dig själv: ”Kyrkan uttrycker inte riktigt vad jag tror.” Men vem bryr sig om vad du tror? Varför handlar det här om dig?

Videoklippet har fått över en miljon visningar och tusentals kommentarer. En person skriver att han skulle vilja ha hjälp med att hitta en kyrka, en annan person skriver att han fick en längtan tillbaka till kyrkan och en tredje person skriver att han blivit inspirerad att starta ett ”mansprogram” i sin kyrka.

Petersons budskap väcker samtidigt lite kritik.

– Det är ett element som saknas: Vårt hopp i Jesus färdiggjorda verk. Samtidigt som det absolut är bra att veta att vi som människor har mycket jobb att göra … behöver människor höra att de inte behöver göra det på egen hand. Jesus har redan räddat dig! skriver en kristen person.

– Fortsätt lyssna på doktor Peterson, men vad viktigare är: Plocka upp din bibel, skriver han.  

Bjud in unga män. Sätt upp en anslagstavla där det står: ”Unga män är välkomna här”.

Många bär ansvar för Sveriges resa från Bullerby till barnsoldater

Ledare Våld, sprängningar, skjutningar och regelrätta avrättningar fortsätter att plåga Sverige. Det... fredag 22/9 00:10

Kristersson diskuterar korankris vid FN-möte

Politik. Diskussioner med muslimska ledare om korankrisen står på agendan för statsminister Ulf Kristersson... torsdag 21/9 22:00

Viktigt att hedra pionjärerna när frikyrkligheten firar 175 år

Ledare I dag firar Sveriges frikyrklighet 175 år. Åtminstone om man betraktar dopen vid Vallersvik som... torsdag 21/9 00:40