Alla som drivs av Guds Ande är Guds barn.
Romarbrevet 8:14

Världen idag

Joel Halldorf riktade bön mot Maria

”Var hälsad Maria full av nåd”, skrev den kristna profilen och teologen Joel Halldorf i samband med Marie bebådelsedag. Någon konvertering till katolicismen är det dock inte tal om, enligt Halldorf. – Det är en bön om Marias förböner, säger han.

Nyheter · Publicerad 08:10, 27 mar 2020

Det var på Twitter som Joel Halldorf – teolog, författare och ledarskribent på Dagen – skrev ett inlägg som kan ses som en bön till Jesu mamma Maria.

”Marie Bebådelse infaller i lämpligt i år: Var hälsad Maria full av nåd, Herren är med dig. Bed för oss, nu och i vår dödsstund”, skrev Halldorf och avslutade inlägget med ett hjärta och en symbol som visar händer i bön.

Världen idag ringer upp Joel Halldorf för att höra varför han, som inte är katolik, riktar en bön till Maria.

– Det är en bön om förbön. Det är citat från en klassisk kristen bön som kristna har bett sedan lång tid tillbaka i historien, säger han.

Hur ser du på att det är en bön till en död person?

– Det är inte en bön till Maria, det är en bön om Marias förböner.

Enligt Joel Halldorf kan man be om förbön från personer som har lämnat jordelivet.  

– Jag tror på ett evigt liv och att de döda finns hos Gud. Jesus säger ju till rövaren på korset: ”Redan i dag ska du vara med mig i paradiset”. Och Johannes får ju skåda in i himlen och se ”en sky av vittnen” där.

Halldorf påpekar vidare att det, enligt Bibeln, ständigt pågår bön och lovsång till Gud i himlen.

Vad har du för bibliskt stöd för att be om förbön från någon som dött?

– Jag har stöd för att kristna ber för varandra och ber om varandras förböner. Att någon har flyttat hem till Gud gör ingen principiell skillnad.

Är du på väg att konvertera till katolicismen?

– Nej, det är jag inte. Jag brukar alltid lägga ut någon liknande sak kring Marie bebådelsedag. I år så tyckte jag att det var särskilt lämpligt med tanke på situationen.

Har du förståelse för att inlägget kan väcka frågor?

– Jag vet att en del kan uppfatta det som känsligt, men jag kan inte förstå att det skulle vara känsligt att man tänker sig att de som är i himlen, våra nära och kära, fortsätter sin förbönstjänst där.

Att be avlidna personer om förbön är inget som teologen Stefan Gustavsson rekommenderar.

– Det bygger på en teologi som det inte finns stöd för i Bibeln, säger han.

Det är stor skillnad på att tillbe en människa och be en människa om förbön, menar Gustavsson, men han är ändå kritisk till att be Maria om förbön.

– Vi har inga bibliska löften om att de som har gått före oss hör oss eller skulle ha en förbönstjänst för oss, säger han.

Gustavsson påpekar att vi har fått instruktioner om att be i Jesu namn, i uthållighet och i tro, och menar att det är utifrån dessa löften som vi ska be.

– Varför ska vi välja något som Bibeln inte säger något om? Det blir en konstig obalans, säger han.

Enligt Stefan Gustavsson är tankesättet ”Det är inte konstigare än att be en vän om bön” bristfälligt.

– Det är visst konstigare. Våra vänner har vi ju omkring oss och kan prata med – det är helt naturligt att be dem om förbön.

Han påpekar att Bibeln talar om att Paulus bad församlingen om förbön, men att det inte står något om att han bad exempelvis martyren Stefanos om förbön. Även om vi inte vet allt som skedde så är det, enligt Gustavsson, dumt att bygga på en teologi som det inte står något om i Bibeln.

– Det finns en anledning till att Gud är tydlig om vissa saker och tyst om andra saker. Och då ska vi inte fylla i den tystnaden. Vi har tillräckligt mycket att jobba med i det som Gud har sagt.

Degraderad Skånberg dåligt för KD

Ledare Än en gång inleder riksdagsledamoten Tuve Skånberg (KD) en personvalskampanj. I många tidigare... lördag 14/5 00:10

Ärkebiskop Jackelén som talare vid Nyhemsveckan möter kritik

Pingst. Bland den kommande Nyhemsveckans talare, som annonserats på Facebook, står Svenska kyrkans... måndag 16/5 13:58

Vården manas vara uppmärksam på barnhepatit

Vård. Folkhälsomyndigheten uppmanar vårdgivare att vara uppmärksamma på fall av inflammation i levern,... måndag 16/5 07:00

Ryska specialförband pekas ut som hot

Sverige. Ryska specialförband som genomför sabotage eller insatser med kryssningsrobotar. I den... söndag 15/5 18:00

Reaktionerna på Paludan illustrerar värderingsglapp

Nyhetskommentar När jag satt på en parkbänk i Stadsparken i Borås ett par timmar innan Rasmus Paludan skulle dyka... lördag 14/5 00:10

Lärjungaträning i Kambodja

Missionsglimten Skumpande på småvägar anländer vi till den lilla byn. Vi ska ha en workshop om lärjungaskap.... lördag 14/5 00:00

Ny metod väcker hopp om att läka hjärtskador

Sjukvård. En ny typ av cellterapi har potential att läka skador på hjärtat efter en infarkt, enligt cell- och... söndag 15/5 15:00

Man ska inte tillåta sig behandlas som en slagpåse

Israelkommentar Israel har känsliga säkerhetsintressen i Syrien, där relationer med Ryssland måste hanteras på ett...
Följ Världen idag i sociala medier