Herren ska bevara dig från allt ont, han ska bevara din själ. Herren ska bevara din utgång och din ingång, från nu och till evig tid.
Psaltaren 121:7-8

Världen idag

Jerusalem närmar sig nytt skivsläpp – efter ”lång resa”

För fyra år sedan satte sig Jerusalems frontfigur Ulf Christiansson vid trummaskinen och började komponera en ny låt. Allt eftersom kom fler, och nu befinner han sig i slutfasen av produktionen av en ny platta på svenska. Målet är att den ska komma ut före årsskiftet.

Nyheter · Publicerad 14:00, 24 aug 2021

– Det har varit otroligt mycket som kommit emellan de senaste åren. Men nu är vi på banan igen och håller på för fullt, säger Ulf Christiansson till Världen idag.

– Vi har fått avbryta för att sedan köra igång igen mer än en gång. Det har varit en lång resa för att få fram en ny svensk platta, och jag ville gärna få med de musiker som varit delaktiga i Jerusalem under åren.

Det är coronapandemin, men också en rad andra missöden och sjukdomar som satt krokben för arbetet. Att ta fram allt material har tagit tid, och projektet har krävt sin beskärda del av energi, bön och förbön.

– Till slut hamnade jag i en sits där jag frågade mig om vi verkligen skulle göra det här en gång till, säger Ulf Christiansson.

Det som fick vågskålen att tippa över på ja-sidan var viljan att ha med sonen Philip, som liksom fadern både sjunger och spelar gitarr.

– Philip har varit väldigt delaktig och har dessutom en egen låt med. De andra som i huvudsak spelar på albumet är Micke Ulvsgärd, Anders Mossberg, Calle Grimmark samt några av de tidigare medlemmarna, säger Ulf Christiansson.

– Jag började faktiskt skriva med en trummaskin, och det har jag aldrig gjort förut. Men det gav mig en grund att stå på när jag sedan fick fram låtarna. Sedan bara växte det fram.

En del låtar var redan klara, så som ”Vår tid är nu”, som Jerusalem framförde på sin turné Father2Son 2014.

– Jag skulle säga att hela den nya plattan andas just det – att det är dags nu, dags för kristenheten att ta vår kallelse på allvar och gå Jesus till mötes, säger Ulf Christiansson.

– Jag tycker det har vilat en stark rädsla bland kristna för att stå upp för vår tro. Vi behöver bli desperata nog att spränga våra boxar och våga gå på vatten. Jag upplever att ingenting annat återstår nu än att ta Jesus på fullt allvar.

Han beskriver låtarna på den än så länge namnlösa plattan som besläktade med stilen på Jerusalems tredje skiva, Krigsman, som kom 1981.

– Vi har på ett sätt plockat upp den här ådran, och sedan tagit det flera steg framåt. Det känns spännande, och som att det blir en riktigt bra och tung platta.

Det senaste studioalbument med Jerusalem, She, kom 2010.

Som planen är nu släpps en engelsk version av plattan nästa år.

Jag tycker det har vilat en stark rädsla bland kristna för att stå upp för vår tro. Vi behöver bli desperata nog att spränga våra boxar och våga gå på vatten.

Migrationsfrågor kräver klokskap snarare än känsloreaktioner

Ledare All politik och myndighetsutövning innebär att försöka finna rätt balans mellan flera olika... lördag 30/9 00:10

USA behöver lyfta sig inför nytt presidentval

Ledare Så hänger då det offentliga USA återigen halvvägs ut över stupkanten efter politisk osämja. Och med... fredag 29/9 00:10