Gud, sedan urminnes tid är du min konung, du som utför frälsningsverk på jorden.
Psaltaren 74:12

Världen idag

Asbury University i USA har hamnat i världens blickfång efter att en väckelse bröt ut på skolan den 8 februari. Foto: Amannelle, CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons

Jätteköer i väckelsens Asbury – nu flyttas möten till ny plats

Lovsången och bönen på Asbury University har på tisdagen pågått dygnet runt i två veckor och samlat tusentals människor från USA och omvärlden. Nu meddelar skolan att man ska flytta träffarna på området.

Samtidigt kommer rapporter om att skeendet spridit sig till fler skolor i USA.

Nyheter · Publicerad 12:38, 21 feb 2023

Världen idag har tidigare rapporterat om hur något som beskrivs som en väckelse brutit ut på Asburyuniversitetet i Kentucky, USA. Detta efter att det som började som en vanlig andakt i skolans kapell fortsatte i oavbruten lovsång och tillbedjan som nu pågått i snart två veckor.

Sedan dess har människor både från stora delar av USA och andra delar av världen lockats till skolan för att ta del av det som händer, och uppemot 3 000 personer rapporteras ha varit samlade på skolans område samtidigt för att delta. Rapporter kommer samtidigt om helanden, livsförvandlande beslut och stark närvaro av den helige Ande.

Men nu ska skolan avbryta det som sker – helt enkelt för att så många människor har dykt upp att de inte längre ryms på skolans område.

”Med början tisdag 21 februari kommer möten som är öppna för allmänheten hållas på andra platser i centrala Kentucky”, skriver skolan på sin hemsida.

Universitetets chef, Kevin Brown, förklarar i en video på skolans hemsida hur trafiken i det lilla samhället Wilmore, där skolan ligger, har fått dirigeras om på grund av det stora besökstrycket.

– Vår infrastruktur kan inte hantera det stora inflödet av våra välsignade gäster som vi fått hit till Wilmore, säger han i videon, där han även berättar att de startat med livesändningar från skolan för att möjliggöra för fler att ta del av det som händer.

– Vi vet att det här inte är slutet av hungriga hjärtan som blir berörda och som svarar genom att söka Jesus Kristus, säger Kevin Brown och fortsätter:

– Oavsett om du kallar det här för en kallelse, en förnyelse, en utgjutelse eller ett uppvaknande … det vi har sett på det här området är olikt allt annat jag upplevt under hela mitt liv, säger han.

Det som sker i Asbury har skapat stor uppmärksamhet.

”Gud verkar på Asbury och liv kommer förändras för alltid” skrev USA:s tidigare vicepresient Mike Pence exempelvis på Twitter nyligen, medan klipp från Asbury under hashtaggen #asburyrevival visats tiotals miljoner gånger på sociala medie-plattformen Tiktok. Skeendet har även uppmärksammats av stora mediebolag som CNN och Washington Post.

John Cooper, sångare i det kristna bandet Skillet, har också uppmärksammat Asbury genom ett helt avsnitt i sin podcast Cooper Stuff.

– Jag vill bara varna människor: Var inte cyniska kring vad Gud gör. Vore det inte fantastiskt om han gör något? Vi behöver helt desperat en väckelse. Är det här det? Ingen aning. Men låtsas inte om som om vi inte behöver väckelse, säger han i podden.

Nu kommer rapporter om hur skeendet även spridit sig till flera andra universitet i USA. På måndagen hade åtminstone tre andra skolor i bland annat Tennessee och Ohio fått se hur något liknande brutit ut bland studenter.

– Det här är spontan, organisk, studentledd tillbedjan, skriver Beck A Taylor, ledare för Samford University i Alabama, i ett e-mail till sina elever, efter att spontan lovsång ska ha fortsatt och lockat fler och fler ungdomar och fortsatt oavbrutet, rapporterar Christian Headlines.

”Studenterna delar från sina hjärtan. Evangeliet proklameras”, skriver hon i en tweet.

Vår infrastruktur kan inte hantera det stora inflödet av våra välsignade gäster som vi fått hit till Wilmore.

Kristersson kallar samtliga partiledare till möte om våldet

Politik. Statsminister Ulf Kristersson (M) bjuder in samtliga partiledare till nationella säkerhetsrådets... onsdag 4/10 13:00

Feminiseringen av kyrkan riskerar att stöta bort männen

Gästledare Kyrkorna riskerar att bli en plats där män inte trivs. Redan i dag har många kyrkor färre män än... onsdag 4/10 00:10

Myndigheten varnar: Kriminella gäng startar vårdcentraler

Brott. Den gängrelaterade brottsligheten hittar hela tiden nya områden som man intar. Nu har den grova... onsdag 4/10 07:00

Stunderna som förvandlar oss – i ett nu

Vardagskrönika Ögonen har vant sig vid det mörka efter att ha kikat ut över havet en stund. Natten är vad man... onsdag 4/10 00:00