Ert tal ska alltid vara vänligt kryddat med salt, så att ni vet hur ni ska svara var och en.
Kolosserbrevet 4:6

Världen idag

Japans kejsare krönt – kritiseras av kristna

Japans nye kejsare, Naruhito, kröntes och besteg sin tron på tisdagen vid en ceremoni som har kritiserats av flera japanska kristna organisationer. Enligt dessa strider ceremonins religiösa ritualer mot den konstitutionella separationen av stat och religion.

Nyheter · Publicerad 11:58, 23 okt 2019

Den 59-årige Naruhito antog officellt sina kejserliga uppgifter den 1 maj i år, dagen efter att hans 85-årige far abdikerat. Det var då första gången på 200 år som en japansk kejsare avgått.

Den japanska tidningen The Asahi Shimbun skriver att både protestantiska och katolska grupper höll en presskonferens samma dag som den gamle kejsaren abdikerade, där de kristna lade fram sin kritik.

De ska framför allt ha varit bekymrade över två av de många planerade ceremonierna för den nye kejsaren: dels ceremonin den 1 maj, där regalierna överfördes, vilka de kristna menar är baserade på Shinto-religionens myter, dels den nu precis genomförda tron­bestignings­ceremonin. 

Enligt de kristna kritikerna är den kejserliga tronstrukturen, som på japanska kallas  takamikura, ytterligare en religiös symbol, då forna kejsare som stod på piedestalen ansågs vara levande gudar, härstammande genom en lång kejserlig ätt från den legendariska solgudinnan Amaterasu-omikami.

Båda ceremonierna är statliga aktiviteter som organiseras och bekostas av regeringen, vilket de kristna kritikerna menar strider mot konstitutionen. 

Den statliga finansieringen av ytterligare en ceremoni i november kritiseras inte bara av de kristna grupperingarna utan även av japanska kommunistpartiet. I denna ceremoni ska kejsaren, enligt tidningen The Asahi Shimbun, delta i en hemlig shintoistisk ritual vid namn  daijosai. Den sker inuti två tillfälligt uppförda träbyggnader i det kejserliga palatsets trädgård, samtidigt som tusen gäster väntar utanför.

Exakt vad som sker inne i husen under den shintoistiska riten ska vara oklart, men det sägs i alla fall att kejsaren offrar ris och annan mat till solgudinnan. Vissa uppges säga att kejsaren, inne i helgedomen, går in i en andlig gemenskap med gudarna, andra att han själv blir en gud och enligt ytterligare en teori har han ett ”äktenskapligt besök” hos solgudinnan. 

Sveriges kung och kronprinsessa deltog, enligt TT, i den kejserliga ceremonin på tisdagen, tillsammans med inbjudna gäster från drygt 180 länder.

Efter Naruhitos kröning och tronbestigning ska Japans premiärminister, Shinzo Abe, traditionsenligt ha ropat ”Banzai!”, vilket ungefärligt kan översättas med ”Länge leve kejsaren!” och ordagrant betyder ”Tio tusen år!”.

Dagens festligheter har skalats ner något i efterdyningarna av tyfonen Hagibis framfart över landet för lite mer än en vecka sedan. Ovädret krävde över 80 liv och många människor letar fortfarande efter försvunna anhöriga. Bland annat har en bilparad för att presentera det nya kejsarparet för allmänheten skjutits upp.

Sann mångfald kräver olika åsikter, SVT!

Ledare Blott Sverige svenska stollerier har! Så skulle man kort kunna kommentera veckans uppmärksammade... lördag 30/5 00:00

Människovärdet blir synligt i coronatider

Ledare Debatten om den svenska coronastrategin fortsätter, och lär så göra under lång tid framöver. Något... torsdag 28/5 00:00

Fyra aktuella frågor till SMR:s nya generalsekreterare

I sin nya roll som generalsekreterare kommer Charlotta Norrby att få hantera många frågor, av vilka... måndag 1/6 06:50

Karlskronagudstjänster blev till stadsvandringar

Corona. I Karlskrona har en grupp bedjande och sjungande människor vandrat runt i staden på... söndag 31/5 18:00

Fyra aktuella frågor till SMR:s nya generalsekreterare

I sin nya roll som generalsekreterare kommer Charlotta Norrby att få hantera många frågor, av vilka...