Medier

Janne Josefsson: Journalisters partisympatier har påverkat vad som tas upp

SVT Janne Josefsson
Mångårige SVT-journalisten Janne Josefsson riktar kritik mot hur partitillhörighet hos reportrar fått avgöra vad som speglas i medierna.

Att många journalister inom SVT och SR haft sin ideologiska hemvist vänsterut har fått genomslag i bevakningen. Det menar kände gräv­journalisten Janne Josefsson när han intervjuas i Hotspot.

– Folk har många gånger rätt i kritiken att vi är ensidiga, säger han.

Publicerad Uppdaterad

Med den makt som följer av att vara journalist, särskilt på de stora plattformar som public service-bolagen erbjuder, måste följa en stor öppenhet för kritik. Till exempel kritik om att SVT och SR har en vänsterlutning. 

Det menar mångårige SVT-medarbetaren Janne Josefsson när han intervjuas i Världen idags och TV Visions program Hotspot. 

– Jag har jobbat i public service i stort sett hela mitt liv. Jag vet att de flesta har varit miljöpartister eller vänsterpartister. Innebär det att det har påverkat vad vi har tagit upp eller inte? Ja, det har påverkat och påverkar. Då lever vi farligt för då göder vi föraktet mot journalistkåren, säger han. 

Janne Josefsson jämför med situationen i USA där föraktet mot journalister blev en viktig orsak till Donald Trumps framgång. 

– Om vi som journalistkår själva är förblindade så lever vi farligt.

Han berättar bland annat om ett tillfälle där han höll ett anförande för flera hundra svenska journalister och ställde frågan hur många som tyckte att Sverige tagit emot för många flyktingar. Ingen räckte upp handen. 

Visst kan det ha handlat om en ovilja att avslöja sin politiska åsikt eller en rädsla att gå emot strömmen. Men det illustrerar också att den svenska journalistkåren är långt ifrån representativ för den svenska befolkningens åsikter, menar Josefsson. 

Jag vet att de flesta har varit miljöpartister eller vänsterpartister. Innebär det att det har påverkat vad vi har tagit upp eller inte? Ja, det har påverkat.

Janne Josefsson

Han berättar om ett tillfälle när han föreslog att man skulle granska bidrags- och välfärdsfusk. 

– Då fanns det de inom redaktionen som sade att det ska vi inte göra. 

På frågan varför blev svaret enligt Josefsson att det bara skulle gynna Sverige­demokraterna. 

I Hotspot-programmet berättar Janne Josefsson också om hur han tänker kring att makthavare och deras anhöriga mått dåligt efter hans utfrågningar, om sin egen vänsterradikalisering i unga år, och om hur han upplevde det att granska händelserna i Knutby.

Programmet kan ses i sin helhet på Världen idags hemsida och på Youtube.

Powered by Labrador CMS