Nyheter

”Jag älskar hela den här idén”

David Johansson, Rebecka Sandell, Diana Gallo Chamoun och Miled Abdo ingår i Grenadjärskolans mentorsprogram. Foto: Anna Karlsson
David Johansson, Rebecka Sandell, Diana Gallo Chamoun och Miled Abdo ingår i Grenadjärskolans mentorsprogram. Foto: Anna Karlsson
Foto: Anna Karlsson
Foto: Anna Karlsson
Diana Gallo Chamoun, 15 år, tillsammans med sin mentor Rebecka Sandell, 19 år. Foto: Anna Karlsson
Diana Gallo Chamoun, 15 år, tillsammans med sin mentor Rebecka Sandell, 19 år. Foto: Anna Karlsson
Miled Abdo, 16 år (till höger) tillsammans med sin mentor David Johansson, 23 år. Foto: Anna Karlsson
Miled Abdo, 16 år (till höger) tillsammans med sin mentor David Johansson, 23 år. Foto: Anna Karlsson

Två elever och deras mentorer möter upp för en intervju i skolbiblioteket en eftermiddag efter skolans slut. Miled Abdo, 16 år, går i dag på gymnasiet och hade nästan tre år tillsammans med sin mentor David Johansson, 23 år. Diana Gallo Chamoun, 15 år, går sista året på Grenadjärskolan och har precis satt sig med sin mentor Rebecka Sandell, 19 år, för att plugga matte.

Publicerad Uppdaterad

Skolan var väldigt svår för mig innan, men när jag kände att jag klarade av det fick jag bättre självkänsla.

Miled Abdo

När de träffas brukar de alltid gå igenom veckan som gått och prata om det som fungerat bra och mindre bra i skolan. Sedan kollar de igenom läxschemat och planerar vad de ska arbeta med. Diana var inte nöjd med sina betyg och hade hört från Miled att han lyckats bra med hjälp av mentorsprogrammet. Hon gick själv och frågade om hon också skulle kunna få en mentor.

– Jag skämdes lite först att gå och be om extra hjälp när jag går i nian. Men nu är jag väldigt glad att jag gjorde det. Jag var knappt godkänd i matte och nu ligger jag nästan på ett C, berättar hon stolt.

Dianas mentor Rebecka gick själv barn- och fritidsprogrammet på gymnasiet, men upplever det inte som ett hinder att hon själv inte är någon matteexpert.

– Vi hjälps åt och ibland är det hon som får visa mig hur man gör, säger Rebecka med glimten i ögat.

– Det betyder mycket att Rebecka tar av sin fritid och kommer hit till mig. Hon kunde gjort vad som helst den här timmen men hon väljer att vara här, fyller Diana i.

Miled, som blev erbjuden en mentor när han gått halva sjuan, berättar att han inte har möjlighet att få så mycket hjälp hemma. Han blev därför glad över möjligheten och är i dag väldigt tacksam.

– Jag låg nära underkänt i många ämnen, men efter att jag fick en mentor så kom jag upp i de högre betygen i flera ämnen. Skolan var väldigt svår för mig innan, men när jag kände att jag klarade av det fick jag bättre självkänsla. Att ha en person som hjälpte mig var väldigt viktigt. Det är svårt att få samma hjälp i en stor grupp, säger Miled.

David Johansson, som studerade på universitet under hela den tid han var mentor, berättar att det också finns utmaningar med att vara mentor. När det är mycket med annat innebär det förstås en uppoffring att ge av sin fritid, och det tar alltid lite tid att lära känna eleven.

– Men när man sitter här i dag och ser resultatet och hör Miled berätta så är det självklart värt allt. Jag älskar hela den här idén med mentorsprogrammet. Det ger så mycket till både eleven och skolan. Dessutom får jag lära ut och omsätta min egen kunskap, vilket jag tycker är väldigt roligt.

Både Diana och Miled ser ljust på framtiden. Miled drömmer om att starta ett eget företag av något slag och Diana skulle kunna tänka sig att jobba på bank eller öppna en egen restaurang.

– Det är viktigt att man vågar prata med någon om man har det svårt. Med sina kompisar eller lärare. Om man inte får hjälp innan så kommer det inte gå bättre på gymnasiet, avslutar Miled, som hoppas att fler ska kunna få samma möjlighet till hjälp som han har fått.

Powered by Labrador CMS