Ett nytt bud ger jag er: att ni ska älska varandra. Så som jag har älskat er ska också ni älska varandra.
Johannesevangeliet 13:34

Världen idag

Ja till livet byter skepnad

Ja till livet och stiftelsen Provita går samman i en ny organisation som kommer att arbeta med opinionsbildning, utbildning och rådgivning i frågor om abort, samvetsfrihet, dödshjälp, fosterdiagnostik och sexuell hälsa.

Nyheter · Publicerad 14:12, 22 sep 2017

Därmed sätter man alltså punkt för organisationen Ja till livet, som grundades i november 1991 av Mikael Oscarsson, sedermera riksdags­ledamot för Krist­demo­kraterna.

Provita har sedan 1997 drivit jourtelefonen Livlinan, som vänder sig till kvinnor som funderar över att göra abort eller har gjort abort. Stiftelsen har också varit huvudman till nättidningen Liv & Rätt.

Den nya organisation som lanseras i dag, fredag, har fått namnet Människovärde, och styrelsen leds av Monika Severin.

– Ja till Livet och Stiftelsen Provita har under många års tid arbetat med människovärdesfrågor. Med en organisation kommer tydligheten för frågorna att bli större och styrkorna inom organisationerna bättre tas till vara, uppger styrelsemedlem Cecilia K. Björfjell.

Hon berättar att Människovärde kommer att arbeta med opinionsbildning, rådgivning och utbildning.

– Människovärde vill verka för en ökad respekt för människans okränkbara värde och driva frågor som rör bland annat abort, samvetsfrihet, dödshjälp, fosterdiagnostik och sexuell hälsa, förklarar hon. 

– Vi vänder oss till människor i alla åldrar som vill värna om människans unika och okränkbara värde.

Världen idag berättade i fredags om en annan pro-lifeorganisation som startats i år, Livsval. Dess ordförande Malin Schelin vill få till stånd en större samordning av det svenska pro-lifearbetet.

Hur ser Människovärde på behovet av samordning?

– Organisationen Människovärde välkomnar alla initiativ som stödjer respekt för människovärdet men vi har inga planer på att samordna arbetet med andra organisationer. Vi arbetar med ett stort nätverk både nationellt och internationellt, säger Cecilia K. Björfjell.

Organisationen Människovärde välkomnar alla initiativ som stödjer respekt för människovärdet men vi har inga planer på att samordna arbetet med andra organisationer.

Ny missionsorganisation viktigt och uppfriskande initiativ

Ledare I en tid då fysiska gudstjänster förbjudits, då många församlingar och samfund långsiktigt krymper... tisdag 13/4 00:10

Arvet som Ebba inte bryr sig om

Ledare När Kristdemokraterna i förra veckan presenterade sitt jämställdhetspolitiska program väcktes... tisdag 13/4 00:00

Sverigedemokrater kritiserar SR-podd på arabiska

Public Service. I helgen lanserades Ekot Radio Swedens nya fördjupande veckopodd på arabiska. Podden ska... tisdag 13/4 08:00

Ett osannolikt men avslöjande samtal med en jordansk chaufför

Israelkommentar Att verkligheten och rapporterna från Israel sällan stämmer är vi här i Israel vana vid, men ibland...
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier