Men Jesus sade till Simon: ”Var inte rädd. Från och med nu ska du fånga människor.”
Lukasevangeliet 5:10b

Världen idag

Ja till livet byter skepnad

Ja till livet och stiftelsen Provita går samman i en ny organisation som kommer att arbeta med opinionsbildning, utbildning och rådgivning i frågor om abort, samvetsfrihet, dödshjälp, fosterdiagnostik och sexuell hälsa.

Nyheter · Publicerad 14:12, 22 sep 2017

Därmed sätter man alltså punkt för organisationen Ja till livet, som grundades i november 1991 av Mikael Oscarsson, sedermera riksdags­ledamot för Krist­demo­kraterna.

Provita har sedan 1997 drivit jourtelefonen Livlinan, som vänder sig till kvinnor som funderar över att göra abort eller har gjort abort. Stiftelsen har också varit huvudman till nättidningen Liv & Rätt.

Den nya organisation som lanseras i dag, fredag, har fått namnet Människovärde, och styrelsen leds av Monika Severin.

– Ja till Livet och Stiftelsen Provita har under många års tid arbetat med människovärdesfrågor. Med en organisation kommer tydligheten för frågorna att bli större och styrkorna inom organisationerna bättre tas till vara, uppger styrelsemedlem Cecilia K. Björfjell.

Hon berättar att Människovärde kommer att arbeta med opinionsbildning, rådgivning och utbildning.

– Människovärde vill verka för en ökad respekt för människans okränkbara värde och driva frågor som rör bland annat abort, samvetsfrihet, dödshjälp, fosterdiagnostik och sexuell hälsa, förklarar hon. 

– Vi vänder oss till människor i alla åldrar som vill värna om människans unika och okränkbara värde.

Världen idag berättade i fredags om en annan pro-lifeorganisation som startats i år, Livsval. Dess ordförande Malin Schelin vill få till stånd en större samordning av det svenska pro-lifearbetet.

Hur ser Människovärde på behovet av samordning?

– Organisationen Människovärde välkomnar alla initiativ som stödjer respekt för människovärdet men vi har inga planer på att samordna arbetet med andra organisationer. Vi arbetar med ett stort nätverk både nationellt och internationellt, säger Cecilia K. Björfjell.

Organisationen Människovärde välkomnar alla initiativ som stödjer respekt för människovärdet men vi har inga planer på att samordna arbetet med andra organisationer.

Kravallerna i Sydafrika och hoppet om Guds dom

Ledare Den senaste tidens kravaller i Sydafrika har skakat om en hel värld. Inte sedan... lördag 31/7 00:10

Elise fick vittna om Jesus Kristus i Svenska Dagbladet

Media. – Berätta för mig om din tro, säger Svenska Dagbladets journalist till 85-åriga Elise Lindqvist,... fredag 30/7 13:06

Om kärlek för Jesus varit det som känns bra just då hade vi varit förlorade för alltid.

Gästkrönika Kärlek. Vad är den? Vad gör den? Hur definieras den? De kanske mest berömda Bibelorden om kärlek är... lördag 31/7 00:00

Landet som jag som jude alltid kan lita på och luta mig emot

Israelkommentar Jag skriver denna artikel samma dag som min mamma firar sin födelsedag. Det vill säga inte sin...

Kulturförståelse skapar mer möjligheter till gemenskap

Kommunikation är nyckeln till tillit i en relation, oavsett kultur. Med en rätt kulturförståelse...
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier