På Gud, vars ord jag prisar, på Gud litar jag och fruktar inte.Vad kan människor göra mig?
Psaltaren 56:5

Världen idag

Israeliskt sjukhus hjälper Ryssland med coronavaccin

Hadassahsjukhuset i Jerusalem avslöjar nu sin inblandning i det ryska coronavaccin som Moskva presenterat.

– Vi är involverade i den kliniska forskningen om det nya ryska vaccinet, säger Hadassahs vd, professor Zeev Rotstein, enligt tidningen Times of Israel.

Nyheter · Publicerad 13:00, 18 aug 2020

Israeliska Hadassah deltar nu, på plats i Moskva, i framställningen av det ryska coronavaccinet. Från israeliskt forskarhåll uttalar man sig dock med större försiktighet vad gäller vaccinets tidtabell, jämfört med den ryska höghastigheten, rapporterar Times of Israel.

– Vi kontrollerar först säkerhetsnivån, det kommer att ta tid, säger Zeev Rotstein.

Israels hälsominister Yuli Edelstein berättar att landet följer det ryska vaccinet med intresse.

– Vi följer vaksamt varje rapport, oavsett vilket land, sade hälsoministern under en presskonferens.

Det var under tisdagen som ryske presidenten Vladimir Putin förkunnade att Ryssland nu har godkänt ett vaccin mot covid-19. Vaccinet uppges ge ett skydd som varar i upp till två år. Ryska tjänstemän har sagt att storskalig produktion av vaccinet kommer att inledas i september, samt att man kan börja massvaccinera redan i oktober.

Den ryska hastigheten på vaccinframställningen tas dock emot med skepsis av internationella medicinska experter, som menar att testningen är otillräcklig, en kritik som Ryssland tillbakavisar.

Matti Sällberg, professor samt vaccinforskare vid Karolinska institutet, tillhör dem som tagit emot nyheten från Ryssland med stor skepsis.

– Informationen är att de har vaccinerat 78 personer. Mig veterligen finns det inget vaccin i världen som är godkänt efter test på ett sådant litet antal, menar Matti Sällberg i en artikel i Dagens Nyheter.

När pandemin drabbade Ryssland beordrade Vladimir Putin tjänstemän att förkorta tiden för kliniska prövningar av potentiella vacciner mot covid-19. Att bli det första landet i världen som utvecklat ett vaccin blev en fråga om nationell prestige avseende Rysslands image som en global stormakt, menar Times of Israel.

Vi kontrollerar först säkerhetsnivån, det kommer att ta tid.

Människovärde avgör inte kristen äktenskapssyn

Ledare Är meningsfull dialog möjlig? Nutidens aggressiva samtalsklimat kan få också en obotlig optimist... lördag 8/5 00:10

Vi måste vårda oegennyttan med varsamhet så att den lever kvar.

Gästkrönika Som svenskar är vi små droppar i ett hav av människor. Obetydligheten och maktlösheten inför... lördag 8/5 00:00

Världen idag AB fick ny styrelseordförande

Världen idag. Per-Olof Eurell avgick som ordförande för Världen idags styrelse i samband med torsdagens... fredag 7/5 16:35

Senaste nytt

    Israel beskylls för apartheid 200 gånger i spridd rapport

    Israelkommentar Human Rights Watch (HRW) är en ekonomiskt och partipolitiskt oberoende människorättsorganisation,...
    Podcasts
    Följ Världen idag i sociala medier