Ett nytt bud ger jag er: att ni ska älska varandra. Så som jag har älskat er ska också ni älska varandra.
Johannesevangeliet 13:34

Världen idag

Israeliskt sjukhus hjälper Ryssland med coronavaccin

Hadassahsjukhuset i Jerusalem avslöjar nu sin inblandning i det ryska coronavaccin som Moskva presenterat.

– Vi är involverade i den kliniska forskningen om det nya ryska vaccinet, säger Hadassahs vd, professor Zeev Rotstein, enligt tidningen Times of Israel.

Nyheter · Publicerad 13:00, 18 aug 2020

Israeliska Hadassah deltar nu, på plats i Moskva, i framställningen av det ryska coronavaccinet. Från israeliskt forskarhåll uttalar man sig dock med större försiktighet vad gäller vaccinets tidtabell, jämfört med den ryska höghastigheten, rapporterar Times of Israel.

– Vi kontrollerar först säkerhetsnivån, det kommer att ta tid, säger Zeev Rotstein.

Israels hälsominister Yuli Edelstein berättar att landet följer det ryska vaccinet med intresse.

– Vi följer vaksamt varje rapport, oavsett vilket land, sade hälsoministern under en presskonferens.

Det var under tisdagen som ryske presidenten Vladimir Putin förkunnade att Ryssland nu har godkänt ett vaccin mot covid-19. Vaccinet uppges ge ett skydd som varar i upp till två år. Ryska tjänstemän har sagt att storskalig produktion av vaccinet kommer att inledas i september, samt att man kan börja massvaccinera redan i oktober.

Den ryska hastigheten på vaccinframställningen tas dock emot med skepsis av internationella medicinska experter, som menar att testningen är otillräcklig, en kritik som Ryssland tillbakavisar.

Matti Sällberg, professor samt vaccinforskare vid Karolinska institutet, tillhör dem som tagit emot nyheten från Ryssland med stor skepsis.

– Informationen är att de har vaccinerat 78 personer. Mig veterligen finns det inget vaccin i världen som är godkänt efter test på ett sådant litet antal, menar Matti Sällberg i en artikel i Dagens Nyheter.

När pandemin drabbade Ryssland beordrade Vladimir Putin tjänstemän att förkorta tiden för kliniska prövningar av potentiella vacciner mot covid-19. Att bli det första landet i världen som utvecklat ett vaccin blev en fråga om nationell prestige avseende Rysslands image som en global stormakt, menar Times of Israel.

Vi kontrollerar först säkerhetsnivån, det kommer att ta tid.

Heligt Dackeuppror mot stängda kyrkor kan vara på väg

Ledare ”Jag tror att jag ska anmäla den där församlingen.” De orden fälldes helt nyligen av en ung kristen... torsdag 15/4 00:10

När allt blir mörkt finns det ändå någon där som leder framåt.

Inför söndag Ps 23 Psalmen om den gode herden är en av världens mest kända bibeltexter, och förmodligen har du... torsdag 15/4 00:00

Israelisk student hjälpte Nasa – fann två asteroider

Astronomi. En arabisk-israelisk student har fått två asteroider uppkallade efter sitt namns initialer plus... fredag 16/4 14:50

Israelernas styrka: argumentation

Israelkrönika Interna israeliska debatter, där de politiska ståndpunkterna ofta går i diametralt motsatta...
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier