Ett nytt bud ger jag er: att ni ska älska varandra. Så som jag har älskat er ska också ni älska varandra.
Johannesevangeliet 13:34

Världen idag

Ska Israel bli först med att ta fram ett vaccin mot coronaviruset? Det återstår att se. Foto: LM Otero/AP/TT

Israeliskt framsteg i jakten på coronavaccin

Forskare i Israel tror sig vara nära ett genombrott i arbetet med att få fram ett vaccin mot coronaviruset. Enligt Jerusalem Post är förhoppningen att ett vaccin ska vara framtaget redan inom några veckor. Men ännu råder det stor osäkerhet om man kommer att lyckas, och när vaccinet i så fall kan bli tillgängligt för allmänheten.

Nyheter · Publicerad 11:24, 28 feb 2020

Det är Ofir Akunis, minister i Israels regering med ansvar för vetenskap och teknologi, som gjort ett uttalande om att forskare i landet är nära att utveckla ett vaccin mot coronaviruset.

– Gratulationer till Migal (Galilee Research Institute reds. anm.) för detta spännande genombrott, sade Akunis enligt Jerusalem Post.

– Jag är trygg i att vi får se en fortsatt snabb utveckling som gör det möjligt för oss att komma med ett nödvändigt svar på det allvarliga globala hotet Covid-19 [coronaviruset].

Bakgrunden är att ett forskarteam vid Migal de senaste fyra åren har arbetat med att ta fram ett vaccin mot infektiöst bronkitvirus (IBV). Fokus har legat på att arbeta fram teknologin och inte primärt ett specifikt vaccin, något som nu kan visa sig ha stor betydelse.

Enligt Chen Katz som leder forskargruppen bestämde man sig tidigt för att välja coronaviruset hos fjäderfän som en modell för att testa sin teknologi. När sedan coronaviruset som drabbar människor bröt ut kunde man konstatera att de två smittorna hade stora likheter.

– Allt vi behöver göra är att anpassa systemet till den nya sekvensen. Vi är mitt i denna process, och förhoppningsvis kommer vi inom några veckor ha vaccinet i våra händer, säger Chen Katz enligt Jerusalem Post, och tillägger att detta bygger på att allt kommer att fungera som man tror.

I israeliska medier spekuleras det i att vaccinet kan bli godkänt för användning redan inom 90 dagar. Men om, och i så fall när, man lyckas få fram vaccinet och få det godkänt för distribution och användning återstår nu att se.

En som kommenterar uppgifterna är riksdagsledamoten Hanif Bali (M).

”Ser fram emot att se både vänstern och islamisterna bojkotta denna israeliska produkt”, skriver han på Twitter.

Ny missionsorganisation viktigt och uppfriskande initiativ

Ledare I en tid då fysiska gudstjänster förbjudits, då många församlingar och samfund långsiktigt krymper... tisdag 13/4 00:10

Arvet som Ebba inte bryr sig om

Ledare När Kristdemokraterna i förra veckan presenterade sitt jämställdhetspolitiska program väcktes... tisdag 13/4 00:00

Ett osannolikt men avslöjande samtal med en jordansk chaufför

Israelkommentar Att verkligheten och rapporterna från Israel sällan stämmer är vi här i Israel vana vid, men ibland...
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier