Låt dig inte besegras av det onda, utan besegra det onda med det goda.
Romarbrevet 12:21

Världen idag

Ska Israel bli först med att ta fram ett vaccin mot coronaviruset? Det återstår att se. Foto: LM Otero/AP/TT

Israeliskt framsteg i jakten på coronavaccin

Forskare i Israel tror sig vara nära ett genombrott i arbetet med att få fram ett vaccin mot coronaviruset. Enligt Jerusalem Post är förhoppningen att ett vaccin ska vara framtaget redan inom några veckor. Men ännu råder det stor osäkerhet om man kommer att lyckas, och när vaccinet i så fall kan bli tillgängligt för allmänheten.

Nyheter · Publicerad 11:24, 28 feb 2020

Det är Ofir Akunis, minister i Israels regering med ansvar för vetenskap och teknologi, som gjort ett uttalande om att forskare i landet är nära att utveckla ett vaccin mot coronaviruset.

– Gratulationer till Migal (Galilee Research Institute reds. anm.) för detta spännande genombrott, sade Akunis enligt Jerusalem Post.

– Jag är trygg i att vi får se en fortsatt snabb utveckling som gör det möjligt för oss att komma med ett nödvändigt svar på det allvarliga globala hotet Covid-19 [coronaviruset].

Bakgrunden är att ett forskarteam vid Migal de senaste fyra åren har arbetat med att ta fram ett vaccin mot infektiöst bronkitvirus (IBV). Fokus har legat på att arbeta fram teknologin och inte primärt ett specifikt vaccin, något som nu kan visa sig ha stor betydelse.

Enligt Chen Katz som leder forskargruppen bestämde man sig tidigt för att välja coronaviruset hos fjäderfän som en modell för att testa sin teknologi. När sedan coronaviruset som drabbar människor bröt ut kunde man konstatera att de två smittorna hade stora likheter.

– Allt vi behöver göra är att anpassa systemet till den nya sekvensen. Vi är mitt i denna process, och förhoppningsvis kommer vi inom några veckor ha vaccinet i våra händer, säger Chen Katz enligt Jerusalem Post, och tillägger att detta bygger på att allt kommer att fungera som man tror.

I israeliska medier spekuleras det i att vaccinet kan bli godkänt för användning redan inom 90 dagar. Men om, och i så fall när, man lyckas få fram vaccinet och få det godkänt för distribution och användning återstår nu att se.

En som kommenterar uppgifterna är riksdagsledamoten Hanif Bali (M).

”Ser fram emot att se både vänstern och islamisterna bojkotta denna israeliska produkt”, skriver han på Twitter.

Deir Yassin – myten som bidrog till de palestinska flyktingarna

Israelkommentar Myten om den så kallade massakern i den ”fredliga” arabiska byn Deir Yassin i april 1948, strax... torsdag 2/4 00:00

När det kniper vill staten ha kyrkans hjälp

Ledare Förra veckan mötte statsministern trossamfunden: kristna, judar, muslimer och buddhister. På sin... torsdag 2/4 00:00

Döljer Jesus sanningen för vissa?

I Bibeln står det på flera ställen att Jesus säger att han talade i liknelser för att vissa... torsdag 2/4 00:10

Döljer Jesus sanningen för vissa?

I Bibeln står det på flera ställen att Jesus säger att han talade i liknelser för att vissa...