Tag på er hela Guds vapenrustning, så att ni kan stå emot djävulens listiga angrepp.
Efesierbrevet 6:11

Världen idag

Israeliskt företag kan göra coronatest på utandningsluft

Ett snabbt corona-utandningstest från det Israelbaserade företaget Scentech Medical tycks ha en precision på hela 98 procent, vilket är jämförbart med PCR-testerna. Därmed skulle andningstestet kunna ha potential att bli till stor hjälp i kampen mot smittspridningen.

Nyheter · Publicerad 13:00, 29 jan 2021

Redan före covid-19 arbetade Scentech med att utveckla teknik för att identifiera både cancer och olika infektionssjukdomar. Det handlar om att söka efter sjukdomarnas biomarkörer bland de tusentals olika flyktiga organiska föreningar som finns i luften i varje utandning, förklarar kirurgen Udi Cantor, som leder den nu aktuella coronastudien. 

I en video som publicerades på Scentechs Youtube-kanal redan i april förra året illustreras det, med hjälp av grafik, hur det nya andningstestet fungerar. Det jämförs där med det genombrott som polisen fick erfara när de fick tillgång till alkoholmätare som testar bilisters utandningsluft. 

”Det är möjligt att vi inom en mycket nära framtid kommer att kunna identifiera coronaviruset genom ett enkelt andetag och Israel kommer att bära bud om fantastiska nyheter till världen i kampen mot farliga virus, nu och i framtiden”, avslutade presentatören i videon.

Nu när metoden har testats i en studie på 784 personer som fått ge andningsprov vid Shamir Medical Center utanför Tel Aviv, ska precisionen ha uppgått till 98 procent, vilket enligt Times of Israel är snarlikt precisionen för det PCR-svabbningstest som blivit standard för att testa covid-19 i världen.

Scentech uppges också redan förbereda sig för att ansöka om att få sitt test godkänt av amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA. 

Scentechs förhoppning är nu att deras andningstest ska kunna användas för att identifiera coronasmittade personer redan innan de fått symtom och på så sätt stoppa smittspridningen. 

– Så fort vi kan kontrollera en patient på tio sekunder och verifiera om de är sjuka, så kan alla gränser öppnas. Det skulle betyda att hela världen kunde återgå till det normala, sade Scentechs doktor Rom Eliaz till israeliska Kanal 13 i juni, rapporterar Times of Israel

Företagets vd, Yaniv Hevron, påpekar också att testet även kommer kunna fånga upp nya varianter av coronaviruset, som till exempel den variant som fått stor spridning i Storbritannien. 

– Vårt system är effektivt för att upptäcka asymptomatiska patienter, liksom nya mutationer och utbrott, säger han till Jerusalem Post

Som om detta inte vore nog ska dessutom immunitet mot coronaviruset kunna påvisas med andningstestet. 

”Scentech har redan varit i kontakt med utländska regeringar för att diskutera marknadsföringen av produkten utomlands”, skriver Jerusalem Post. 

Etablissemanget är inte tillfreds förrän kyrkan sjunger med

Ledare I en kommersialiserad och mediedriven tid råder förenklingar och polarisering. Högt röstläge,... lördag 3/6 00:10

Därför bör vi fira Sveriges 500 år som nationalstat

Ledare Den 6 juni väntar en stor minnesdag för konungariket Sverige. Det är dock slående hur svagt... fredag 2/6 00:10