Nyheter

Israeliska volontärer fick bibliskt fynd – mitt i rasmassorna

Staden Antakya i sydöstra Turkiet har drabbats hårt av jordbävningen.
Staden Antakya i sydöstra Turkiet har drabbats hårt av jordbävningen.

När israeliska volontärer letade efter jordbävningsoffer i den turkiska staden Antakya fick de inte bara rädda människor utan även två 200-åriga bibelrullar. Gruppens ledare beskriver händelsen som något av det mest rörande han varit med om som volontär.

Publicerad Uppdaterad

Jag är verkligen ärad över att få rädda ett sådant betydelsefullt historiskt dokument och se till att Antakyas judiska gemenskaps arv förbliv intakt.

Major Otzmagin

Det var efter den massiva jordbävningen tidigare i februari som bland annat den humanitära israeliska organisationen Zakas eftersöknings- och räddningsstyrka hjälpte till att med att leta efter människor i ruinerna av den turkiska staden Antakya, ett par mil från den syriska gränsen.

Nyhetssajten Ynet berättar att den israeliska volontärgruppen höll på och letade efter överlevande när en äldre man plötsligt kom fram till dem med ett cirka 200 år gammalt exemplar av bibelboken Ester, i form av två bokrullar, som hade förvarats i stadens synagoga.

Synagogan blev förstörd av jordbävningen och den judiska gemenskapens ledare, Saul Cenudioglu, samt hans fru Fortuna, hittades båda döda i ruinerna av sitt hem den 10 februari, av israeliska räddningsarbetare, rapporterar nyhetssajten Middle East Eye.

Med tårar i ögonen ska den äldre mannen ha gått fram till gruppens ledare, majoren Otzmagin, och bett honom ta hand om rullarna.

– Den siste ledaren i vår gemenskap har nu tragiskt gått bort och med vår närhet till Syrien så skulle jag hata om rullarna kom i orätta händer. Snälla vakta dem och se till att vår gemenskap blir ihågkommen, sade den gamle mannen enligt majoren.

Otzmagin, som accepterade uppdraget beskriver händelsen som något av det mest rörande han varit med om i egenskap av mångårig volontärarbetare inom Zaka.

– Jag är verkligen ärad över att få rädda ett sådant betydelsefullt historiskt dokument och se till att Antakyas judiska gemenskaps arv förbliv intakt, säger han.

När Zaka-gruppen åkte tillbaka till Israel efter nära en veckas arbete, och då tog med sig de gamla Esterbokrullarna, ska detta sedan ha lett till fientliga reaktioner på turkiska sociala medier, något som Middle East Eye sätter i samband med långvariga farhågor om att historiska föremål tidigare har plundrats från Turkiet under kristider.  

Bokrullarna ska dock ha skickats tillbaka till Turkiet redan dagen efter att Zaka-gruppen kommit hem, och samma dag ska även det turkiska chefsrabbinatet, i ett inlägg på Twitter, ha försäkrat att de tagit hand om rullarna. Rullarna ska återvända till Antakya efter att synagogan där har renoverats, uppger rabbinatet.

Powered by Labrador CMS