Nyheter
Israeliska framsteg i kampen mot svår cancer

Israeliska forskare kan ha hittat en effektiv behandling mot bukspottkörtelcancer, som hittills varit en ökänt svårbehandlad cancerform. En studie från Tel Aviv University visar att en viss liten molekyl får just dessa cancerceller att dö under celldelningen.
Enligt det israeliska universitetets egen artikel om studien, som publicerats på nyhetssajten Medical Press, så har patienter med bukspottkörtelcancer i dagsläget mycket små chanser att överleva, sett till uppföljning fem år efter diagnos.
I sin studie har dock forskarna, med hjälp av en molekyl som kallas PJ34, lyckats döda de flesta av just sådana mänskliga cancerceller i tumörer som skapats i möss.
Mössen fick tumörerna genom transplantation av mänskliga bukspottkörtelcancerceller och hade dessutom nedsatt immunsystem. Bara en månad efter att mössen fått en tvåveckors daglig injektion av molekylen PJ34 hade 90 procent av cancercellerna dött. I en mus försvann alla cancerceller. Dessutom drabbade molekylen bara cancercellerna och inte andra celler.
– Den här molekylen orsakar en avvikelse under delningen av mänskliga cancerceller, vilket leder till en snabb celldöd, förklarar forskningsstudiens ledare, professor Malca Cohen-Armon, i Tel Aviv-universitetets artikel.
Hon betonar också att de inte kunde se några negativa biverkningar av molekylen PJ34 hos mössen.
– Det fanns inga förändringar i mössens viktuppgång och inte heller i deras beteende, konstaterar den israeliska professorn.
PJ34-mekanismen fungerar även i andra typer av svårbehandlade cancerformer, enligt Tel Aviv-universitets artikel.
Enligt tidningen Jerusalem Posts artikel om studien ska nu forskargruppen testa behandlingen på grisar, vartefter forskarna ska ansöka om tillstånd att ge PJ34 till människor. På frågan om när tester på människor kan ske, säger professor Cohen-Armon att det handlar om minst två år fram i tiden, ”under förutsättning att vi får tillräckligt med finansiering”.