Om ni nu har uppstått med Kristus, sök då det som är där ovan, där Kristus sitter på Guds högra sida.
Kolosserbrevet 3:1

Världen idag

Israelisk professor vill se mer forskning på ivermektin

Den israeliske läkaren och professorn Eli Schwartz är förespråkare av vaccin mot covid19. Samtidigt har han, på uppdrag av Israels försvarsdepartement, forskat på medicinsk behandling mot covid-19 med ivermektin och sett god effekt. Men när han ville publicera sin forskning skulle det visa sig svårare än väntat.

Nyheter · Publicerad 15:00, 10 nov 2021

Läkaren och professorn Eli Schwartz arbetar vid Sheba medical center i Israel, som anses vara ett av världens bästa sjukhus, skriver CBN News.

I början av pandemin, flera månader innan det fanns något vaccin, fick Schwartz i uppdrag av Israels försvarsdepartement att hitta en medicinsk behandling mot covid-19.

Eftersom han har lång erfarenhet av behandling mot tropiska sjukdomar och av det väletablerade läkemedlet ivermektins användning mot parasitsjukdomar, beslutade han sig för att undersöka om ivermektin kunde ha någon effekt även på covid-19.

Schwartz och hans medarbetare gjorde kliniska studier på ivermektin under tio månader och kom fram till slutsatsen att medlet är verksamt även mot virus.

Efter behandling med ivermektin i fyra dagar hade 86 procent av hans patienter tillfrisknat, efter sex dagar hade 94 procent återhämtat sig, uppger professorn. Läkemedlet ska ha dödat coronaviruset och patienterna ska inte längre ha varit smittsamma.

Enligt Schwartz skulle ivermektin kunna rädda liv och minska karantäntiden med flera dagar. Han anser att vaccinet är den stora, internationella lösningen på pandemin. Ändå hoppas han att ivermektin kan bli tillåtet som behandlingsmetod.

– Jag anser att det finns goda skäl att fortsätta med en mycket grundligare undersökning för att exempelvis se om människor som tillhör riskgrupper inte behöver bli så sjuka att de behöver sjukhusvård, syrgas eller riskerar att dö, säger Eli Schwartz till CBN News.

Han vill nu publicera sin studie i en medicinsk tidskrift och få den granskad av andra forskare, vilket är det enda sättet att få den accepterad av en bredare läkarkår. Men detta har visat sig svårare än han är van vid. Flera tidskrifter har tackat nej och bara en har hittills velat granska studien.

Schwartz har aldrig tidigare råkat ut för något liknande och talar om en internationell kampanj som han kallar ”anti-ivermektin”.

– Det är verkligen mycket anmärkningsvärt, säger han och förklarar att han publicerat åtminstone 300 vetenskapliga artiklar under sin karriär.

Enligt professor Schwartz vill många hälsovårdsmyndigheter se bättre forskningsstudier på ivermektin, men trots detta har inga storskaliga kliniska prövningar utförts förrän i somras, då Oxford university startade en sådan.

– Jag menar, människor dör över hela världen. Och du har ett läkemedel i din hand och du måste vänta så länge innan du får någon ledning av en bra studie, säger han.

Professor Schwartz anser att problemet är att ”vi är i händerna på läkemedelsindustrin och de letar efter nya läkemedel”. Därför är de inte intresserade av gamla läkemedel, även om dessa skulle ha god potential för behandling av covid, hävdar han.

Läkemedelsbolaget Mercks patent på ivermektin har gått ut. Men Lars Ljungström, överläkare på Infektionskliniken i Skövde, tror inte på att företaget skulle ha något intresse av att undanhålla läkemedlet om det vore verksamt mot covid-19.

– Merck har sedan 1987 donerat mer än fyra miljarder doser ivermektin till fattiga länder för att bota parasitsjukdomarna river blindness och elefantiasis. Så det är väl dokumenterat att de gärna donerar en medicin som kan bli till gagn för mänskligheten, säger han till Världen idag.

Både Världshälsoorganisationen WHO och den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA avråder från behandling med ivermektin mot covid-19 utanför kliniska studier.

Den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA har inte heller godkänt ivermektin för behandling eller förebyggande av sjukdomen. Läkemedlet har inte kunnat visas vara ”säkert eller effektivt” mot covid-19, skriver myndigheten på sin hemsida.

Ivermektin används trots detta som behandling i flera länder.

Företaget Merck som ursprungligen tog fram ivermektin lanserar i dagarna ett helt nytt piller mot covid-19. Pillret fick i förra veckan grönt ljus för försäljning på den brittiska marknaden.

Jag anser att det finns goda skäl att fortsätta med en mycket grundligare undersökning.

Dubbla måttstockar allt tydligare hos Amnesty

Ledare Amnesty är en organisation som distanserat sig från sin ursprungliga värdegrund att försvara... onsdag 17/8 00:10

C bäddar för egen brakförlust

Ledare Partiledare Annie Lööf tar nu bladet från munnen i DN (15/8) och säger det rakt ut: Trots Centerns... onsdag 17/8 00:00

Om fred är målet – byt paradigm

Israelkrönika Två artiklar i söndagens Jerusalem Post såg ut att sända motsatta budskap. Den ena rubriken talade... onsdag 17/8 00:10

Lär dig njuta av livets olika säsonger

Vardagskrönika För några dagar sedan vinkade vi av ena dottern på Arlanda för ett par månader på Hawaii. Det är... onsdag 17/8 00:00

Moderaterna vill skärpa krav och sänka bidrag

Politik. Bidragstak, sänkt a-kassa, skärpta krav och fler praktikplatser. Det är en viktig del i... tisdag 16/8 20:00
Följ Världen idag i sociala medier