Om än min kropp och min själ tynar bort, så är Gud mitt hjärtas klippa och min del för evigt.
Psaltaren 73:26

Världen idag

Israel hjälper Gaza med mat och mediciner

Trots 1000 raketer från Gaza och kraftig bombning av israeliska flyg håller Israel gränsen öppen och sänder in mat- och förbrukningsvaror till Gazaremsan.Samtidigt får patienter från Gaza behandling på israeliska sjukhus och gränsen hålls öppen för utländsk press.

Nyheter · Publicerad 14:26, 19 nov 2012

Medan raketerna haglar över södra Israel och Israel svarade med kraftig eldgivning mot raketutskjutningsramper och vapenlager i Gaza, hålls den södra gränsövergången, Kerem Shalom, mellan Israel och Gaza öppen för in- och utgående godstrafik. Hittills i år har 47 761 trailerlaster passerat gränsen till Gaza med mat och andra förnödenheter. Hittills i år har 32 trailerlaster exporterats från Gaza via Israel.
Dessutom levererar Israel kontinuerligt elektricitet och vatten till Gaza.

– Den pågående blockaden av Gaza är ren propaganda. Vi vet hur många personer som befinner sig i området och levererar varor i förhållande till det. Det existerar ingen så kallad "blockad" av Gazaremsan, säger presstalesman Bjørn Herman till norska Dagen.
En översikt från Koordinatorkontoret för trafiken in och ut ur Gaza (CLA) visar att 1 472 trailerlaster med varor fördes in i Gaza första veckan i november, eller 42 200 ton varor. Samma vecka exporterades 32 trailerlass med varor från Gaza eller strax under 2 000 ton.

4 850 sjuka palestinier från Gaza fick behandling vid israeliska sjukhus de första tio månaderna i år. Det sker samtidigt som det är brist på sängplatser vid de allra flesta israeliska sjukhus. CKA sände ut över 14 500 tillstånd till palestinier från Gaza med anledning av sjukbesök och medicinsk behandling i Israel fram till 1 november i år. De allra flesta av dessa är släktingar som följer patienterna till behandling i Israel.
– Vid Rambam-sjukhuset i Haifa tar vi emot sjuka barn och vuxna och vi bryr oss inte om deras religion eller var de kommer från. För närvarande har vi fyra patienter från Gaza, en babyflicka, två barn och en vuxen person, säger direktör Rafael Beyar till Jerusalem Post.

Alla förfrågningar efter mediciner och medicinsk utrustning från Gaza förmedlat genom internationella organisationer har beviljats under 2012. Den typen av förfrågningar besvaras inom 24 till 72 timmar.
De två senaste månaderna har internationella hjälporganisationer tagit in 32 lastbilar med mediciner genom gränsstationen Kerem Shalom. Det rör sig om reservdelar till dialysmaskiner, helium till MRI-maskiner och tre fullt utrustade ambulanser. Dessutom har fem laster med mediciner importerats till Gaza genom gränsstationen p grund av extraordinära förhållanden.

Vid Hadassah University Medical Center i Jerusalem har de den senaste månaden behandlat sex patienter från Gaza. Vid Sheba Medical Center har de behandlat tiotals palestinier varje månad.
– För bara två dagar sedan kom det in en nio år gammal flicka från Gaza som var skadad i handen. En israelisk pojke som skadades av en raket från Gaza som träffade Kirjat Malachi förra veckan, ligger i samma rum. Vi ser på sjukhuset som en fredsbro, säger talesmannen Amir Marom vid Sheba-sjukhuset.
Den medicinska behandling för Gazas invånare som får inresa till Israel betalas av det palestinska självstyret (PA) eller av andra organisationer, däribland Peres Center for Peace. Världshälsoorganisationen (WHO) berättar att jordanska sjukhus nu nekar att ta emot patienter som PA:s regering säger de ska betala för, eftersom PA:s hälsoministerium låter bli att betala det de är skyldiga för liknande behandlingar.

Vad är Palestina och vilka är palestinierna?

Israelkommentar Ofta talas det om ”palestinierna” som om de vore ursprungsbefolkningen i det som är dagens Israel. Men detta, som så mycket annat när det gäller...

Ger miljoner för ökad judisk säkerhet i Malmö

Samhälle. Judiska församlingen i Malmö får 40 miljoner kronor av företagsledarna Lennart Blecher och Dan Olofsson för att kunna öka säkerheten, rapporterar...