Men Jesus sade till Simon: ”Var inte rädd. Från och med nu ska du fånga människor.”
Lukasevangeliet 5:10b

Världen idag

Världen idags chefredaktör, Lukas Berggren, välkomnar Israels ambassadör, Isaac Bachman, hem till Sverige igen. Foto: Samuel BJörk

Isaac Bachman ”hemma” i Sverige igen

På fredagen kom Israels ambassadör Isaac Bachman till Sverige igen. Världen idag var först på plats för att välkomna honom hem igen. För han ser på Sverige som "hemma", trots allt.– Det här är mitt hem. Jag tillhör Israel, men det är här i Sverige som jag lever mitt liv så det känns skönt att vara hemma igen.

Nyheter · Publicerad 19:25, 28 nov 2014

På fredagseftermiddagen landade Israels ambassadör Isaac Bachman åter på svensk mark. I en månad har han befunnit sig i Israel efter att ha blivit hemkallad av det israeliska utrikesdepartementet som gensvar på den svenska regeringens erkännande av en palestinsk stat.
– Det gick väldigt snabbt. På torsdagskvällen samma dag som erkännandet fick jag veta att jag skulle komma hem, och klockan fyra på morgonen efter stod jag på Arlanda, säger Isaac Bachman när han träffar Världen idag på sitt arbetsrum i ambassaden i Stockholm bara en halvtimme efter att han klivit innanför dörrarna.

När Världen idag möter honom på Israels ambassad i Stockholm har han bara hunnit sitta ner en kort stund med sin andreman på ambassaden, Uri Rothman, som också sitter med och samtalar. Isaac Bachman förklarar varför man reagerade som man gjorde från Israels sida.
– Erkännandet av en palestinsk stat var inget vi enkelt kunde acceptera utan en skarp reaktion. Vi kunde inte bara säga "Det här var inte bra" utan i det diplomatiska språket så är det här ett sätt att uttrycka sitt starka missnöje.

Under samtalet med Världen idag återkommer ambassadören flera gånger till det märkliga i Sveriges agerande. Att landet upp i norr, långt ifrån konflikten och som själva levt utan väpnade konflikter i 200 år, agerar så dumt som man nu gjorde. Att ensidigt erkänna en palestinsk stat hjälper ingen, menar han.
– Tvärtom så gör det palestinierna mer fasta, de ser att terrorism blir ett incitament för mer stöd. För de som bor i mellanöstern så är detta kristallklart och uppenbart, säger Bachman.

När beskedet kom efter ett möte med utrikesnämnden i slutet av oktober så var det ingen överraskning, menar Isaac Bachman.
– Nej, inte direkt. Men jag måste förklara vad jag menar med det. Alla har vi kunnat läsa Socialdemokraternas plattform, deras manifest, och förstått att det här skulle hända. Även i samtal som vi fört med ledarna inom Socialdemokraterna så blev det sagt till oss att om de skulle få makten så skulle detta ske, säger Bachman.
– Det hade varit annorlunda om vi blivit konsulterade om det, det blev vi inte. Det fanns ingen samtalsprocess i detta där man var intresserade av vad vi trodde att ett erkännande skulle skapa. Om det vore positivt eller negativt. Inget åsiktsutbyte alls när de var i opposition och framför allt inte när de kom till makten, eftersom det var det första de gjorde.

Uri Rothman förklarar vidare
– Det är sant att de talade om detta i förväg, men att de lade så mycket betoning på just detta i regeringsförklaringen – till och med Amerika reagerade på detta och vi reagerade också, bland annat hade Israels utrikesminister en debattartikel i Dagens Nyheter.
Isaac Bachman håller med.
– Vi reagerade när vi väl fick beskedet. Det som fattades var en tidsplan och vi gjorde vårt bästa för att säga till dem att detta inte var en bra idé, innan det var för sent, säger Bachman.

Efter erkännandet av en palestinsk stat har terrordåden ökat i Jerusalem och terrorn har också drabbat tidigare förskonade områden i västra delarna av staden. Ambassadören är inte förvånad.
– Sverige har inte bidragit till att dessa element ska minska, men jag vågar nog säga att varken Sverige eller några andra för den delen har bidragit till minskad terror. Ingen vill ta i det.
– När vi var med om att bussar exploderade i Jerusalem och Tel Aviv så fortsatte vi förhandla och det var uppenbart för hela världen att vi gjorde det. Palestinierna däremot kan inte fortsätta förhandlingarna efter att vi bygger några hus. Världen accepterar att judar dör medan förhandlingarna ska fortsätta, men inte att vi bygger hus. Var finns proportionerna här?, frågar sig Isaac Bachman.

Relationerna mellan Sverige och Israel kommer inte riktigt vara de samma i framtiden, tror han.
– Inte efter den här obehagliga incidenten. Tidigare har vi kunnat ha två spår i våra samtal. Dels har det handlat om konflikten och där har det riktats skarp kritik mot oss och vi har kunnat ta kritiken eftersom vi har haft det andra spåret där vi pratat om vanliga saker som utbildning, innovationer och annat. Jag har svårt att tro att det här inte kommer att kasta en skugga på relationen i framtiden, säger han.

En sak är säker, han är glad över att vara tillbaka i Sverige efter nästan en månads frånfälle.
– Under tiden jag varit borta så har det känts som att jag befunnit mig i limbo utan att veta vad som skulle hända, säger han.
– Det här är mitt hem. Jag tillhör Israel, men det är här i Sverige som jag lever mitt liv så det känns skönt att vara hemma igen.

Lukas Berggren
lukas.berggren@varldenidag.se

Samuel Björk
samuel.bjork@varldenidag.se 

Kravallerna i Sydafrika och hoppet om Guds dom

Ledare Den senaste tidens kravaller i Sydafrika har skakat om en hel värld. Inte sedan... lördag 31/7 00:10

Elise fick vittna om Jesus Kristus i Svenska Dagbladet

Media. – Berätta för mig om din tro, säger Svenska Dagbladets journalist till 85-åriga Elise Lindqvist,... fredag 30/7 13:06

Om kärlek för Jesus varit det som känns bra just då hade vi varit förlorade för alltid.

Gästkrönika Kärlek. Vad är den? Vad gör den? Hur definieras den? De kanske mest berömda Bibelorden om kärlek är... lördag 31/7 00:00

Landet som jag som jude alltid kan lita på och luta mig emot

Israelkommentar Jag skriver denna artikel samma dag som min mamma firar sin födelsedag. Det vill säga inte sin...

Kulturförståelse skapar mer möjligheter till gemenskap

Kommunikation är nyckeln till tillit i en relation, oavsett kultur. Med en rätt kulturförståelse...
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier