Om än min kropp och min själ tynar bort, så är Gud mitt hjärtas klippa och min del för evigt.
Psaltaren 73:26

Världen idag

En stillbild från videon som släpptes på måndagen sägs visa IS-ledaren Abu Bakr al-Baghdadi. Foto: AP/TT

IS-ledaren hyllar dåden på Sri Lanka

När terrorrörelsen IS publicerar en video med sin högste ledare Abu Bakr al-Baghdadi är det för att klargöra att IS terror ska riktas mot kristna. – För att vara uppriktig, slaget för islam och dess folk mot korset och dess folk är ett långt slag, sade IS-ledaren bland annat.

Nyheter · Publicerad 12:30, 30 apr 2019

Den 18 minuter långa inspelningen har publicerats av ett av IS propagandaorgan. Filmklippet framställs som inspelat i närtid och al-Baghdadi själv talar under cirka 40 sekunder.

al-Baghdadi konstaterar bland annat att striden om al-Baghuz – den sista ort som IS kontrollerade i Syrien – är över. Den kurdiska SDF-alliansen utropade seger där för en dryg månad sedan.

– Striden ... visade på de kristnas vildsinthet, brutalitet och onda avsikter gentemot muslimerna, säger han.

Texten i videon ”gratulerar våra bröder i Sri Lanka” för terrorattackerna på Sri Lanka den 21 april, där över 250 människor dödades. Dåden beskrivs som ”en hämnd för bröderna i al-Baghuz”. al-Baghdadi förklarar också att IS kommer att fortsätta kampen för att utkräva hämnd för dödade IS-medlemmar.

Om filmklippet är autentiskt, så är det första gången på fem år som IS-ledaren ger sig till känna på rörliga bilder.

Kyligt sinne viktigt i het klimatfråga

Ledare Klimatet framstår allt mer som det tjugoförsta århundradets ödesfråga. Medvetenheten om allvaret i situationen växer. I vårens EU-val ansåg väljarna...