Saliga är de som hungrar och törstar efter rättfärdighet, för de ska bli mättade.
Matteusevangeliet 5:6

Världen idag

Vattenförsörjningen är livsviktig för Israel – inte minst när det är värmeböja. Foto: Dan Balilty/AP/TT

Iran misstänks för cyberattack mot Israels vattenförsörjning

Iran anklagas för att ha utfört en cyberattack mot Israels vattenförsörjning, i syfte att höja klorhalten till farliga nivåer. Dataintrånget kunde ha gjort hundratals människor sjuka och riskerade att lämna tusentals utan vatten under en värmebölja.

Nyheter · Publicerad 22:00, 6 jun 2020

Det var Iran som stod bakom cyberattacken mot Israels vattenförsörjning den 24–25 april, rapporterar The Times of Israel. Uppgiften ska ha lämnats till Financial Times av en tjänsteman inom utländsk underrättelsetjänst.

Syftet med attacken var att höja klorhalten i systemen, som förser flera israeliska samhällen med vatten. Detta var nära att lyckas och riskerade att göra hundratals människor sjuka. Dessutom kunde tusentals ha blivit utan vatten under den kraftiga värmeböljan nyligen.

Hackarna gick via dataservrar i USA och Europa för att dölja källan till intrånget, som dock upptäcktes och kunde stoppas innan det hunnit åstadkomma någon skada.

Den senaste tidens utveckling markerar en historisk vändpunkt och inledningen av en ny era av hemlig cyberkrigföring, sade Yigal Unna, generaldirektör för Israels cyberdirektorat i ett officiellt uttalande.

Han nämnde inte Iran direkt, men konstaterade att det är första gången i modern historia som ”vi kan se något som syftar till att orsaka skada på det verkliga livet och inte på IT och data”.

– Cybervintern kommer och den kommer ännu fortare än jag hade anat. Det vi ser är bara början, sade han.

Den 9 maj kom vad som såg ut som en israelisk vedergällning. Irans största containerterminal Shahid Rajaee, som ligger vid Hormuzsundet, vägg i vägg med den iranska flottans hemmahamn Bandar Abbas, råkade ut för en total och plötslig datorkollaps som lamslog all verksamhet i mer än ett dygn, skriver Dagens Nyheter.

Varken Israel eller Iran har erkänt attackerna officiellt.

Adventsbudskap extra viktigt i coronamörker

Ledare I år är det inte bara en mörk årstid som ackompanjerar advent. Frågan är om stämningen i landet,... lördag 28/11 00:00

Vi kan vara stolta över dem som gått före oss i tron.

Inför söndag Ps 24 ”Gör porten hög, gör dörren bred …” Så sjunger vi i adventspsalmen 107 i svenska psamboken.... fredag 27/11 00:00

Larm: Kyrkor i Kina omvandlas till propagandacentraler

Kommunism. Nu kommer nya vittnesmål om hur den kinesiska staten arbetar för att förvandla kyrkor till... lördag 28/11 13:30

Många tror att problemet fortfarande stavas Israel

Israelkrönika I lördags lade den i nuläget mest kände sångaren i Egypten, Mohamed Ramadan, ut en bild på...