Salig är den som håller ut i prövningen, för när han har bestått provet ska han få livets krona.
Jakobs brev 1:12

Världen idag

Vattenförsörjningen är livsviktig för Israel – inte minst när det är värmeböja. Foto: Dan Balilty/AP/TT

Iran misstänks för cyberattack mot Israels vattenförsörjning

Iran anklagas för att ha utfört en cyberattack mot Israels vattenförsörjning, i syfte att höja klorhalten till farliga nivåer. Dataintrånget kunde ha gjort hundratals människor sjuka och riskerade att lämna tusentals utan vatten under en värmebölja.

Nyheter · Publicerad 22:00, 6 jun 2020

Det var Iran som stod bakom cyberattacken mot Israels vattenförsörjning den 24–25 april, rapporterar The Times of Israel. Uppgiften ska ha lämnats till Financial Times av en tjänsteman inom utländsk underrättelsetjänst.

Syftet med attacken var att höja klorhalten i systemen, som förser flera israeliska samhällen med vatten. Detta var nära att lyckas och riskerade att göra hundratals människor sjuka. Dessutom kunde tusentals ha blivit utan vatten under den kraftiga värmeböljan nyligen.

Hackarna gick via dataservrar i USA och Europa för att dölja källan till intrånget, som dock upptäcktes och kunde stoppas innan det hunnit åstadkomma någon skada.

Den senaste tidens utveckling markerar en historisk vändpunkt och inledningen av en ny era av hemlig cyberkrigföring, sade Yigal Unna, generaldirektör för Israels cyberdirektorat i ett officiellt uttalande.

Han nämnde inte Iran direkt, men konstaterade att det är första gången i modern historia som ”vi kan se något som syftar till att orsaka skada på det verkliga livet och inte på IT och data”.

– Cybervintern kommer och den kommer ännu fortare än jag hade anat. Det vi ser är bara början, sade han.

Den 9 maj kom vad som såg ut som en israelisk vedergällning. Irans största containerterminal Shahid Rajaee, som ligger vid Hormuzsundet, vägg i vägg med den iranska flottans hemmahamn Bandar Abbas, råkade ut för en total och plötslig datorkollaps som lamslog all verksamhet i mer än ett dygn, skriver Dagens Nyheter.

Varken Israel eller Iran har erkänt attackerna officiellt.

Det är frukten som bör styra vilka träd vi bör vattna med våra bidrag.

Ledarkrönika Alla gagnas av goda resultat. Ett sunt och stabilt företag som lyckas med sin verksamhet och som... torsdag 17/9 00:00

500 par strumpor till minne av aborterade barn

Göteborg. På söndag genomför organisationen Livsval en stående manifestation i Göteborg, med 500 par... torsdag 17/9 12:00

Kampsport för att skada eller för självförsvar – det är frågan

Mot väggen Hur ska man som kristen förälder se på sitt barns önskan att börja någon våldsam kampsport såsom... torsdag 17/9 00:10

Kampsport för att skada eller för självförsvar – det är frågan

Mot väggen Hur ska man som kristen förälder se på sitt barns önskan att börja någon våldsam kampsport såsom...