En dag i dina gårdar är bättre än tusen andra. Jag vill hellre vakta dörren i min Guds hus än bo i de gudlösas tält.
Psaltaren 84:11

Världen idag

Vattenförsörjningen är livsviktig för Israel – inte minst när det är värmeböja. Foto: Dan Balilty/AP/TT

Iran misstänks för cyberattack mot Israels vattenförsörjning

Iran anklagas för att ha utfört en cyberattack mot Israels vattenförsörjning, i syfte att höja klorhalten till farliga nivåer. Dataintrånget kunde ha gjort hundratals människor sjuka och riskerade att lämna tusentals utan vatten under en värmebölja.

Nyheter · Publicerad 22:00, 6 jun 2020

Det var Iran som stod bakom cyberattacken mot Israels vattenförsörjning den 24–25 april, rapporterar The Times of Israel. Uppgiften ska ha lämnats till Financial Times av en tjänsteman inom utländsk underrättelsetjänst.

Syftet med attacken var att höja klorhalten i systemen, som förser flera israeliska samhällen med vatten. Detta var nära att lyckas och riskerade att göra hundratals människor sjuka. Dessutom kunde tusentals ha blivit utan vatten under den kraftiga värmeböljan nyligen.

Hackarna gick via dataservrar i USA och Europa för att dölja källan till intrånget, som dock upptäcktes och kunde stoppas innan det hunnit åstadkomma någon skada.

Den senaste tidens utveckling markerar en historisk vändpunkt och inledningen av en ny era av hemlig cyberkrigföring, sade Yigal Unna, generaldirektör för Israels cyberdirektorat i ett officiellt uttalande.

Han nämnde inte Iran direkt, men konstaterade att det är första gången i modern historia som ”vi kan se något som syftar till att orsaka skada på det verkliga livet och inte på IT och data”.

– Cybervintern kommer och den kommer ännu fortare än jag hade anat. Det vi ser är bara början, sade han.

Den 9 maj kom vad som såg ut som en israelisk vedergällning. Irans största containerterminal Shahid Rajaee, som ligger vid Hormuzsundet, vägg i vägg med den iranska flottans hemmahamn Bandar Abbas, råkade ut för en total och plötslig datorkollaps som lamslog all verksamhet i mer än ett dygn, skriver Dagens Nyheter.

Varken Israel eller Iran har erkänt attackerna officiellt.

En miljon muslimer väntar på en kopp te

Ledare Sveriges demografiska karta är stadd i snabb förändring. År 2021 var strax över två miljoner... lördag 12/6 00:10

Att nå människor i olika kulturer

Missionsglimten Jag och en kollega ledde en workshop i Chiang Mai, Thailand, för en tid sedan. Den handlade om hur... lördag 12/6 00:00

Hur är det med Israels skyldighet att försvara sin befolkning?

Israelkommentar Anklagelserna om att Israel använder oproportionerligt våld är stående i varje attack Israel blivit...

Världen idag gratulerar: Mikael Swetzén, 30 år

Resenär. Han har redan bott utomlands vid ett flertal tillfällen, besökt fyrtio länder och arbetat som...
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier