Johan Floderus

Iran anklagar svensk för spionage åt Israel – riskerar dödsstraff

Rättegången mot Johan Floderus har inletts i Teheran.
Rättegången mot Johan Floderus har inletts i Teheran.

Iranska myndigheter anklagar den fängslade svenske EU-tjänstemannen Johan Floderus för att hota Irans säkerhet genom att spionera åt Israel. Han riskerar nu dödsstraff för anklagelserna, som enligt EU och UD är grundlösa. 

Publicerad Uppdaterad
Josep Borrell.
Josep Borrell.

”Johan Floderus anklagas för omfattande åtgärder mot landets säkerhet, omfattande underrättelseverksamhet med den sionistiska regimen och korruption på jorden”, skriver den iranska nyhetsbyrån Mizan.

”Korruption på jorden” är ett av Irans allvarligaste brott och kan leda till dödsstraff.

Enligt åtalet har Floderus jobbat för Israel och aktivt samlat in information om Iran genom ”samhällsfarliga projekt”, rapporterar Mizan.

Tobias Billström (M).
Tobias Billström (M).

Samtidigt upprepar EU:s utrikeschef Josep Borrell sitt krav på att Iran ska frige den 33-årige svensken.

”EU fortsätter att kräva att Johan Floderus omedelbart friges”, säger han i ett uttalande på söndagen.

Borrell säger att rättsprocessen mot Floderus är totalt ogrundad och att EU, i nära samarbete med svenska utrikesdepartementet, försöker få mer information från Iran.

Våren 2022 reste Johan Floderus till Iran tillsammans med vänner. Enligt familjen handlade det om en semesterresa. Under resan greps han och han har nu varit frihetsberövad i över 600 dagar.

På lördagen meddelade utrikesminister Tobias Billström (M) att rättegången mot Floderus har inletts i Teheran.

”Sveriges chargé d’affaires var på plats i domstolen men nekades rätten att delta vid rättegången. Detta har Sverige reagerat emot och har begärt tillstånd att närvara när rättegången återupptas”, skriver Billström i ett sms till TT.

Utrikesdepartementet skriver på söndagen till TT att man erfar att åtalet handlar om bland annat ”korruption på jorden”.

”Johan Floderus är godtyckligt frihetsberövad och varje anklagelse och åtalspunkt är felaktig. Detta är framfört tydligt till Iran på olika nivåer, vid olika tidpunkter, senast igår”, skriver UD:s presstjänst.

TT:s källor har tidigare uppgett att gripandet av Floderus var en direkt följd av det pågående rättsfallet mot iraniern Hamid Noury. Han dömdes i fjol till livstids fängelse och utvisning för grovt brott mot folkrätten och mord, för sin inblandning i avrättningar av politiska fångar i Iran 1988.

SVT uppger att experter gör bedömningen att Floderus är en bricka i ett spel och att Iran hoppas få honom utväxlad mot Hamid Noury. Ärendet med Noury ska avgöras i hovrätten, som meddelar dom den 19 december.

Huruvida Sverige kan tänka sig att släppa Hamid Noury för att få Floderus fri är oklart. 

– Jag kommer inte i det här läget att diskutera några hypotetiska frågor. Det viktiga i det här läget är att bevaka Johan Floderus intressen, säger Tobias Billström på väg in till ett EU-möte i Bryssel på måndagen.

– Vår högsta prioritet just nu är att se till att en person från Sveriges ambassad ges rätt att närvara vid rättegången. Det tål att upprepas ännu en gång att vi betraktar alla anklagelser som fullständigt grundlösa och felaktiga, säger han. 

Powered by Labrador CMS