Salig är den som håller ut i prövningen, för när han har bestått provet ska han få livets krona.
Jakobs brev 1:12

Världen idag

Migranter stiger ombord på ett plan som ska ta dem från Aten till Irak. Återvändandet är frivilligt och sköts av den internationella migrationsorganisationen IOM, i samarbete med EU och grekiska myndigheter. Foto: Thanassis Stavrakis/AP Photo/TT

Irakier betalas av EU för att lämna Grekland

Den hittills största gruppen migranter som nappat på erbjudandet om 2 000 dollar för att lämna Grekland har nu återvänt till sitt hemland, i detta fall Irak. Det rapporterar grekiska National Herald.

Nyheter · Publicerad 09:00, 11 aug 2020

Det var var enligt tidningen 134 irakier som lämnade Aten den 6 augusti, som del av ett större, EU-finansierat åtgärdspaket för att förmå 5 000 migranter att återvända till sina hemländer från Grekland.

Enligt Iraks greklandsambasadör, som var på plats på flygplatsen, återvände uppskattningsvis 4 000 irakier till Irak förra året beroende på det förbättrade säkerhetsläget.

Erbjudandet lanserades i mars, som ett sätt att minska trycket på flyktingslägren på de grekiska öarna, och tidsbegränsades till en månad. Coronapandemin la dock hinder i vägen för programmet, som först nu återupptas igen.

Ett villkor är att personerna i fråga ska ha ankommit till någon av öarna Leros, Samos, Lesbos, Kos eller Chios i slutet av förra året.

Ylva Johansson, EU-kommissionär för inrikes frågor, beskrev i mars erbjudandet som ett så kallat window of opportunity (en kortfristig möjlighet) för vissa grupper.

– Flyktingar ska självklart inte återvända, de kan inte återvända. Men ekonomiska migranter som kanske vet att de inte kommer att få asyl, skulle kunna vara intresserade, sa hon då, enligt The Guardian.

Infiltration mest effektivt mot religion

Ledare Mitt i högsommaren släpptes de nya resultaten från världens största undersökning av människors... lördag 19/9 00:00

Kampsport för att skada eller för självförsvar – det är frågan

Mot väggen Hur ska man som kristen förälder se på sitt barns önskan att börja någon våldsam kampsport såsom...