Nyheter
IOK sänker krav på trans-idrottare
Nya Zeeländska Laurel Hubbard, som föddes som man men nu identifierar sig som kvinna, blev 2020 en av de första transidrottarna att medverka i en damklass på OS. Ett kontroversiellt beslut från IOK öppnar nu för fler transidrottare i OS.
Foto: Mark Schiefelbein/AP/TT
En person som fötts som man men bytt kön till kvinna behöver inte längre sänka sina testosteronnivåer för att få tävla i OS. Det vägledande beslutet från IOK (Internationella olympiska kommittén) väcker nu ilska. Ansedda idrottsforskare beskriver ställningstagandet som ovetenskapligt.
IOK har presenterat ett förslag på policy i den omdiskuterade frågan hur idrotten ska hantera transidrottare. IOK vill bland annat ta bort regeln om en maxnivå av det manliga könshormonet testosteron för att få tävla som kvinna.
Något som i så fall skulle innebära att det är fritt fram för transatleter och så kallade hyperandrogena – kvinnor som har en överproduktion av androgener – att tävla i damklasser i OS, rapporterar SVT.
Enligt den nya linjen, som utgör en stor förändring jämfört med policyn som antogs 2015, ska transidrottare bara kunna stoppas från tävlande i damklasserna om det finns klara vetenskapliga bevis på oproportionerliga tävlingsfördelar och om det finns en överhängande risk för aktivas säkerhet.
ERBJUDANDE!
Världen idag DIGITAL
2 månader för 10 kr!
KÖP
Världen idag
DIGITAL
129,-
kr/månad
KÖP
Världen idag
HELG
159,-
kr/månad
KÖP
Världen idag
PAPPER
189,-
kr/månad
KÖP