Nyheter
Interna kritiken mot Mikail Yüksel växer
Inom muslimska Nyans råder ett utbrett missnöje mot partiledare Mikail Yüksels ledarskap.
Foto: Johan Nilsson/TT
Förra månadens val slutade med att muslimska Nyans tog plats i två av Sveriges kommunfullmäktige. Nu pågår interna stridigheter där många röster kräver partiledaren Mikail Yüksels avgång.
Det är Mikail Yüksel som är styrelsen, han styr allt.
Zubair Hussain
Det muslimska partiet Nyans fick i det senaste valet mandat i två kommuner – Botkyrka respektive Landskrona – och är nu landets största parti utanför riksdagen. Under senare tid har dock interna konflikter med kritik mot partiledaren Mikail Yüksel präglat medierapporteringen.
Hassan Khan, en av Nyans grundare och tidigare styrelseledamot för extremistanklagade Vetenskapsskolan i Göteborg, anser att Mikail Yüksel måste avgå. I ett inlägg på Facebook ger Khan uttryck för att Yüksel arbetat hårt och bidraget till Nyans framgångar, men att partiet på lång sikt behöver ett nytt ledarskap, uppger sajten Doku.
För en tid sedan rapporterade Expressen om att ett 30-tal personer inom Nyans samlats till ett protestmöte mot Mikail Yüksels ledarskap.
– Han har inte accepterat någon kritik och vi fick inte inflytande över listorna. Under hela valrörelsen fick vi inte veta vem som är i valberedningen eller valkommittén. Det är Mikail Yüksel som är styrelsen, han styr allt, säger en av partiets politiker, Zubair Hussain, till tidningen.
Flera andra Nyansmedlemmar instämmer i Hussains kritik. Partisekreteraren Rami Hussein avfärdar dock protesterna som enstaka missnöjda individer snarare än utbredd kritik.
– De har någon form av myterikampanj, säger Rami Hussein till Expressen.
Hassan Khan avser att verka för en stark intern opposition som ska arbeta för förändring inför den kommande partikongressen. Khan anser att ledarskapet måste bytas ut för att inte partiet ska dö ut, rapporterar Doku.
Världen idag har tidigare skrivit om att Nyans bland annat vill ge islamofobi en särskild brottsrubricering samt inskränka yttrandefriheten genom att förbjuda koranbränning. Bedömare har varnat för att ett växande Nyans, med sin islamiserande agenda, skulle kunna utgöra ett hot mot demokratin i Sverige.
Sajten Doku uppger att man varit i kontakt med Mikail Yüksel och Hassan Khan som båda avböjt att kommentera den pågående konflikten inom Nyans.