Jesus sade än en gång till dem: ”Frid vare med er! Som Fadern har sänt mig sänder jag er.”
Johannesevangeliet 20:21

Världen idag

”Inspireras” av palestinsk intifada – får toppost av Biden

Att Biden i skrivande stund inte har ringt till Israels premiärminister tolkas som ett avståndstagande från Donald Trumps Israelvänliga linje. En annan signal är utnämningen av Hady Amr som arbetat för ”antiisraeliska” organisationer.

Samtidigt har Bidenadministrationen lovat att USA:s ambassad ska få vara kvar i Jerusalem.

Nyheter · Publicerad 11:00, 17 feb 2021

Bidens utnämningar av topptjänstemän inom amerikanska utrikesdepartementet oroar Israelvänner. Presidenten har gett Hady Amr en tung post, under utrikesministern Antony Blinken, som innebär att ansvara för frågor som rör Israel och palestinierna.

Problemet enligt Israelvännerna är Amrs cv. Han har arbetat för organisationer som av många beskrivs som antiisraeliska och 2002 framförde han att han ”inspirerats av den palestinska intifadan”. Amr har också kommit med grova anklagelser om att Israel utför ”etnisk rensning” och Jewish News Agency rapporterar dessutom att Amr under lång tid drivit på för förhandlingar med terrorgruppen Hamas.

En annan sak som bekymrar det israeliska ledarskapet är att Vita huset ännu inte ringt. Däremot förekommer naturligtvis kontinuerlig kontakt på olika nivåer mellan Israel och USA.

– Men den politiskt mest symboliska kontakten har man hittills undvikit och det är klart att det ligger en signal i det, säger Carl Bildt, tidigare svensk utrikesminister, till TT.

– De känner varandra väl [Biden och Netanyahu], men Demokraternas förtjusning med Netanyahu är mer begränsad. Saker han gjorde som riktades mot Barack Obama glöms inte så lätt, fortsätter Bildt.

När Vita huset fått frågor om varför samtal med Israels politiska ledning prioriteras ned har man gång på gång intygat att ett samtal ska äga rum. Men att flera veckor nu gått utan att Biden lyft luren för att ringa Netanyahu ska ses som ett budskap, är de flesta analytiker ense om.

Danny Danon, före detta FN-sändebud för Israel, publicerade en uppmärksammad tweet där han listade alla länder Biden ska ha ringt, bland annat Sydkorea, Ryssland och Indien, och fortsatte med att lägga upp telefonnumret till Netanyahus kansli.

”Kanske är det dags att ringa Israels ledare, USA:s närmsta allierade?”, frågade Danon retoriskt.

Netanyahu vill dock tona ner påståenden om en diplomatisk spricka. I en intervju med israelisk tv sade han att de visserligen är oeniga i bland annat synen på Iran men att de också är överens om mycket:

– Han kommer att ringa… Vi har haft en väldigt stark vänskapsrelation i nära 40 år.

Bland de israeliska bedömare som vill se positivt på Bidens Mellanösternpolitik betonas att administrationen lovat att den amerikanska ambassaden ska få vara kvar i Jerusalem, dit Donald Trump flyttade den.

Barnen får betala priset för vuxnas relationsexperiment

Ledare I individualismens namn lanseras ständigt nya sätt att bryta normer kring relationer och familj.... torsdag 4/3 00:10

Tre med livshotande skador efter attack i Vetlanda

Misstänkt terrorbrott. Vetlanda chockades av onsdagens attack då en man i 20-årsåldern gick till angrepp mot flera... torsdag 4/3 08:25

Trots motstånd delar de sin tro

Missionsglimten Varje vecka har jag förmånen att ha kontakt med det som vi till vardags kallar för missionsfältet i... torsdag 4/3 06:00

Köpmän och missionärer förde kristen tro till Sverige

Sveriges kristna arv (del 1/12). Kristnandet av Sverige var en lång process, och kristendomen och dess arv skulle få en oerhört stor... torsdag 4/3 00:00

Köpmän och missionärer förde kristen tro till Sverige

Sveriges kristna arv (del 1/12). Kristnandet av Sverige var en lång process, och kristendomen och dess arv skulle få en oerhört stor...
Följ Världen idag i sociala medier