Om än min kropp och min själ tynar bort, så är Gud mitt hjärtas klippa och min del för evigt.
Psaltaren 73:26

Världen idag

En viktig förhandlingsfråga är den lag som skulle ge ledamöter immunitet mot att bli åtalade så länge de sitter i Knesset. Vissa befarar att detta kan påverka folkets attityd till det juridiska systemet och de demokratiska spelreglerna. (Bild inifrån Högsta domstolen i Israel.) Foto: Footballkickit

Immunitetslagen central i koalitionsförhandlingarna

Nyheter · Publicerad 11:51, 22 maj 2019

På onsdag om en vecka är det deadline för Benjamin Netanyahu att presentera sin nya regering. Men för närvarande går koalitions­förhandlingarna med de olika partierna ovanligt trögt; fortfarande har inga avtal signerats. Vissa politiker säger att det inte spelar någon roll hur lång eller kort tidsfristen för att bygga koalition är; koalitionsavtalet kommer i vilket fall som helst signeras i sista minuten.

Den här gången verkar det hela dock mer osäkert, och Likudminister Zeev Elkin sade att han är rädd att det blir nyval.

Återigen är det Avigdor Liberman, tidigare försvarsminister och ledare för partiet Israel Beiteinu, som skapar flest problem för Netanyahu. Han kräver tillbaka försvarsministerposten, men kräver också förändring i tillvägagångssättet med Hamas: ”Vi kan inte gömma huvudet i sanden och tillåta ett nytt Hizbollah på vår södra gräns.”

Utan Israel Beiteinus fem mandat kommer koalitionen bara att ha sextio av de hundratjugo mandaten i ryggen.

De olika partierna kräver en lång rad ministerposter, och Netanyahu avser nu att öka antalet ministrar för att tillfredsställa inte bara de andra partierna, utan också ett stort antal Likudrepresentanter som förväntar sig en sådan post.

Lagen som ger knesset­med­lem­mar immunitet mot att bli åtalade så länge de sitter i parlamentet, har blivit en huvudfråga i förhandlingarna. Netanyahu ska av allt att döma vara mycket intresserad av att förändra den nuvarande lagen så att han får automatisk immunitet och inte är beroende av en knesset­omröstning.

Detta initiativ är emellertid kontroversiellt, och mannen som av många anses som Netanyahus arvtagare, Gidon Saar, gick offentligt ut mot premiärministern i det här ärendet.

Valdeltagandet avgör inriktning

Israelkommentar Det är uppenbart att valdeltagandet avgör valen i demokratiska nationer, men i Israel är procentandelen som röstar särskilt avgörande. Detta beror på...

Sötpotatis – en gröda med svensk potential

Visst älskar sötpotatisen värme, men kan Kanada så kan vi. Den svenska sötpotatisen har potential, enligt Sveriges lantbruksuniversitet.