Ni otrogna, vet ni inte att vänskap med världen är fiendskap mot Gud? Den som vill vara vän med världen blir fiende till Gud.
Jakobsbrevet 4:4

Världen idag

Imamer arrangerade ”njutningsäktenskap” – förening får bidrag

En shiamuslimsk församling i Karlstad som avslöjats med att arrangera så kallade ”njutningsäktenskap” får återigen statsbidrag. Paraplyorganisationen Islamiska shiasamfunden, som fördelar pengarna, vill inte svara på hur de används.

– Olämpligt, säger yttrandefrihetsexperten Nils Funcke.

Nyheter · Publicerad 22:00, 31 aug 2023

Förra året avslöjade SVT:s Uppdrag granskning att shiamuslimska imamer i Sverige arrangerar så kallade ”njutningsäktenskap”, en religiöst sanktionerad form av sexköp. Ett av de grövsta fallen i granskningen var en församling i Karlstad, vars företrädare lät sig själv ingå ett sådant ”tillfälligt äktenskap”.

Nu rapporterar P4 Värmland att denna församling fortfarande får statsbidrag. Ingen därifrån har kommenterat Uppdrag gransknings avslöjande och lokalradion ska förgäves ha sökt församlingsföreträdaren på telefon, men hänvisats till paraplyorganisationen Islamiska shiasamfunden.

Organisationens riksordförande Haider Ibrahim säger till radion att man beslutat att ingen av medlemsorganisationerna ska ställa upp på intervjuer med massmedier. Det ska skötas centralt. Haider Ibrahim uppger att man efter granskningen fryste bidragen under några månader till de föreningar som misskött sig, men därefter ska de alltså ha fått bidrag igen.

När P4 frågar hur bidragen används vill Haider Ibrahim inte svara.

– Det är inte din uppgift. Vi har alltså kontroll från staten och det räcker, säger han.

Förra året fick Islamiska Shiasamfunden, enligt P4, närmare tre miljoner kronor i statsbidrag, som fördelades på 45 lokala föreningar. Yttrandefrihetsexperten Nils Funcke tycker att det är olämpligt att paraplyorganisationen inte vill svara på frågor kring detta.

– Om man finansierar hela eller delar av sin verksamhet med allmänna medel så bör man som motprestation redovisa hur man använder dem, även till medier, säger han till Sveriges Radio.

– Det finns inte någon skyldighet att göra det, men det är ett anständighetskrav.

Om man finansierar hela eller delar av sin verksamhet med allmänna medel så bör man som motprestation redovisa hur man använder dem, även till medier.

Dansk abortlag kan ändras – minskat skydd för ofödda

Danmark. I Danmark har ofödda barn ett lagstadgat skydd från och med graviditetsvecka tolv. Lagstiftningen... fredag 29/9 10:00

USA behöver lyfta sig inför nytt presidentval

Ledare Så hänger då det offentliga USA återigen halvvägs ut över stupkanten efter politisk osämja. Och med... fredag 29/9 00:10

Skyttedals drogutspel blev hennes fall

Ledare Många höjer förstås på ögonbrynen över att en europaparlamentariker som Sara Skyttedal (KD) väljer... fredag 29/9 00:00