Om än min kropp och min själ tynar bort, så är Gud mitt hjärtas klippa och min del för evigt.
Psaltaren 73:26

Världen idag

Ifrågasatte Pride – mötte en storm av hatiska påhopp

Den tidigare pastorn Peder Teglund riktade i en debattartikel kritik mot Pride och varnade för att bryta ner normer. Svaret blev en flod av hatiska och nedsättande kommentarer. – Gud älskar alla, men kärlek och sanning hör ihop, säger Peder Teglund.

Nyheter · Publicerad 08:19, 2 jul 2019

I torsdags publicerade Borås tidning en debattartikel av Peder Teglund, numera pensionär och tidigare pastor i Borås kristna center.

”I Sverige möter vi en otrygghet och vilsenhet som absolut har sin grund i att vi successivt underminerat och brutit självklara normer”, skriver han och hänvisar till att Pridefestivalerna ofta har teman om att man ska bryta med normer.

Teglund anser att de bibliska sanningarna utgör en absolut sanningsgrund som håller ihop samhället. Den kultur som bland annat kommer till uttryck i Pridefestivaler påskyndar destruktiva krafter som bryter ner i samhället, skriver han och hänvisar i en senare intervju med Borås tidning till Claphaminstitutets rapport om hur Pride härbärgerar bejakande av prostitution, droger och våld.

På ett dygn hade över 200 kommentarer publicerats på Borås tidnings Facebooksida och ännu fler på sajten och twitter. Här kallas Peder Teglund bland annat stolle, idiot, inskränkt och ”psykotisk frikyrkotomte”. Han anklagas för att förstöra samhället och hota hbtq-personers existens (sic!).

”Medeltidens vindar blåser bort hjärnan på en del”, skriver en person. Flera menar att kritik mot Pride inte borde publiceras utan att det är ett uttryck för ”hatpropaganda” och ”homofobi”. I en replik hävdar en lokal präst att Bibeln inte är emot homosexualitet. I en annan menar en skribent att tidningens publicering av kritik mot Pride i sig är uttryck för homofobi. Här svarar BT:s chefredaktör Stefan Eklund att tidningen inte delar Teglunds åsikter men att hans text inte är homofobisk, då hade den inte publicerats.

Själv reagerar Peder Teglund på att det i kommentarsfälten å ena sidan återkommer kommentarer om att all kärlek är bra, och samtidigt uttrycks det starkt hat för att man ogillar en persons åsikter.

– Visst blir man bestört av att ta del av påhoppen. Men jag vill vara tydlig med att Gud verkligen älskar alla. Jag menar att kärlek och sanning alltid hör ihop och att det är viktigt att vi som kristna står upp för en biblisk syn på relationer, äktenskap och sexualitet, säger han till Världen idag.

Peder Teglund menar att det finns faror med normbrytande och att förhärligande av sexualitet med destruktiva inslag behöver ifrågasättas.

– Fokus blir ofta fel, man vill få det till homofobi och hat. Men jag menar att det handlar om omsorg med människor och inte minst den uppväxande generationen. Det finns ett behov av ramar och just normer, annars riskerar förvirring och vilsenhet att fortsätta breda ut sig, säger han.

Fokus blir ofta fel, man vill få det till homofobi och hat. Men jag menar att det handlar om omsorg med människor och inte minst den uppväxande generationen.

Efterlysning: Fler trovärdiga ledare

Ledare Allt står och faller med ledarskap. Otaliga är de tragiska berättelser om framgångsrika företag som på grund av inkompetent ledarskap och...

Hot mot biografer inför abortfilm

Minst två biografer i Kanada har utsatts för hot i samband med planerade visningar av filmen Unplanned, om pro life-aktivisten Abby Johnsons liv....