Nyheter

"I kyrkan är allt tillåtet"

Vad som är tillåtet och inte tillåtet bland ungdomar i kyrkan har förändrats. Idag är detfärre som reagerar på fest och uteliv.

Medan samhället i stort går åt ett mer prydare håll, går kyrkan tvärt-emot. Det menar ungdomspastorn Andreas Svedman som hävdar att det är omöjligt att tala i termer som synd.- Ingen vill döma utan gör saker som man vet är fel.

En 21-årig man i Eksjö blir av med sommarjobbet på ett lager för att han vägrar ta på sig långbyxor. En friskolerektor blir avskedad när han uppträder i kvinnokläder på Facebook och Fotografiska museet får sina foton censurerade på samma sajt.
"Moralpaniken sprider sig", menar Björn Johnson som är filosofie doktor och forskare vid Malmö Högskola. Till tidningen Metro säger han att det oftast är en politisk aktör som uppmärksammar ett beteende, försöker driva opinionsbildning och därefter slår mynt av det i medierna. Det, menar han, behöver inte betyda något stort men ibland går det in i människors medvetande. Som exempel ger han videovåldet som hamnade i blickfånget för ett tjugotal år sedan.
– Vanligtvis går de på yngre människor eller grupper som anses vara problematiska, säger han och håller med om att det kommit en nymoralistisk våg i det svenska samhället där nakenhet, provocerande bilder och felaktig klädsel orsakar fler höjda ögonbryn än för några år sedan.

Vill du läsa vidare?

Teckna en prenumeration för att ta del av denna artikel och mer på varldenidag.se.

ERBJUDANDE!
Världen idag DIGITAL

2 månader för 10 kr!

KÖP

Världen idag
DIGITAL

129,-

kr/månad ​​​​​​

KÖP

Världen idag
HELG

159,-

kr/månad ​​​​​​

KÖP

Världen idag
PAPPER

189,-

kr/månad ​​​​​​

KÖP

Powered by Labrador CMS