Om ni nu har uppstått med Kristus, sök då det som är där ovan, där Kristus sitter på Guds högra sida.
Kolosserbrevet 3:1

Världen idag

Vad som är tillåtet och inte tillåtet bland ungdomar i kyrkan har förändrats. Idag är det färre som reagerar på fest och uteliv. Foto: Scanpix

"I kyrkan är allt tillåtet"

Medan samhället i stort går åt ett mer prydare håll, går kyrkan tvärt-emot. Det menar ungdomspastorn Andreas Svedman som hävdar att det är omöjligt att tala i termer som synd.- Ingen vill döma utan gör saker som man vet är fel.

Nyheter · Publicerad 07:45, 1 jul 2011

En 21-årig man i Eksjö blir av med sommarjobbet på ett lager för att han vägrar ta på sig långbyxor. En friskolerektor blir avskedad när han uppträder i kvinnokläder på Facebook och Fotografiska museet får sina foton censurerade på samma sajt.
"Moralpaniken sprider sig", menar Björn Johnson som är filosofie doktor och forskare vid Malmö Högskola. Till tidningen Metro säger han att det oftast är en politisk aktör som uppmärksammar ett beteende, försöker driva opinionsbildning och därefter slår mynt av det i medierna. Det, menar han, behöver inte betyda något stort men ibland går det in i människors medvetande. Som exempel ger han videovåldet som hamnade i blickfånget för ett tjugotal år sedan.
– Vanligtvis går de på yngre människor eller grupper som anses vara problematiska, säger han och håller med om att det kommit en nymoralistisk våg i det svenska samhället där nakenhet, provocerande bilder och felaktig klädsel orsakar fler höjda ögonbryn än för några år sedan.

Men om trenden går åt ett mer prydare samhälle, går det åt andra hållet i kyrkorna. Andreas Svedman är ungdomspastor i Pingstkyrkan, Finspång och menar att det visserligen går att se samma tendenser i kyrkan som i samhället i övrigt.
– Men det går långsammare här. Till exempel märker jag ett betydligt grövre språk i kyrkan i dag jämfört med bara ett par år sedan, säger han och påstår att det i överlag finns en större acceptans till samhällets vidare värderingar. Bland annat säger han att människor på ett helt annat sätt i dag har möjlighet att exponera sig på internet.
– Det påverkar naturligtvis att man någonstans blir avtrubbad och köper tankesättet att allt är tillåtet. Det finns en likgiltighet inför att ha en avvikande åsikt, en rädsla för konflikt, säger han och fortsätter att kristna överlag inte vågar stå upp för det man vet är rätt. Troende vill inte uppfattas som dömande och Andreas Svedman säger att det därför i dag finns en större acceptans mot saker de egentligen vet är moraliskt fel.
– I kristenheten talas det generellt i termer om synd, men att tala om synd har blivit som att svära i kyrkan. I stället talar man om allmänmänsklig svaghet, säger han och förklarar att beteendet då undviks att benämnas i svart eller vitt, rätt eller fel.

Svedman menar att grundproblemet kan vara att det finns "outtalad kristen kollektiv gruppavfällighet".
– Det är som om folk väntar på att någon ska göra något, få fram en stark motpol. Att någon drabbas av Gud som leder till en ny radikalitet alla andra kan haka på, för det är egentligen det som både ungdomar och vuxna i kyrkan längtar efter.

Ingen tid är helig för valrörelsen

Ledare I söndags, på slaget klockan 11 hemma i stiftsstaden Strängnäs, höll moderatledaren och den... tisdag 16/8 00:00

Kairo sörjer de döda i kyrkbranden

Egypten. Minst 41 människor omkom och många skadades i en brand i en koptisk kyrka i Egyptens huvudstad... måndag 15/8 14:32

Var lugn och stilla och besinna att han är Gud

Bönekrönika Bedjarna vet att det är ute med oss om inte Gud griper in. Människor kan åstadkomma mycket, men... tisdag 16/8 00:00

En oväntad påminnelse om Kremls misslyckande

Gästkrönika När jag tror att jag är på ”riktig semester”, och därmed också tror att jag lyckats komma bort från... tisdag 16/8 00:00
Följ Världen idag i sociala medier