Men en sak får ni inte glömma, mina älskade: för Herren är en dag som tusen år och tusen år som en dag.
2 Petrusbrevet 3:8

Världen idag

Många tjejer som bytt kön mår inte bättre efter könsbytet, berättar en kvinna för Sky News. (Kvinnan på bilden har inget samband med texten.) Foto: Claudio Bresciani/Scanpix//

”Hundratals unga britter ångrar sitt könsbyte”

Hundratals unga britter som ”bytt kön” vill byta tillbaka till sitt ursprungliga kön. Det säger en ung kvinna, som själv återgått till sitt biologiska kön och nu startat ett nätverk för personer i samma situation. – Jag kom fram till att det var bättre för mig att ta itu med min könsdysfori på ett annat sätt än att förändra min kropp permanent, säger en av dem.

Nyheter · Publicerad 11:27, 9 okt 2019

Världen idag har vid flera tillfällen rapporterat om den lavinartade ökning av personer som får diagnosen könsdysfori. Bland dessa är det många unga personer som har andra diagnoser som autism eller ätstörningar.

Nu rapporterar den brittiska tv-kanalen Sky News att hundratals personer som fått behandling för att ”byta kön” söker hjälp för att återgå till sitt biologiska kön. Den som är källa till informationen är 28-åriga Charlie Evans, som själv bytt kön och sedan bytt tillbaka.  

– Jag har kontakt med 19- och 20-åringar som har genomgått könsoperation som de önskar att de inte hade gjort, och som inte har blivit fria från sin könsdysfori och inte mår bättre, säger hon till tv-kanalen.

Bakgrunden till att Charlie Evans har blivit kontaktad av hundratals personer i en sådan situation är att hon, efter att ha föreläst om sin livsresa, blev uppsökt av en ung tjej som just hade börjat återgå till sitt ursprungliga kön.

– Hon sade att det kändes som om hbtq-rörelsen undvek henne och såg henne som förrädare. Så jag kände att jag var tvungen att göra något, säger Charlie Evans. Resultatet blev ett nätverk för personer som bytt kön och vill byta tillbaka.

En av personerna som tog kontakt med detta nätverk intervjuas anonymt av Sky News.

– Jag kom fram till att det var bättre för mig att ta itu med min könsdysfori på ett annat sätt än att förändra min kropp permanent, säger hon till tv-kanalen.
Hon berättar vidare att hon hade haft problem med ätstörningar, men att vården inte ställde några frågor om detta då hon sökte vård för könsdysfori. Själv tror hon nu att de två diagnoserna hänger ihop.

– De baserades båda på hur jag kände för min kropp, säger hon.

Enligt Charlie Evans är det flera faktorer som är typiska för de personer som kontaktar henne: De är kvinnor, de är i 25-årsåldern, de attraheras av personer av samma kön och de har ofta Aspergers syndrom.

Den unga kvinnan som intervjuades anonymt skulle önska att det fanns fler behandlingsalternativ för dem som söker vård för könsdysfori.

Nu är det som ett system som säger: ”Okej, här har du dina hormoner, här har du din operation, försvinn sedan”, menar hon.

– Jag tror inte att det hjälper någon, säger hon.

I kväll sänder SVT andra delen av ”Tranståget och tonårsflickorna” som granskar behandlingen av unga personer som vill byta kön.

Jag har kontakt med 19- och 20-åringar som har genomgått könsoperation som de önskar att de inte hade gjort, och som inte har blivit fria från sin könsdysfori och inte mår bättre.

Demonstrationerna handlar om vad vi anser vara demokratiskt

Israelkommentar Folk demonstrerar på gatorna i hela Israel. Varje lördagskväll sedan över en månad är man ute på... torsdag 23/3 00:00