Låt oss ge akt på varandra och sporra varandra till kärlek och goda gärningar.
Hebreerbrevet 10:24

Världen idag

Hon ångrade sin abort – efterlyser mer information

Ett fosterhjärta som tickade gjorde att Eleine Eksvärd, som 24-åring, tvekade inför att göra abort. När hon trots allt genomgått aborten ångrade hon sig. – Läkaren sade att det skulle komma ut klumpar, men det var ingen som sade att den här klumpen var ett foster, säger hon i en intervju med Malou von Sivers.

Nyheter · Publicerad 06:00, 14 okt 2019

Det var som om det var milslånga avstånd mellan tongångarna i förra veckans avsnitt av ”Malou efter tio”. Medan Mia Ahlberg, ordförande för Svenska barnmorskeförbundet, knappt verkade vilja ta ordet ”foster” i sin mun i tisdagens program, talade författaren Elaine Eksvärd om fostret som ett ”barn” i torsdagens program.

Temat för veckan var abort, vilket programledaren Malou von Sivers konstaterade var bland de svåraste ämnen de åtagit sig. Det var nästan omöjligt att få människor att prata om det i tv, förklarade hon.

En som kunde prata om det var alltså författaren och retorikexperten Elaine Eksvärd. I programmet berättade hon att hon som 24-åring blev gravid, men inte ville föda ett barn åt den kille som hon var tillsammans med.

När hon uppsökte vården för att kontrollera att hon de facto var gravid blev hon dock tveksam till att göra abort. Läkaren visade nämligen fostrets hjärta som tickade som en liten ljusfläck på en skärm.

– Det var helt fruktansvärt. Det blev som en helt annan dimension för mig som jag inte hade räknat med, säger Elaine och berättar att hon får hjärtklappning bara hon pratar om det.

Elaine gick hem för att fundera över sitt beslut, men återvände så småningom till vården för att genomföra aborten. När hon fick tabletterna som skulle sätta igång aborten klarade hon dock inte att ta dem, utan gick hem.

– Då gick det ännu längre tid, och då växer ju det här barnet, eller fostret, säger Elaine, och berättar att hon aldrig hade längtat efter barn men plötsligt kände moderskänslorna svalla över.  

Till slut valde hon ändå att göra aborten, men det blev inte smärtfritt.

– Läkaren sade att det skulle komma ut klumpar, men det var ingen som sade att den här klumpen var ett foster, säger hon.

Elaine berättar att hon såg det lilla fostret när det kom ut efter den medicinska aborten.  

– Det satte sig, säger hon och pekar på sitt huvud.

Elaine Eksvärd tycker att hon skulle ha blivit förvarnad om vad det var som skulle komma ut.

– Ett foster är inte en klump, ett foster är ett foster, säger hon.

Under resten av de nio månader som graviditeten skulle ha varat – och dagen då barnet var beräknat att komma – kände Elaine en sorg. Hon beskriver att hon fortfarande känner en sorg och aldrig skulle göra abort igen.

– Skulle jag bli gravid med en fjärde så kör vi – och det vet min man, säger den nu 38-åriga trebarnsmamman.

Elaine Eksvärd betonar att hon inte är emot abort, och att hon vänder sig mot en debatt som blir för svartvit.

– Jag tycker alla kvinnor ska ha rätt över sin kropp, men jag tycker också att vi ska ha rätt att veta konsekvenserna av ett beslut.

Mot slutet av tv-inslaget berättar hon att hon mött kvinnor med liknande erfarenheter som hon själv.

– Jag har en kompis som gjorde en medicinsk abort och vaknade upp på en klinik där flera tjejer hade gjort medicinsk abort. Och alla vaknade av att de grät, för att kroppen reagerade så. Varför pratar vi inte om det? säger hon.

Jag har en kompis som gjorde en medicinsk abort och vaknade upp på en klinik där flera tjejer hade gjort medicinsk abort. Och alla vaknade av att de grät ...

Nu är det dags för Guds rike att kontra med full kraft.

Ledarkrönika I slutet av februari, blev jag, min son och en god vän inbjudna av en annan god vän till Göteborg.... torsdag 4/6 00:20

Lösningen på kravallerna finns hos personen Jesus

Ledare Det gick bara några dagar efter att USA försiktigt började öppna igen efter corona­pandemins... torsdag 4/6 00:00

De livlösa lemmarna var yttre tecken på en inre, djupare brustenhet.

Inför söndag Apg 4:5–12 Etthundratjugo längtande människor samlades för att be om helig Ande. Det var en osäker... torsdag 4/6 00:20